Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Δανία: Αναγκαστικές υιοθεσίες στο όνομα των δικαιωμάτων των παιδιών

Σε αντίθεση με την τάση μείωσης των υιοθεσιών σε διεθνές επίπεδο, ο αριθμός των εγχώριων υιοθεσιών έχει σημειώσει απότομη αύξηση στη Δανία. Συχνά, αυτές οι υιοθεσίες σχετίζονται με οικογένειες που βρίσκονται σε κοινωνικά μειονεκτική θέση και έχουν αναγκαστεί από τις Αρχές να δώσουν το παιδί τους για υιοθεσία. Το 2022, στο 86% των περιπτώσεων, τα γνωστικά προβλήματα της μητέρας, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού, της ΔΕΠ-Υ και του χαμηλού IQ, αναφέρθηκαν ως ο λόγος της απομάκρυνσης των παιδιών από τις οικογένειες.

Τρία στα δέκα παιδιά δεν είναι «έτοιμα» για το νηπιαγωγείο – Τι φταίει

Πολυάριθμες είναι οι μελέτες που έχουν πλέον υπογραμμίσει το πώς η πανδημία COVID-19 διατάραξε τη μάθηση, την ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών σχολικής ηλικίας. Πόσο, όμως, επηρεάστηκαν αντίστοιχα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας;

H Οικουμενική Διακήρυξη στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.


Μόνιμοι διορισμοί και στα ΚΕΔΑΣΥ με διάταξη στο ν/σ για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Διάταξη με την οποία μπορούν να πραγματοποιούνται μόνιμοι διορισμοί και στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), με βάση τους Αξιολογικούς Πίνακες ΑΣΕΠ, περιέχεται στο υπό Διαβούλευση έως τις 18 Φεβρουαρίου 2024, σχέδιο νόμου με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». 

Κατηγορούμενοι ετών... 10: Ποινική ευθύνη σε παιδιά από τα 10 με το νέο Ποινικό Κώδικα

Ρύθμιση που μειώνει κατά 2 έτη το όριο ηλικίας καταλογισμού ποινικών ευθυνών σε ανήλικους παραβάτες, και πιο συγκεκριμένα στα 10 από τα 12 έτη, φέρνει η κυβέρνηση λίγο πριν την κατάθεση του νέου Ποινικού Κώδικα στη Βουλή.

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της διερμηνέα της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, Θεοδώρας Τσαποΐτη

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στις 20:00 η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών και η Κίνηση για τη Χειραφέτηση των Αναπήρων «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ», σας προσκαλούν στο Ίδρυμα Ευγενίδου όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του μέλους των συλλογικοτήτων  και διερμηνέα της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, Θεοδώρας Τσαποΐτη.

Επίδομα μητρότητας: Ανοίγει η πλατφόρμα για επαγγελματίες και αγρότισσες - Οι προϋποθέσεις

Το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες θα αφορά η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα συγχρόνως με τη λειτουργία της αντίστοιχης πλατφόρμας στη ΔΥΠΑ ώστε οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες μητέρες να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις.

«Ανοικτό Σχολείο»: Νέο νομοσχέδιο Πιερρακάκη για Α/Βάθμια και Β/Βάθμια Εκπαίδευση με «σφραγίδα» ΟΟΣΑ

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης θα παρουσιάσει το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο που ετοιμάζει (μετά από αυτά που αφορούν στην Επαγγελματική Εκπαίδευση (έγινε νόμος) και τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια) το οποίο θα έχει να κάνει με αυτό που αποκαλεί «Ανοικτό Σχολείο» και θα αφορά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Υπουργείο Παιδείας: Πώς ενισχύεται η διεθνοποίηση των Δημοσίων Πανεπιστημίων - Ποιος ο ρόλος του Study in Greece

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου– Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», το οποίο παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει ήδη μπει σε διαβούλευση.

Πρωτοποριακό σύστημα δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης της θερμοκρασίας σε άτομο με προσθετικό χέρι

Ερευνητές ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή συσκευή που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με προσθετικά άκρα να ανιχνεύουν τις αλλαγές της θερμοκρασίας σε αντικείμενα. Αυτή η καινοτομία γεφυρώνει ένα σημαντικό κενό στην τεχνολογία αισθητηριακής ανατροφοδότησης.