Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

2024 Easterseals Disability Film Challenge

Ραπουνζέλ σε νέα εκδοχή: Γυναίκες αφηγούνται ξανά τα παραμύθια, αμφισβητώντας την έννοια της τελειότητας

Μια ομάδα γυναικών στη Νότια Ασία, ξαναγράφει μερικά από τα πιο γνωστά ευρωπαϊκά κλασικά παραμύθια, βάζοντας στο κάδρο την αναπηρία

Μια κωφή Χιονάτη, μια τυφλή Σταχτοπούτα, ένα νευροδιαφορετικό ασχημόπαπο και μια Ραπουνζέλ που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο: Τα κλασικά ευρωπαϊκά παραμύθια έχουν επαναπροσδιοριστεί σε μια νέα ανθρωπολογία ιστοριών, που γράφτηκε από γυναίκες με αναπηρία στη Νότια Ασία.

ΔΥΠΑ: Έως τις 12 Μαΐου οι αιτήσεις για τα voucher για τις παιδικές κατασκηνώσεις

Έως τις 12 Μαΐου και ώρα 23:59, θα διαρκέσει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο «πρόγραμμα διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις έτους 2024» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ.

Εφηβεία: Πότε σταματούν να ψηλώνουν τα κορίτσια – Τα ορόσημα της ανάπτυξης

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ένα παιδί παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη. Κερδίζει γρήγορα βάρος, αλλά και ύψος, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται και εσωτερικά, στα όργανα και όλα τα υποστηρικτικά συστήματα του οργανισμού. Η ταχεία ανάπτυξη αποτυπώνεται από τις διαρκείς ανάγκες για καινούρια ρούχα και παπούτσια, καθώς τα προηγούμενα γίνονται σύντομα «μικρά και στενά». Αργότερα, η ανάπτυξη επιβραδύνεται, ενώ οι γρήγορες αλλαγές επιστρέφουν κατά την εφηβεία, το τελευταίο στάδιο ανάπτυξης, ειδικά για τα κορίτσια, που λαμβάνουν πλέον τις ενήλικες διαστάσεις τους.

Η διαφορά μεταξύ αναδοχής και υιοθεσίας παιδιού

Απαραίτητες διευκρινήσεις ως προς τη διαφορά της αναδοχής με την υιοθεσία ενός παιδιού, δόθηκαν στην ειδική εκπομπή «ΕΠΤΑ» του ΕΡΤNews με τη Βάλια Πετούρη, που μεταδόθηκε το βράδυ του Μ. Σαββάτου (4/5/2024) στις 23:00.

Όπως αποσαφήνισε η Ελευθερία Ψαρρά, Επιστημονική Διευθύντρια του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Αττικής «Μητέρα», η αναδοχή έρχεται να καλύψει την ανάγκη του παιδιού, ωστόσο κάθε ανάγκη του παιδιού δεν είναι υιοθεσία.

Τι είναι η «θεωρία των 9 λεπτών» που βοηθάει τις μητέρες να μην έχουν τύψεις στην καθημερινότητά τους

Η ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας και στο μεγάλωμα των παιδιών, σύμφωνα με τη θεωρία των 9 λεπτών, η οποία επανήλθε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Αυτό το σύνολο σκέψεων και συμπερασμάτων αποδίδεται στον νευροεπιστήμονα Jaak Panksepp, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ασχολήθηκε σε βάθος με τον τρόπο που το μυαλό επεξεργάζεται τα συναισθήματα.

Ένθετο προσβασιμότητα: Τρία βιβλία από κωφούς με «ηχηρά» μηνύματα για τη διαφορετικότητα

Ο Μιχάλης Αρβανίτης, βρέθηκε στην Ένωση Κωφών Ελλάδος, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση, όπου τρεις νέοι συγγραφείς με ακουστική αναπηρία είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα βιβλία τους. Ο Ανδρέας Πλεμμένος, ο Κωνσταντίνος Σαμαράς και η Κούλα Σομαράκη αποδεικνύουν, μέσα από όσα μοιράζονται με τους αναγνώστες τους, ότι οι κωφοί μπορούν να επικοινωνήσουν, να γράψουν και να «μιλήσουν» όπως όλοι ο άνθρωποι. Απλά, δε ακούνε. Στο «Ένθετο για την Προσβασιμότητα» , μιλούν για τα μηνύματα που προσπαθούν να περάσουν μέσα από τα βιβλία τους. 

Ο Γολγοθάς δύο παιδιών με αυτισμό σε δημόσιο νοσοκομείο

Τι κάνει ένας γονιός όταν το παιδί του χρειαστεί να πάει στον οδοντίατρο για έναν προληπτικό έλεγχο; Κλείνει ραντεβού με τον γιατρό, πηγαίνει, ακούει λίγη γκρίνια και φεύγει. Τι κάνει ένας γονιός αυτιστικού παιδιού; Κλείνει ένα ραντεβού για τρεις μήνες μετά, αναγκάζεται να περιμένει σε ατελείωτες ουρές, να ανεβοκατεβαίνει ορόφους και να πηγαινοέρχεται σε διαδρόμους (διαβάζοντας παράλληλα στους τοίχους ότι «οι ΑμεΑ εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα»), να υπομένει χλευασμό και σηκωμένους ώμους και να φεύγει άπραγος και ταλαιπωρημένος μαζί με το παιδί του.

Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»

Ανέτοιμη να εφαρμόσει πολιτικές για ανεξάρτητη διαβίωση ατόμων με αναπηρία φαίνεται ότι είναι η Κύπρος, σύμφωνα με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους ΑμεΑ, με τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή να υποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται αρκετά βήματα πίσω, σε σχέση με το ιδεατό, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί εκείνες οι αποφάσεις που θα φέρουν τα άτομα με αναπηρία ένα βήμα προς την ανεξαρτησία τους και μακριά από τις ιδρυματικές πολιτικές.

ACT NOW-Ποια είναι η νέα δράση του μικρού Λέανδρου: «Σας περιμένω να με υποστηρίξετε»

Σε ακόμη μια κίνηση ανθρωπιάς και στήριξης των ατόμων με αναπηρίες προχώρησε ο Λέανδρος, ο μικρός φίλαθλος του ΠΑΟΚ που όλοι γνωρίσαμε το 2022, όταν έβαλε το ωραιότερο γκολ στο ημίχρονο της αναμέτρησης ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.