Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Αναπτύσσοντας την ικανότητα επικοινωνίας και τη γλώσσα του κωφού μωρού

Οι γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες είναι πολύ σημαντικές για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Για τα κωφά παιδιά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ωστόσο, είναι πρωταρχικής σημασίας. 

Σχεδόν όλα (πάνω από το 90%) τα κωφά παιδιά γεννιούνται από ακούοντες γονείς που δεν γνωρίζουν τίποτα για την κώφωση και νιώθουν αβέβαιοι για το τι πρέπει/μπορούν να κάνουν για να αναπτύξουν τις γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες του μωρού τους. 

Γιατί κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στις ανθρώπινες αναπηρίες; - Αναγνωρίζοντας την αναπηροφοβία

Όσο και αν η κοινωνία έχει εξελιχθεί, οι προκαταλήψεις απέναντι στις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν κάποια σωματική ή ψυχική αναπηρία, δεν φαίνονται να εκλείπουν σύντομα. Σίγουρα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με δεκαετίες πριν, αλλά η κοινωνία έχει ακόμα δρόμο να διανύσει για να αντιληφθεί και να αποδεχτεί την ισότητα. Αυτό αποδεικνύει και η πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας του Δουβλίνου, εκεί όπου οι Ιρλανδοί ερευνητές εξακρίβωσαν ποιες αναπηρίες δέχονται περισσότερες διακρίσεις, σε σχέση με άλλες.

1οι Παγκόσμιοι Αγώνες Νεότητας Κωφών: Εξαιρετική η παρουσία του Φίλιππου Ράπτη στη Βραζιλία

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Έλληνας κολυμβητής Φίλιππος Ράπτης, στην πρώτη του συμμετοχή στους 1ους Παγκόσμιους Αγώνες Νεότητας Κωφών, που διεξήχθησαν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Ο Έλληνας πρωταθλητής πήρε μέρος σε συνολικά 3 αγωνίσματα (200 και 400μ. ελεύθερο, 100ύπτιο) τερματίζοντας στην 4η θέση, βελτιώνοντας όμως κατά πολύ τα ατομικά του ρεκόρ και δείχνοντας πως το μέλλον του ανήκει.

Πότε μπορείτε να πάρετε στο παιδί σας το πρώτο του smartphone

Πριν οι γονείς πάρουν στο παιδί τους ένα smartphone, θα πρέπει να αναρωτηθούν: «Είναι το παιδί μου αρκετά ώριμο για να επωφεληθεί από όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν τα smartphones;». Εάν το παιδί χρησιμοποιεί το smartphone μόνο σαν παιχνίδι, η απάντηση είναι όχι.

Διαδικτυακά μαθήματα σε υπό κατάληψη σχολεία

Τηλεκπαίδευση οφείλουν να κάνουν τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. Αυτό τόνισε χθες το υπουργείο Παιδείας με εξαιρετικά επείγον έγγραφο προς τα σχολεία και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Μάλιστα, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι οι απουσίες των μαθητών από τα διαδικτυακά μαθήματα πρέπει να λαμβάνονται υποχρεωτικά, προσμετρώνται στο γενικό σύνολο των απουσιών του μαθητή κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής του. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να καταγράφουν τα μέρη της διδακτέας ύλης που διδάσκουν τις ώρες των τηλε-μαθημάτων.

Όλα τα σώματα είναι υπέροχα: Ένα παιδικό βιβλίο για την αποδοχή και τη συμπερίληψη

Πώς αναπτύσσεται το ανθρώπινο σώμα; Τι είναι τα κύτταρα και γιατί δημιουργούν τις διαφορές μεταξύ μας; Ένα βιβλίο που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά που αισθάνονται λίγο διαφορετικά και τους υπενθυμίζει ότι οι διαφορές αυτές μάς κάνουν μοναδικούς!

Είσαι το σώμα σου και το σώμα σου είναι εσύ. Είναι το μοναδικό εργαλείο που έχεις για να ζεις τη ζωή σου. Όλα τα σώματα έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές. Μερικές φορές μπορεί να νιώθεις ότι θες να εξαφανίσεις όλες τις διαφορές σου για να είσαι ίδιος με τους φίλους σου, αλλά τότε δεν θα ήσουν εσύ.

Τα «αόρατα» παιδιά: Τα παιδιά που μεγάλωσαν με ΛΟΑΤΚΙ γονείς στην Ελλάδα

 

Και τώρα τι κάνουμε χωρίς «βαρβάρους»; – Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα στο χαρτί, όχι στις οθόνες

Η πανεθνική κατάρρευση των βαθμολογιών ανάγνωσης μεταξύ των Αμερικανών μαθητών έχει προσελκύσει τελευταία την προσοχή – αν όχι προκαλέσει την ανησυχία – πρωτοσέλιδων, εκπαιδευτικών, αλλά και της κυβέρνησης.

Συναγερμός στη Βρετανία από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς

Σε συναγερμό τέθηκαν οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς που αποδίδεται στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Η μεταδοτική ιογενής λοίμωξη, η οποία μπορεί να επιφέρει θανατηφόρες επιπλοκές και μεταδίδεται μέσω του αέρα, είχε θεωρηθεί ότι είχε εξαλειφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τα έτη 2016, 2017 και 2021.

Σχολεία: Όταν γονείς κάνουν... bullying στους εκπαιδευτικούς!

Συνήθως όταν στην ελληνική εκπαίδευση αναφερόμαστε στο bullying, εννοούμε κυρίως τη λεκτική / ψυχολογική / ηλεκτρονική / φυσική βία που ασκείται σε μαθητές από ομηλίκους τους. Αγνοείται όμως, καθώς αποτελεί θέμα – ταμπού, η κάθε μορφής βία που ασκείται σε εκπαιδευτικούς τόσο από μαθητές όσο και από γονείς.