Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Βιβλίο: Η μάγισσα Ανακατωσούρα και τα Χριστούγεννα των ανάποδων πραγμάτων

Της Όλγας Βλαχοπούλου
Εικονογράφηση Σοφία Γαλή

Βραβείο ΕΒΓΕ για το καλύτερο εξώφυλλο παιδικού βιβλίου 2010

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν… τα Ξωτικά ετοιμάζουν τα δώρα των Χριστουγέννων, η Γυναίκα του Αϊ-Βασίλη ψήνει λαχταριστά γλυκά και τα παιδιά όλου του κόσμου προσμένουν τη μεγάλη βραδιά. Όμως, η Μάγισσα Ανακατωσούρα μαγεύει τα χριστουγεννιάτικα αγαθά, κι ο Αϊ-Βασίλης αρχίζει τα χασμουρητά…
Μόνο τον Μιασταλίτσα δεν πιάνουνε τα ξόρκια, γιατί είναι ο πιο μικρός από τα Ξωτικά. Θα μπορέσει αυτός ο ήρωας, ο τοσοδά μικρούλης, να σώσει τα Χριστούγεννα;

Έρευνα υποστηρίζει ότι τα παιδιά είναι πιο γενναιόδωρα όταν τα κοιτάζουν

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Γέιλ, τα παιδιά ηλικίας μέχρι πέντε ετών είναι γενναιόδωρα μόνο όταν τα «βλέπουν». Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Dr. Kristin Leimgruber, υποστηρίζουν ότι τα παιδάκια κάνουν στρατηγικές επιλογές για το πότε θα συμπεριφερθούν με γενναιοδωρία, ενώ γενικά είναι πιο δοτικά όταν ξέρουν ότι οι άλλοι θα αναγνωρίσουν τις πράξεις τους και αντικοινωνικά όταν οι άλλοι δεν τα βλέπουν.

Μιλήστε κινεζικά με τον αυτόματο «διερμηνέα»

Ένα πειραματικό σύστημα που μεταφράζει τα λόγια ενός αγγλόφωνου ομιλητή στα κινεζικά, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιήθηκε πρακτικά σε παρουσίαση που έδωσε στέλεχος της Microsoft στo Τιανζίν της Κίνας. Το λογισμικό, μάλιστα, μπορεί ακόμα και να μιμείται τη χροιά της φωνής του ομιλητή.

Παιδιά, έφηβοι χρειάζονται καθημερινά 7λεπτά γυμναστικής

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν ανάγκη μια έντονη σωματική δραστηριότητα με ελάχιστη διάρκεια επτά λεπτών, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη, η οποία επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα στην εποχή μας αρκετά παιδιά δεν αφιερώνουν καν αυτό τον λίγο χρόνο για άσκηση.

Αντιδράσεις με διαφήμιση παιχνιδιού που μαθαίνει στα παιδιά να θηλάζουν

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία διαφήμιση παιχνιδιού που μαθαίνει στα κοριτσάκια να… θηλάζουν!

Το τσεκάπ του e-θισμού

Νέα δεδομένα για τον εθισμό των ανηλίκων στο Διαδίκτυο θέτει έρευνα του ευρωπαϊκού Κέντρου EU Kids Online, η οποία χαρτογραφεί το προφίλ των ανήλικων χρηστών, αποδαιμονοποιώντας για πρώτη φορά τον χρόνο που περνούν «σερφάροντας» μπροστά στις οθόνες.

Επιλογή προγραμμάτων ΜΚΟ προς χρηματοδότηση για το έτος 2012

Η EuroCharity, το σημείο αναφοράς για την αειφορία, πραγματοποιεί ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των Προγραμμάτων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που θα χρηματοδοτηθούν για το έτος 2012.

Έρευνες: Ελπίδες για την αντιμετώπιση της επιληψίας

Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να θεραπεύσουν πλήρως την επιληψία σε αρουραίους, προσθέτοντας «ηρεμιστικά» γονίδια στα υπερδιεγερμένα εγκεφαλικά κύτταρα των πειραματόζωων. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η μέθοδός τους μελλοντικά θα βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ελέγξουν τις επιληπτικές κρίσεις τους με φάρμακα.

Βαριά ασθενείς «μιλάνε» με τη δύναμη της σκέψης

Ένας 39χρονος Καναδός ο οποίος βρίσκεται σε φυτική κατάσταση εδώ και 12 χρόνια, κατόρθωσε να «πει» στους γιατρούς του ότι δεν πονάει – όχι λεκτικά, αλλά χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του.

Ημερίδα για την συναισθηματική ασφάλεια παιδιών και εφήβων

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ευβοίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Εύβοιας, σας προσκαλούν στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Συναισθηματική ασφάλεια παιδιών και εφήβων» που θα γίνει την Τετάρτη 21/11, στο Αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, από 17.30-20.00.

Το τέταρτο ΤEDxΑthens έρχεται στην Αθήνα

Το ΤEDxΑthens διοργανώνεται φέτοςστο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Με θέμα «Τhe ones who do» θα είναι αφιερωμένο σε αυτούς που έχουν ήδη καταφέρει να κάνουν πράξη το όραμα τους και τις ιδέες τους. Όταν το TEDx ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια στην Αθήνα-ήταν πιθανόν μία από τις πρώτες εκδηλώσεις «προβληματισμού» και δημοσίου διαλόγου σε ένα κοινό που δεν είχε συνηθίσει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Από τότε και ενώ η οικονομική και κοινωνική κρίση έχει χειροτερέψει το ενδιαφέρον για debates, παρουσιάσεις, και δημόσιο διάλογο έχει μεγαλώσει κατά πολύ.

Πρωτοποριακές μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς «χάρισαν» όραση σε 98 Έλληνες ασθενείς

Νέες πρωτοποριακές τεχνικές μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς που εφαρμόστηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012 στην Α' Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, απεδείχθησαν σωτήριες για την όραση 98 ασθενών.

Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας

Ο ΟΗΕ είχε ανακηρύξει το 1995 «Έτος Ανεκτικότητας», σε μια προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού στις ανθρώπινες σχέσεις. Φυσικό επακόλουθο ήταν η καθιέρωση της Παγκόσμιας Μέρας Ανεκτικότητας την 16η Νοεμβρίου κάθε χρόνου, αρχής γενομένης από το 1996. Γιατί «η ανεκτικότητα και η εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν χτίζεται σε ένα βράδυ, αλλά χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό.
UN - International Day for Tolerance
Πηγή: Σαν σήμερα