Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Στο «ταχτοποιημένο» πάρκο. Εκεί να πάμε…

Το αγαπημένο πάρκο του Δημήτρη είναι το «ταχτοποιημένο» πάρκο, μπροστά από την κάτω πύλη της Έκθεσης. Εκστασιάζεται κάθε φορά που πηγαίνει εκεί. Κάθεται και παρατηρεί προσεκτικά τις σειρές όμοιων λουλουδιών που είναι λες και τις έχει φυτέψει λάτρης της γεωμετρίας. Κάθεται και βλέπει με απίστευτη συγκέντρωση τα λουλούδια.

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2021 και των οικογενειών τους.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τα πέντε Κ.Ε.Σ.Υ. αρμοδιότητας της (Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας) δημιούργησε τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης και σχετικών οδηγιών στις οποίες μπορούν να απευθύνονται τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι οικογένειές τους. Η συγκεκριμένη ενέργεια πραγματοποιήθηκε ενόψει της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 για τα Γενικά Λύκεια και την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.). Η γραμμή υποστήριξης θα λειτουργήσει από Δευτέρα 17 Μαϊου έως τη λήξη της εξεταστικής περιόδου (τέλος Ιουνίου). 

Με SMS στο κινητό οι βαθμολογίες και οι σχολές επιτυχίας για τους υποψηφίους των Πανελληνίων

Με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο θα ενημερωθούν φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων τόσο για τη βαθμολογία τους όσο και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους, όπως ανακοινώθηκε μετά από σύσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Παράλληλα, διευρύνεται η γκάμα των ψηφιακών υπηρεσιών σε όλες τις βάθμιδες εκπαίδευσης. Αυτές αφορούν από τις ηλεκτρονικές εγγραφές σε πρωτοβάθμια και δευτερόβαθμια εκπαίδευση, την ψηφιοποίηση του Ατομικού Δελτίου Ταυτότητας Υγείας Μαθητή και του βιβλιαρίου μέχρι την ψηφιακή έκδοση απολυτηρίων και τη νέα «έξυπνη» φοιτητική ταυτότητα.

Πρόσκληση υποβολής αιτημάτων για έγκριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνοδευτικού εκπαιδευτικού υλικού και μαθητικών διαγωνισμών - Διδακτικό έτος 2021-2022

Στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων για το διδακτικό έτος 2021-2022, η Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους (πολιτιστικούς/ εκπαιδευτικούς Φορείς, συλλόγους και επιστημονικές ενώσεις, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μουσεία, Οργανισμούς, Κοινωφελή Ιδρύματα, Υπουργεία και εποπτευόμενους Φορείς τους, Ινστιτούτα και Ερευνητικά Κέντρα, δημόσιες Υπηρεσίες, αθλητικές Ομοσπονδίες, Νοσοκομεία/Ερευνητικά Κέντρα Νοσοκομείων, Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Φορείς που έχουν συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με το Υ.ΠΑΙ.Θ. ή/και το Ι.Ε.Π., Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.)/Διακυβερνητικές Οργανώσεις (Δ.Κ.Ο.), ιδιωτικούς Φορείς με επιστημονική, ερευνητική, εκπαιδευτική δραστηριότητα) οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν προτάσεις προς έγκριση για (α) εκπαιδευτικά προγράμματα, (β) συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό των προγραμμάτων και (γ) μαθητικούς διαγωνισμούς, που απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων όλης της χώρας ή/και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής με τίτλο «#3191KMPROJECT»

πηγή

Με αφορμή το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου» (Εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη, 2019) οι μαθητές/τριες ζωγραφίζουν το όνειρο της Καρυάτιδας που βρίσκεται στο Λονδίνο και ονειρεύεται να επιτρέψει για να βρει τις αδελφές της από το Ερέχθειο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι μαθητές/τριες ζωγραφίζουν
σε χαρτιά μεγέθους Α5
με όποια τεχνική και όποια υλικά θέλουν
τα έργα φωτογραφίζονται ή σκανάρονται

Στόχος να συγκεντρωθούν 3191 έργα, όσα είναι τα χιλιόμετρα που χωρίζουν το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Διαδικτυακό Συνέδριο: «Η συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στην ηθική και την εκπαίδευση»

Το Νew York College τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και σε συνέχεια της χορηγίας για την εκτύπωση και αποστολή του βιβλίου «Η περί παιδείας παρακαταθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια» στις σχολικές μονάδες της χώρας, οργανώνει την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 και ώρα 17.00-20.00 διαδικτυακό επιστημονικό συνέδριο με θέμα: “Η συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στην ηθική και την εκπαίδευση”.

Βασίλης Τζιγκούρας: ιδρυτής της Plus2feet που φτιάχνει αναπηρικά αμαξίδια για ζώα

Από σήμερα οι αιτήσεις για εγγραφές και επανεγγραφές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ

Ξεκινάει σήμερα, Τετάρτη 19 Μαΐου, στις 18:00, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ για τη σχολική χρονιά 2021-2022. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται, μέχρι την Τετάρτη, 30 Ιουνίου, στις 23:59.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΟΑΕΔ λειτουργούν από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Ιουλίου, από τις 6:45 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ. (Δευτέρα έως Παρασκευή) και απευθύνονται σε βρέφη-νήπια από 8 μηνών (την 1η Σεπτεμβρίου 2021) έως 4 ετών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοσωματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών. Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά, (με προτεραιότητα τα παιδιά με γονείς χαμηλού εισοδήματος) και κοινωνικά (παιδιά πολύτεκνων, ορφανά, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιά αναπήρων, κλπ).

ΥΠΑΙΘ: Διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2021- 2022. Έως 26/5 οι δηλώσεις των γονέων

Εγκύκλιο με θέμα: Διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2021-2022 εξέδωσε το ΥΠΑΙΘ.
Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την εγκύκλιο.

Η διδασκαλία της 2ης Ξένης Γλώσσας, Γαλλικής ή Γερμανικής, πραγματοποιείται στις Ε΄& ΣΤ΄ τάξεις των 4/θέσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου.
Οι Διευθυντές/ντριες των Δημοτικών Σχολείων με λειτουργικότητα από 4/θέσια και άνω ενημερώνουν για την επιλογή της 2ης Ξένης Γλώσσας τους μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης, οι οποίοι/ες θα φοιτήσουν κατά το σχολικό έτος 2021-2022 στην Ε΄ τάξη, καθώς και τους γονείς και κηδεμόνες τους.

Ημερομηνίες για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές και κατατακτήριες εξετάσεις στα ΑΕΙ

Ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι το χρονικό διάστημα 24, 25 και 26 Μαΐου θα υποβληθούν, εκ νέου, αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών/μετακινήσεων σε τμήματα και σχολές των ΑΕΙ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79 του Ν. 4692/2020 (ΦΕΚ Α’ 111, 12-6-2020) και του Κεφαλαίου ΣΤ΄ της Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθμ. 148236/Ζ1/30-10-2020 (ΦΕΚ 4806, Β΄). Οι αιτήσεις θα υποβληθούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά, σε ειδική εφαρμογή.

17 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας Παιδιών

«Κάθε Παιδί έχει Φωνή»: Ανησυχητικά είναι τα πορίσματα της Έκθεσης του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά (CHI)

Ακούμε τις φωνές των παιδιών

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά, συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η λειτουργία των Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά, ώστε κάθε παιδί που χρειάζεται φροντίδα και προστασία να έχει πρόσβαση σε μια γραμμή βοήθειας για να μπορεί να ακουστεί η φωνή του.

Drag Kids: Με κοινή αγάπη για τη Lady Gaga και το γκλίτερ, 4 παιδιά κατακτούν τη σκηνή


Δεν είναι καν έφηβοι και κάνουν ήδη την πρώτη τους προσπάθεια στη σκηνή. Το Drag Kids είναι ένα ταξίδι στη ζωή τεσσάρων παιδιών drag καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Ημερίδα με Διεθνή Συμμετοχή: Εφαρμογή της Ενιαίας Εκπαίδευσης: Εκπαιδευτική Πολιτική, Στρατηγικές, Προτεραιότητες, Τάσεις


Μητσοτάκης σε μαθητές νηπιαγωγείων Ξάνθης: Ίσες ευκαιρίες σε όλα τα Ελληνόπουλα, ανεξαρτήτως θρησκείας

Με τους 17 μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου Πάχνης, που βρίσκεται στην περιοχή της Ξάνθης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε διαδικτυακά το μάθημα, το οποίο πλέον γίνεται ξανά δια ζώσης, ενώ οι μαθητές του εξέφρασαν τη χαρά τους για την επιστροφή τους στο σχολικό περιβάλλον.

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Πάχνης, που ανήκουν στη μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα της Θράκης, μιλούν άριστα ελληνικά τα οποία διδάσκονται στο σχολείο και τραγούδησαν στον Πρωθυπουργό ένα τραγούδι για τον κορονοϊό το οποίο έγραψαν μόνοι τους.