Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά με Διαταραχές Αισθητηριακής Επεξεργασίας (Sensory Processing Issues) να απολαύσουν το μπάνιο στην κατασκήνωση

 Ώρα κολύμβησης στην κατασκήνωση. Για πολλά παιδιά αυτή είναι η πιο απολαυστική ώρα της ημέρας. Αν όμως το παιδί σας έχει Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας, αυτή η καθημερινή δραστηριότητα μπορεί να του δημιουργεί πολλές δυσκολίες και να είναι μια πρόκληση. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το βοηθήσετε.

Από σήμερα οι αιτήσεις για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αρχίζει, σήμερα Τρίτη 20 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 11 Ιουλίου, η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα για τους βρεφικούς, παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠΑμεΑ, περιόδου 2023 - 2024.

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε με αυτισμό

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Ντόναλντ Τρίπλετ, ο οποίος θεωρείται η πρώτη διαγνωσμένη περίπτωση παιδιού με αυτισμό.

Η δημοσίευση, η οποία έθεσε για πρώτη φορά επιστημονικά τον όρο «αυτισμός», ανέφερε τον Ντόναλντ Τρίπλετ ως «Περίπτωση 1» μεταξύ των 11 παιδιών που παρατηρούσε ο ψυχίατρος Λέο Κάνερ. Με βάση αυτές τις μελέτες, ο Κάνερ έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη μελέτη του αυτισμού.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος προσωπικών βοηθών ανθρώπων με αναπηρίες (Δράση για το Κάτι Άλλο)

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο Κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΑΜΕΑ 2023 που θα πραγματοποιήσει το Σώμα Φίλων ΑμεΑ "Δράση για το κάτι άλλο" υπό την αιγίδα της ΠΟΣΓΚΑμεΑ. Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα διαρκεί 10 ημέρες (και αφορά τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες του ΚΔΑΠΑμεΑ ηλικίας 10-50 ετών. Πέραν της αμοιβής της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, που καταβάλλεται το φθινόπωρο, δίνεται κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιπλέον αμοιβή 100 ευρώ.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί πιθανότατα την πρώτη κατασκηνωτική περίοδο (04-13.07) στην Ν. Πέραμο Καβάλας.

Τι να κάνω; Να φωνάξω την αστυνομία; Είναι παιδιά

Ενα κορίτσι 7 ετών βρέθηκε δεμένο και φιμωμένο στις τουαλέτες του σχολείου του από τους συμμαθητές του. Eνα αγόρι 15 ετών κακοποιείται από τους συμμαθητές του, που φτάνουν να περάσουν πετονιά στον λαιμό του. Εντεκάχρονος σε σχολείο έβγαλε σουγιά και απειλούσε τους συμμαθητές του. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα περιστατικά βίας που έγιναν γνωστά τον τελευταίο χρόνο ανάμεσα σε εφήβους αλλά και παιδιά Δημοτικού, σαφώς ελάχιστα σε σχέση με όσα μένουν κρυφά.

Γνωρίστε το Λέικ, το πρώτο non binary χαρακτήρα της Pixar

Το τμήμα Pixar της Disney παρουσίασε τον πρώτο non binary του, το Λέικ, στην τελευταία μεγάλου μήκους κυκλοφορία του στούντιο, Elemental (Στο στοιχείο τους).

Σε μια συγκινητική ιστορία αγάπης, καθήκοντος και οικογένειας το Elemental εκτυλίσσεται σε μια πόλη που κατοικείται από νερό, φωτιά, αέρα και κατοίκους της γης. Μια «φλογερή» νεαρή γυναίκα, η Ember, και ένας πιο «προχωρημένος» τύπος, ο Wade, «ανακαλύπτουν κάτι στοιχειώδες» κατά τη διάρκεια της ταινίας, σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της Disney.

Βιβλίο: Grandad’s Pride

Kάθε καλοκαίρι η Milly επισκέπτεται το σπίτι του αγαπημένου της παππού, που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Μαζί με τον Gilbert, τον σκύλο της, εξερευνούν τη σοφίτα του σπιτιού του και μέσα σε ένα παλιό μπαούλο ανακαλύπτουν μια παλιά πολύχρωμη σημαία, τη σημαία του pride. “Τι είναι το pride;”, ρωτάει η Milly για να λάβει την απάντηση του παππού της πως “το pride, δηλαδη η γιορτή υπερηφάνειας, είναι ένα μεγάλο πάρτι που γιορτάζουμε την υπέροχη διαφορετικότητα της κοινωνίας μας, με σκοπό να καταλάβουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλους του ανθρώπους ισάξια και με σεβασμό, χωρίς να έχει σημασία τι αγαπάνε και πως προσδιορίζονται”.

Ηχοι και μυρωδιές στον δρόμο των αναμνήσεων

Καθισμένοι καταμεσής του μουσικού κήπου στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, με τα αρώματα από τις φασκομηλιές και τα δεντρολίβανα να αναδίδονται από παντού, ένα σύννεφο έριξε ξαφνικά την παχιά σκιά του. Σε λίγο άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες. Ο κ. Απόστολος, η κ. Νέλλη, ο κ. Ματθαίος και τα άλλα παιδιά σήκωσαν τα μάτια στον ουρανό, καλοδεχούμενη η ξαφνική δροσιά – το είχε παρακάνει η ζέστη εκείνο το πρωί. Τι μνήμες ξυπνάει μια καλοκαιρινή μπόρα; Η αίσθηση της υγρασίας στο πρόσωπο, η μυρωδιά του ποτισμένου χώματος, η εικόνα μιας ομπρέλας που ανοίγει;

Μητέρα και κόρη «ζωντανεύουν» ζωγραφιές

Γοργόνες, μυθικά πλάσματα, φανταστικοί ήρωες που αποτυπώθηκαν στο χαρτί από παιδιά, «ζωντανεύουν» και μετατρέπονται σε λούτρινες κούκλες. Τα παιδιά μαγεμένα αντικρίζουν αυτό που ζωγράφισαν στο χαρτί, να παίρνει «σάρκα και οστά» και να είναι έτοιμο να πρωταγωνιστήσει στις ευφάνταστες ιστορίες του μυαλού τους. Το εγχείρημα αυτό ανήκει στην Αγγελίνα Χρυστοδούλη και στη μητέρα της Τάσσα και ήδη έχει κερδίσει τις καρδιές μεγάλων και μικρών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βραζιλία: Τουλάχιστον ένας μαθητής νεκρός από πυροβολισμούς σε σχολείο

Τουλάχιστον ένας μαθητής σκοτώθηκε μετά από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν μέσα σε σχολείο στη νότια πόλη Καμπέ της Βραζιλίας, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση της πολιτείας Παρανά, προσθέτοντας ότι ένας ακόμη τραυματίας μαθητής νοσηλεύεται.