Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Δες το, μάθε το: Ζωντανέψτε το μάθημα για τα παιδιά που είναι οπτικοί τύποι.

Οι οπτικοί τύποι πρέπει να σωματικά ενεργοί, να δημιουργούν γνωστικούς χάρτες, να κρατούν σημειώσεις και γενικά να μεταφράζουν τη μάθηση μέσα από το δικό τους δημιουργικό φακό/ πρίσμα. Διαβάστε μερικές – οπτικού τύπου- στρατηγικές που θα βοηθήσουν το παιδί σας να σταθεροποιήσει και να διατηρήσει όσα έμαθε στην τάξη. 

Οι ώρες μετά το σχολείο είναι μία ανάπαυλα για τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ/ ΔΕΠ). Μετά από ένα πρωινό μέσα στην τάξη όπου αισθάνονται άβολα, αγχωμένα και νιώθουν ότι κανείς δεν τα καταλαβαίνει, οι ώρες μετά το σχολείο τούς δίνουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν και να είναι ο εαυτός τους. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της μάθησης που «μπήκε» στο μυαλό του παιδιού σας στο σχολείο, μπορεί να χαθεί αν δεν ενισχυθεί στο σπίτι αποκτώντας οπτική μορφή, μια μορφή που τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορούν εύκολα να «πιάσουν».

Διαβάζοντας βιβλία για όσους δεν μπορούν να διαβάσουν

Μια ομάδα εθελοντών έχει ως στόχο να προσφέρει τη χαρά της ανάγνωσης σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ηλικιωμένους, αναλφάβητους ή ανθρώπους που λόγω κάποιας αναπηρίας δεν μπορούν να κρατήσουν ένα βιβλίο στα χέρια. 

Τρίτη διεθνής διάκριση με Α’ βραβείο για τη δράση «Παίζουμε βιβλίο;» και τη νηπιαγωγό Βίκυ Ξανθοπούλου

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η νηπιαγωγός Βίκυ Ξανθοπούλου, που υπηρετεί στο δημόσιο διθέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου, κέρδισε με το εμπνευσμένο περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων “Παίζουμε βιβλίο” το διεθνές βραβείο Global Teachers Award, δίνοντας χαρά στα παιδιά που έχουν… παίξει μαζί της βιβλίο, στους συνοδοιπόρους της και την ελληνική προσχολική εκπαίδευση που ανθίσταται κι ανθίζει.

Η Ελληνίδα νηπιαγωγός κατέκτησε ξανά το βραβείο διδασκαλίας Excellence in Teaching – Teacher of the Year (“Αριστεία στην Διδασκαλία- Εκπαιδευτικός της χρονιάς”) του Διεθνούς Οργανισμού AKS, μία διάκριση που τονίζει την δύναμη της εκπαίδευσης και της ισχύος κάθε εκπαιδευτικού μέσα από την διδασκαλία του να αλλάξει τον χάρτη της προόδου για κάθε παιδί που φοιτεί στην τάξη του.

Βιβλία για το Δημοτικό Σχολείο του Στανού από το Europe Direct Halkidiki

Έντυπο υλικό και σχολικά είδη στο Δημοτικό Σχολείο Στανού παρέδωσε την Τρίτη το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Halkidiki, στα πλαίσια της καμπάνιας «Στην Βιβλιοθήκη μας η Ευρώπη».Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προσέγγιση παιδιών και νέων, ώστε να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κάθε σημείο της Κεντρικής Μακεδονίας.
Το Κέντρο εκπροσώπησε η Πρόεδρος του BUSINESS MENTALITY (που είναι και φορέας υποδοχής) Αΐντα Νίκα.
Πηγή: halkidikifocus

Δάσκαλοι και μαθητές στον καιρό της πανδημίας όπου όλα αλλάζουν

Σε μία δύσκολη περίοδο για το εκπαιδευτικό σύστημα, καθηγητές και μαθητές καλούνται κάθε μέρα να μπουν στην τάξη, με μάσκες και αποστάσεις για να προχωρήσουν βήμα-βήμα στη διαδικασία της μάθησης. Η πανδημία έφερε τα πάνω-κάτω στην εκπαίδευση και η συνέχεια της παιδείας, η διαδικασία του χτισίματος της γνώσης, μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η καθημερινότητα της τάξης στον καιρό του κορονοϊού αντικατοπτρίζεται στα λόγια των εκπαιδευτικών που μιλούν στο ert.gr για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Συνάντηση με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Βόρειας Ελλάδας για τη δράση eDiplomas


Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, o Υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Απόστολος Δημητρόπουλος συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις 21 Οκτωβρίου 2020 με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Βόρειας Ελλάδας στο πλαίσιο της συντονιστικής δράσης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υλοποίηση της πλατφόρμας eDiplomas.

Δωρεάν webinar ΚΕΘΕΑ για τον μήνα Νοεμβρίο

Το περιοδικό ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ και βιβλιοθήκη ΚΕΘΕΑ σάς προσκαλούν να λάβετε μέρος στα δωρεάν webinar για τις εξαρτήσεις που πραγματοποιούν τον μήνα Νοέμβριο, με θέμα:

Εκπαίδευση και απεξάρτηση, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 στις 15:00-16:00, με ομιλήτριες τις Μαρία Κατσαρού και τη ‘Εφη Γεωργοπούλου

Παιδί: Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε για να μην γίνει επιλεκτικό

Πολλά είναι τα παιδιά που ξαφνικά γίνονται ιδιαίτερα επιλεκτικά με το φαγητό τους και τελικά όμως γρήγορα το ξεπερνούν. Υπάρχουν όμως και μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς, προκειμένου να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τρώνε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, ή τουλάχιστον να δοκιμάσουν κάτι για να ανακαλύψουν αν τους αρέσει ή όχι. Αντίθετα, υπάρχουν επίσης πράγματα που οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν όταν πρόκειται για την οικοδόμηση των διατροφικών συνηθειών του παιδιού τους, καθώς μπορεί να ενισχύσουν άθελά τους την επιλεκτικότητα, που μπορεί να διαρκέσει μετά κι από την νηπιακή ηλικία.

«Η γειτονιά που άνθισε στο κάρβουνο»: Μαθητές έκαναν ταινία την περιπέτεια των κατοίκων της Ανθούπολης

Οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Περιστερίου αποτύπωσαν σε ταινία τι ακριβώς συνέβη με τους κατοίκους της Ανθούπολης και την προσπάθεια τους να σώσουν τα σπίτια τους από την λειτουργία του ορυχείου κάρβουνου της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης συνεχάρη τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 7ου Γυμνασίου για την κατάκτηση του 1ου βραβείου για την ταινία – ντοκιμαντέρ «Η γειτονιά που άνθησε στο κάρβουνο» στον 2ο Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Η ιστορία σου είναι ιστορία της πόλης σου».

Πήτερ Μασκ, Μεζούρας, Μπουρμπουλήθρας, Γουίντι, Δόκτωρ Βι: Πέντε σούπερ ήρωες κατά του… κοροναϊού

Τι κι αν είναι σούπερ ήρωες; Ο Πήτερ Μασκ, ο Μεζούρας, ο Μπουρμπουλήθρας, η Γουίντι και η Δόκτωρ Βι χρειάζονται βοηθούς στη μάχη κατά του κορονοϊού και γι’ αυτό ζητούν βοηθούς. Έτσι, στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά έχουν αρχίσει να καταφτάνουν e-mails και επιστολές, από τους πέντε σούπερ ήρωες: «Ζούμε στη μακρινή κοιλάδα τού «Αλλού» και αναλαμβάνουμε δράση σε καταστάσεις κρίσης», λένε. «Σας καλούμε να γίνετε οι σούπερ βοηθοί μας για να καταφέρουμε να διώξουμε σύντομα τον κορονοϊό μακριά».

Διαμαρτυρία 100 αγοριών κατά του σεξισμού: Πήγαν σχολείο με φούστες

Περίπου 100 μαθητές σε ένα γυμνάσιο στον Καναδά εμφανίστηκαν στο σχολείο τους φορώντας φούστες για να διαμαρτυρηθούν για το σεξιστικό σχολικό ντύσιμο, την τοξική αρρενωπότητα και την ομοφοβία.

Την Παρασκευή (9 Οκτωβρίου), περίπου 100 αγόρια του Collège Nouvelles Frontières στο Gatineau, Κεμπέκ, φόρεσαν φούστες στο σχολείο διαμαρτυρόμενοι για τη σεξιστική διάκριση του ενδυματολογικού κώδικα του σχολείου τους.

Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου ζωντανεύει ξανά, χάρη σε μια πρωτοποριακή προσέγγιση

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να του λέει πως ξέσπασε πόλεμος. Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της Άλκης Ζέη. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, που σε λίγες ημέρες μάς ετοιμάζουν μια ξεχωριστή, πρωτοποριακή νέα ανάγνωση του περίπατου. Συζητήσαμε με την εκδότρια Ελένη Παπαγεωργίου που μας αποκαλύπτει, σήμερα, 80 χρόνια μετά τη μέρα που ξεκίνησε ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, τον τρόπο που θα επανασυστηθεί στα παιδιά τού σήμερα.