Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Έλλη Λαμπέτη: Μεγάλη Εβδομάδα (με διερμηνεία ΕΝΓ)


Αβγοσπορεία

Σας αρέσει η κηπουρική; Δοκιμάσατε να χρησιμοποιήσετε κελύφη αβγών για σπορεία; Ακολουθώντας τις οδηγίες σποράς, τοποθετούμε σε μια αβγοθήκη τα κελύφη, λίγο χώμα και σημειώνουμε το όνομα του φυτού που περιμένουμε να εμφανιστεί. Αφήνουμε την αβγοθήκη σε ηλιόλουστο μέρος όπου θα μπορούμε να ποτίζουμε εύκολα το σπορείο μας. Όταν το φυτό μας φτάσει σε ύψος περίπου 7-8 εκατοστών, το μεταφυτεύουμε. Μια άλλη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε εφημερίδα για να φτιάξετε το σπορείο σας, όπως έκαναν τα "κορίτσια για σπίτι".

Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου

Μαθητές της Β΄ Γυμνασίου ώς και της Β΄ Λυκείου από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Παλαιστίνη, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία καλούνται να αναπτύξουν τις σκέψεις τους σε ένα δοκιμιακό κείμενο 2000-3000 λέξεων με θέμα τα Τείχη, με τη διπλή τους σημασία, ως έννοιας θετικής που δηλώνει την προστασία και την ασφάλεια και ως έννοιας αρνητικής, δηλωτικής του αποκλεισμού και της περιχαράκωσης.

Στέγη της αισιοδοξίας και της ελπίδας στο Χαλάνδρι

«Μα ποιος πήρε επιτέλους το μπολάκι μου;». Ο Μανώλης δεν είναι στ’ αλήθεια αναστατωμένος - ξέρει ότι πίσω από τη σκανταλιά βρίσκεται η Ερικα. Εκείνη άλλωστε δεν το κρύβει, ήδη γελάει με το αστείο της. «Σήμερα έχουμε μιλφέιγ!» πετάγεται η Μαρία. «Θες να το φάμε μαζί;» γυρίζει σε μένα. Ο Βασίλης παρατηρεί σιωπηλός την έντονη κινητικότητα στο σαλόνι, αλλά τα μάτια του βγάζουν σπίθες. Αργότερα, θα πάει για τη θεραπεία του. Η εξέλιξή του έχει υπάρξει αλματώδης.

«Διαδραστικό» Πάσχα από το Ίδρυμα Ευγενίδου

Μια νέα σειρά, για το Πάσχα, διαδραστικών πειραμάτων και άλλων δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους, διοργανώνει η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η έκθεση, «Η Επιστήμη της Λαμπρής», θα διαρκέσει από τις 27 Απριλίου έως την 1η Μαΐου.

Προκήρυξη φοιτητικού διαγωνισμού "Αστικό κιβώτιο" / ΕΙΑ

Πρόκειται για μία κατασκευή πολλαπλών χρήσεων, όπως η πώληση προϊόντων (εφημερίδες, εισιτήρια παραστάσεων), ή παροχή πληροφοριών. Η κατασκευή θα τοποθετείται σε υπαίθριο χώρο, όπως μία πλατεία ή ένας πεζόδρομος και θα πρέπει να είναι ευδιάκριτη από απόσταση.

Κατηχητικό µε κινούµενα σχέδια!

«Οταν προβάλλουµε τα κινούµενα σχέδια θρησκευτικού περιεχοµένου στο κατηχητικό, στην εκκλησία, τα παιδιά είναι καθηλωµένα. Δεν κουνιούνται καθόλου».

Οι υπεύθυνοι του ιερού ναού Κοιµήσεως Θεοτόκου Σαράντα Εκκλησιών στη Θεσσαλονίκη βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο για να κρατήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και να προσελκύσουν όλο και περισσότερους µικρούς ενορίτες στην εκκλησία.

Ο.Π.Α. : Γνωρίστε τους!

Είμαστε η Ομάδα Περιβαλλοντικής Αγωγής του Φιλίππειου 1ου Γυμνασίου Βέροιας. Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μας!

Η ομάδα μας δραστηριοποιείται στο χώρο της Περιβαλλοντικής Αγωγής εδώ και 9 χρόνια. Στόχος μας η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όχι μόνο των μελών της, αλλά και των μαθητών του σχολείου γενικότερα, καθώς και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος. Κεντρικός άξονας των θεμάτων μας είναι η αειφορία, το περιβάλλον, η ενσυνείδητη αντιμετώπιση των προβλημάτων του σε καθημερινή βάση, η ποιότητα ζωής.

Khan Academy: ελεύθερη εκπαίδευση


Η Khan Academy είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη βελτίωση της εκπαίδευσης παρέχοντας ελεύθερη εκπαίδευση παγκόσμιου επιπέδου στον οποιονδήποτε και οπουδήποτε. Διαβάστε περισστερα στο ιστολόγιο Σοφί@

Διαγωνισμός ποιήματος και διηγήματος του περιοδικού "ΝΗΣΙΔΕΣ"

Το περιοδικό "ΝΗΣΙΔΕΣ" διοργανώνει διαγωνισμό ποιήματος και διηγήματος. Ως τελευταία ημερομηνία υποβολής των έργων ορίζεται η 30η Ιουνίου 2011.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Νίκος Σαραντάκος: άρθρα με γλωσσικό-πασχαλινό θέμα

Μια και το έφερε η σύμπτωση να γράψω στο πασχαλιάτικο φύλλο, σκέφτηκα, μέρα που είναι, για μια φορά να μην παρακολουθήσω την πολιτική επικαιρότητα, μη μας πιάσει η ψυχή μας χρονιάρα μέρα, αλλά να λεξιλογήσω σχετικά με την ημερολογιακή επικαιρότητα, παναπεί να εξετάσουμε εδώ τις λέξεις του Πάσχα.

Συζήτηση «Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους γονείς να μεγαλώσουν τα παιδιά τους χωρίς βία;»

Από το Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά, με αφορμή την 30η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών, διοργανώνεται στις 3 Μαΐου 2010 και ώρα 12.30 έως 15.00,στην Αίθουσα Γαλάτεια Σαράντη του Υπ. Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ., Ανοικτή Συζήτηση με θέμα: «Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους γονείς να μεγαλώσουν τα παιδιά τους χωρίς βία;». 

Ρομπότ ανίχνευσης πυρκαγιών από μαθητές γυμνασίου

Δύο ρομποτάκια διαφορετικών γενεών, που ανιχνεύουν τις δασικές πυρκαγιές, κατασκεύασαν μαθητές του 17ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Είναι μόνον μία από τις δεκάδες ευρεσιτεχνίες των πολυμήχανων παιδιών, τις οποίες θα ζήλευαν ακόμη και ενήλικες και που θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες στα δύο προσυνέδρια του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής.

40.000 μαθητές εν δράσει

Με... όπλο τους πολύχρωμους μαρκαδόρους της η οκτάχρονη Αλεξάνδρα στέλνει το μήνυμα πως τα «παιδιά έχουν το δικαίωμα να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους». Η Πηνελόπη σχεδιάζει με μολύβι «ένα σπίτι για να ζούμε». Μαθητές δημοτικού της Θεσσαλονίκης τύπωσαν αφίσες καλώντας τους γείτονές τους να μη χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για μικρές αποστάσεις, να ανακυκλώνουν και να μη σπαταλούν το νερό. Η μαθητική δημιουργία... απογειώνεται στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου υλοποιούνται 2.000 προγράμματα αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πολιτισμού, με τη συμμετοχή περίπου 40.000 μαθητών.