Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Τελειομανία στους μαθητές: Μια μελέτη περίπτωσης για την αντιμετώπιση του ακαδημαϊκού άγχους.

Μήπως ανησυχείτε ότι το παιδί σας τείνει στην τελειομανία; Συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με «τελειομανείς» μαθητές που έχουν παράλληλα διάφορες δυσκολίες. Η τάση των μαθητών να επιδεικνύουν την «τέλεια» δουλειά έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να είναι όχι απλά αντιπαραγωγική αλλά και επιζήμια. Το θετικό είναι ότι με την κατάλληλη προσπάθεια μπορούν να αλλάξουν τέτοιες νοοτροπίες. 

Μ. Δημοπούλου: Αυτό που έζησα στο Θέατρο Κωφών

Μία παράσταση με κωφούς και ακούοντες ηθοποιούς αλλά χωρίς μετάφραση! Ο ένας μεταφράζει τη γλώσσα του άλλου, οι μεν με τη σωματικότητα, οι δε με τη δύναμη του λόγου. Η μοναδική εμπειρία που δίνει στον θεατή το «Νησί των σκλάβων»

Το ελληνικό πανεπιστήμιο αλλιώς

Στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου κάτι συμβαίνει. Κάτι καινοτόμο και δημιουργικό για τα δεδομένα του ελληνικού πανεπιστημίου. Μερικοί φοιτητές αποφάσισαν να πάρουν ένα άδειο δωμάτιο μέσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και να δημιουργήσουν έναν χώρο στον οποίο θα δοκιμάζουν να μετατρέψουν την ακαδημαϊκή γνώση σε επιχειρηματικές προτάσεις. Μιλούν για αποτυχίες, επιτυχίες, επιχειρηματικότητα, τολμώντας να κάνουν σχέδια για το μέλλον. Το Mindspace είναι κάτι παραπάνω από έναν συνεργατικό χώρο τεχνολογίας: είναι ένα σύμβολο που σηματοδοτεί αλλαγή νοοτροπίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Ενέχει τα στοιχεία που απαιτούνται για την επιτυχία ενός πρότζεκτ, δηλαδή σύμπραξη ιδιωτικών φορέων με την ακαδημαϊκή κοινότητα, συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια και διασύνδεση με το εξωτερικό.

Παιδικό βιβλίο ως αντίδοτο του υπολογιστή. Ετσι μπορούμε να το πετύχουμε!

Υπάρχουν, άραγε πετυχημένες τεχνικές για να μπορέσουμε να «τραβήξουμε» το παιδί μας από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να πείσουμε να διαβάσει ένα βιβλίο; Πως θα μπορέσουμε να το προσελκύσουμε να βυθιστεί στους «αργούς χρόνους» ενός βιβλίου την ώρα που όλα κυλούν με αστραπιαίες ταχύτητες στο Διαδίκτυο και να δοκιμάσει την απόλαυση της ανάγνωσης; 

Θεσσαλονίκη: Μαθητές-κινηματογραφιστές διακρίνονται σε διεθνή διαγωνισμό

Εύφημο μνεία στον διεθνή διαγωνισμό ψηφιακής δημιουργίας «MEDEA awards 2017» απέσπασε η κινηματογραφική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη για την ταινία της «The Walk».

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 26 κράτη απ΄ όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και οι φετινοί φιναλίστ από τις Η.Π.Α., την Ελβετία, την Μ. Βρετανία, την Ισπανία, τον Καναδά και την Αυστραλία. Σκοπός των MEDEA awards είναι να ενθαρρύνουν την καινοτομία στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση και να επιβραβεύσουν την αριστεία στην παραγωγή και τον σχεδιασμό παιδαγωγικού υλικού.

ΑΕΙ: Περιορίζεται η μείωση εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές

Νέα απόφαση για τους εισακτέους στα πανεπιστήμια έλαβε ο υπουργός Παιδείας το βράδυ του Σαββάτου. Μετά από το πλήθος αντιδράσεων για τη μεγάλη μείωση στις σχολές αιχμής, αποφάσισε να την περιορίσει στο μισό και όχι να ανοίξει ξανά τη διαδικασία για επιλογή και 5ου μαθήματος από τους ενδιαφερόμενους. 
Ενδεικτικά, η μείωση στις Ιατρικές σχολές περιορίζεται σε -110 θέσεις, από -220 που είχε αρχικά αποφασιστεί!
Πηγή: Νέα

Brexit: Όλες οι αλλαγές για τους φοιτητές

Πόσο «καλοδεχούμενοι» είναι ευρωπαίοι φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια ενόψει Brexit; Συνεχίζεται το πρόγραμμα Εράσμους; Πρώτες απαντήσεις από την Βίβιαν Στερν, επικεφαλής της Universities UK International.

Σύμπραξη σχολείων για καθαρότερες σχολικές αυλές και περιβάλλον

Μελέτες από διάφορες χώρες, σχετικά με τον αντίκτυπο των συμπράξεων μεταξύ σχολείων, δείχνουν ότι οι εμπλεκόμενοι μαθητές βελτίωσαν σημαντικά τις δεξιότητές τους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους. Ανάμεσα στις δράσεις με αφορμή τη συμμετοχή στη διεθνή εκστρατεία Litter Less 2016-2017, το 24οδημοτικό σχολείο Καβάλας προχώρησε σε σύμπραξ με το 21ο δημοτικό σχολείο του Αγίου Λουκά, το 17ο δημοτικό σχολείο της Αγίας Παρασκευής και με το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας.

Το Παλαιό Χημείο ανοίγει τις πύλες του ως βιβλιοθήκη

Ενα ακόμη αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στο κέντρο της Αθήνας, το Παλαιό Χημείο το Πανεπιστημίου Αθηνών επί της Σόλωνος 104 και Μαυρομιχάλη, παραδίδεται αποκατεστημένο και με νέα χρήση στους φοιτητές του ιδρύματος, ενώ ανοίγει τις πύλες του στους Αθηναίους. Το ιστορικό κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν για περισσότερο από έναν αιώνα το Χημείο και τα Εργαστήρια της Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γνωστά ως «Φυσικείο» και «Χημείο», θα φιλοξενεί πλέον τη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η μεταφορά των πολύτιμων εκθεμάτων του Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, που θα λειτουργήσει σε ειδικούς χώρους του κτιρίου.

DW: Οι γονείς πληρώνουν για παράνομο downloading

Απόφαση-σταθμός από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Γερμανίας (BGH): οι γονείς ευθύνονται και πρέπει να καταβάλλουν αποζημίωση για το παράνομο downloading των τέκνων. Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά είναι ενήλικα;

Μεταχειρισμένα ποδήλατα για παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα συγκεντρώνουν στην Θεσσαλονίκη

Βρεφικά ποδήλατα, ποδήλατα με βοηθητικές ρόδες έως και ενηλίκων που δεν καλύπτουν άλλο τις ανάγκες μιας οικογένειας και βρίσκονται παρατημένα σε μπαλκόνια ή αυλές σπιτιών συγκεντρώνονται αυτό το διάστημα σε διάφορα σημεία της πόλης, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθούν στο Χαμόγελο του Παιδιού, στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο και στο Ορφανοτροφείο Μέλισσα. 

Καταφύγια γνώσης και ελπίδας τα δύο σχολεία για τον αυτισμό στον Βόλο

Σε πραγματικούς χώρους γνώσης, δημιουργίας και κοινωνικοποίησης έχουν εξελιχθεί πλέον το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΔ) στον Βόλο, όπου οι μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εκπαίδευση και την κοινωνία, καταφέρνοντας να αποκτήσουν πνευματικά εφόδια. Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού σήμερα και η «Θ» βρέθηκε στο Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας (ΚΕΣΑΑΜ), όπου στον μεγάλο χώρο που διαθέτει, στεγάζονται τα δύο σχολεία, με το συνολικό μαθητικό δυναμικό να ανέρχεται στα 18 άτομα.

Εκδήλωση: Η Έλενα Αρτζανίδου στη Θεσσαλονίκη

Το Βιβλιοπωλείο IANOS και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Έλενας Αρτζανίδου, στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 277004). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Χρύσα Κουράκη, υπεύθυνη Πολιτιστικών Ανατ. Αττικής, ο Ανδρέας Καρακίτσιος, καθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ, θα μιλήσει για το σύνολο του έργου της, ενώ η θεατρική ομάδα εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης «Διθύραμβος εξ αμάξης» θα παρουσιάσει ένα θεατρικό ποτ πουρί με τους ήρωες από τα δεκατρία βιβλία των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Τρίτη, 4 Απριλίου στις 19:00

Πτυχιακή εργασία με 100-250 ευρώ

Η Εύα έψαχνε καιρό για δεύτερη δουλειά, μια part-time απασχόληση για να συμπληρώνει το εισόδημά της. Στην εκπαίδευση είχε εργαστεί μόνο μία χρονιά, με το πτυχίο της φιλολόγου απασχολείται τα τελευταία χρόνια ως διορθώτρια σε έντυπα και sites. Πριν από λίγες ημέρες εντόπισε στο Ιντερνετ μια αγγελία που έγραφε ότι ζητείται φιλόλογος «για διόρθωση και επιμέλεια φοιτητικών εργασιών». Αμέσως έστειλε βιογραφικό. Λίγο αργότερα έλαβε την παρακάτω απάντηση:

Ήξεις-αφήξεις δύο μήνες πριν τις Πανελλαδικές για το πέμπτο μάθημα

Η πίεση που ασκήθηκε κυρίως από γονείς υποψηφίων οδηγεί κατά πως φαίνεται το υπουργείο Παιδείας σε σκέψεις για μια κίνηση που στην προσπάθεια να ικανοποιήσει τους πάντες, πιθανότατα θα δημιουργήσει αντιδράσεις από όλες τις πλευρές, ενόψει Πανελλαδικών εξετάσεων για τις οποίες βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία.