Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ένα παιχνίδι … σπαζοκεφαλιά!

Ένα σπιτάκι, ένα ζωάκι και ένα φεγγάρι, φτιαγμένα από μικρά ξύλινα κομμάτια διαφόρων χρωμάτων. Πόσο δύσκολο είναι να το φτιάξει ένα παιδί προσχολικής ή πρώτης σχολικής ηλικίας; Αρκετά δύσκολο. Μην ξεγελιέστε από την εμφάνισή τους και το κατατάσσετε στα «μωρουδίστικα» παιχνίδια. Δεν ανήκει στην κατηγορία των ενσφηνωμάτων όπου το παιδί καλείται να τοποθετήσει κάθε κομμάτι στη θέση που «ταιριάζει» σαν σχήμα και σε περίπτωση λάθους το κομμάτι πολύ απλά δεν «μπαίνει». 

Μέτρα για να διδαχθούν όλοι οι μαθητές Λυκείου την εξεταστέα ύλη

Εγκύκλιο για την παρακολούθηση της διδακτέας – εξεταστέας ύλης απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας προς τα Γενικά και Εσπερινά Λύκεια. Η εγκύκλιος αφορά το συντονισμό της διδασκαλίας των μαθημάτων της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου και της Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου, που εξετάζονται πανελλαδικά για το σχολικό έτος 2014-2015.

Ένταξη των Πανελληνίων Σχολικών Αγώνων Λυκείων στο «Κοινωνικό Σχολείο»

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι Σχολικοί Αγώνες Λυκείων εντάσσονται εξ ολοκλήρου στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου» με διαρκή υλοποίηση των αξόνων «Πρόληψη και αντιμετώπιση χουλιγκανισμού» και «Ρατσισμός – Διαφορετικότητα». Η υλοποίηση των αξόνων αυτών επιτυγχάνεται με δύο βασικούς μοχλούς παρέμβασης: 

Τα ενεργειακά ποτά «δηλητήριο» για τα μικρά παιδιά

Ένα κουτάκι είναι αρκετό για να πάθει το παιδί δηλητηρίαση από την καφεΐνη, προειδοποιεί κορυφαίος Αμερικανός γιατρός.

Κατά την περασμένη τριετία, περισσότερα από 2.000 παιδιά κάτω των 6 ετών νοσηλεύτηκαν λόγω επιπλοκών από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, αποκαλύπτει σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Νέα προσέγγιση στη μελέτη του μη ελεγχόμενου άσθματος στα παιδιά

Μια ακόμα μελέτη παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φόρουμ Σοβαρού Άσθματος, ISAF 2014, που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (European Academy of Allergy and Clinical Immunology, EAACI), όπου συναντήθηκαν πάνω από 200 ερευνητές και κλινικοί ιατροί στην Αθήνα από 13 - 15 Νοεμβρίου.

ΕΛΣΤΑΤ: Επιδείνωση στις συνθήκες διαβίωσης νοικοκυριών με παιδιά

Αισθητή επιδείνωση έχει σημειωθεί στις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών με παιδιά. Σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήµατος και Συνθηκών ∆ιαβίωσης των Νοικοκυριών, έτους 2013, µε περίοδο αναφοράς εισοδήµατος το έτος 2012, που εκπόνησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι σε σύγκριση µε τα στοιχεία της έρευνας για το έτος 2009, το ποσοστό των νοικοκυριών που αδυνατούν για οικονοµικούς λόγους να παρέχουν στα παιδιά τους βασικά αγαθά και υπηρεσίες έχει αυξηθεί.

Τα παιδιά διεκδικούν την παιδική τους ηλικία

«Διεκδικώ την παιδική μου ηλικία σημαίνει παιχνίδι και ξεγνοιασιά! Διεκδικώ την παιδική μου ηλικία από το σχολικό εκφοβισμό! Διεκδικώ την παιδική μου ηλικία από την εγκατάλειψη και την κακοποίηση! Διεκδικώ την παιδική μου ηλικία από τη φτώχεια και την εκμετάλλευση!». Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας (Δομοκού 2, στον Σταθμό Λαρίσης). Η επέτειος υπογραφής της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πιο αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1989. Η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992.

ΗΠΑ: 2,5 εκατ. παιδιά άστεγα το 2013

Ένα παιδί στα τριάντα, δηλαδή περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά ήταν άστεγα το 2013 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Κέντρου για το φαινόμενο των Αστέγων Οικογενειών των ΗΠΑ που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Γονίδια ενεργοποιούνται με τη δύναμη της σκέψης

Ελβετοί ερευνητές σχεδίασαν έναν τρόπο για να ενεργοποιούν συγκεκριμέναγονίδια του οργανισμού, χρησιμοποιώντας την δύναμη του ανθρώπινου μυαλού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.