Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Προβολή: Η SAPT Hellas σε Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Αυτισμό


Για τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία SAPT Hellas  έχουμε ξαναμιλήσει. Το βιντεάκι είναι από την εκπομπή "Παρά Τρίχα" (Σκάι) και δείχνει την τρίτη επίσκεψη της SAPT σε Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Αυτισμό.

Ράμπες ντροπής

Το φαινόμενο είναι γνωστό στους αναπηρικούς φορείς ως “ψευδοπροσβασιμότητα”. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της εθνικής ομοσπονδίας κινητικά αναπήρων (ΕΟΚΑ) Νίκος Σκόνης “δυστυχώς δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα”.

"Δρόμοι" του Ρούσσου Βρανα

Τη γρίπη αυτού του χειµώνα, είµαστε όπως όλα δείχνουν «καταδικασµένοι» να την περάσουµε µόνοι µας, στην ησυχία µας. Χωρίς τις κραυγές πανικού των επαγγελµατιών του τρόµου, που προέβλεπαν τις προηγούµενες χρονιές εκατοµµύρια θύµατα. Εκατοµµύρια δόσεις εµβολίων παραµένουν στοιβαγµένα στις κρατικές αποθήκες των ευρωπαϊκών χωρών, χρυσοπληρωµένα σε καιρό βαθιάς οικονοµικής κρίσης. ∆εν πεθάναµε. Αλλά είτε άρρωστοι είτε γεροί, εξακολουθούµε να τρέφουµε τις πολυεθνικές φαρµακευτικές εταιρείες και τους µεγαλογιατρούς τους.

Ο βουβός θρήνος

Με το δικό τους τρόπο αντιδρούν τα παιδιά στην απώλεια αγαπημένων προσώπων, σύμφωνα με έρευνα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου. Πώς η λύπη των γονιών τους εμποδίζει την έκφραση των συναισθημάτων.Στο θάνατο ενός αγαπημένου τους προσώπου, τα παιδιά μπορεί να μην πενθούν όπως οι ενήλικες, αλλά θρηνούν διαφορετικά.
Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, τα παιδιά συχνά δεν εμφανίζουν τα συμπτώματα πένθους, ενώ η θλίψη τους συχνά δεν είναι ανιχνεύσιμη.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως γι' αυτό το λόγο, οι ενήλικες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και να τους επιτρέψουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία του πένθους.
Σε αντίθεση με τη γενική πεποίθηση, η συμμετοχή στο πένθος από μέρους των παιδιών δεν είναι μια επιπλέον πηγή άγχους γι' αυτά, αντίθετα τους προσφέρει ανακούφιση και παρηγοριά.
Στο πλαίσιο της μελέτης εκτιμήθηκαν οι αντιδράσεις και η διαδικασία πένθους 10 παιδιών και ισάριθμων γονέων τους, που απευθύνθηκαν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου.
Από τα 10 παιδιά μόνο τα 2 ξεσπούσαν σε κλάμα στη διάρκεια των συνεδριών στο νοσοκομείο και η συμπεριφορά τους ήταν η ίδια και στο σπίτι.
Τα άλλα 8 έπαιζαν το ρόλο του "υποστηρικτικού ενήλικα" στο γονιό που θρηνούσε και δεν επέτρεπαν στον εαυτό τους να εκφράσει τα συναισθήματα θυμού, θλίψης ενοχής αλλά και άλλους φόβους.
Μάλιστα αυτά τα 8 τα παιδιά δεν ζητούσαν υποστήριξη από κανένα διότι δεν ήθελαν να επιβαρύνουν την οικογένεια.
Ωστόσο οι γονείς παρατήρησαν αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, διατροφής και συμπεριφοράς.

Η μελέτη αυτή παρουσιάζεται στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: news247

Προβολή ταινίας: "Σαν Αστέρια στη γη"

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία & Μαθησιακές Δυσκολίες σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας "Σαν Αστέρια στη Γη", στις 15 Φεβρουαρίου 2011 (17:30) στο Πολιτιστικό κέντρο Θέρμης.
Η ταινία είναι ινδικής παραγωγής και παρουσιάζει τη ζωή ενός δυσλεκτικού παιδιού στο σπίτι και στο σχολείο. Με ελληνικούς υπότιτλους.

Αγνωστο «φρούτο» οι βιβλιοθήκες για τους Ελληνες

«Κάτω τα χέρια από τις βιβλιοθήκες μας!» φώναξαν χθες, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, οι Βρετανοί στην κυβέρνησή τους και στις τοπικές αρχές, στο πλαίσιο εθνικής εκστρατείας διαμαρτυρίας για το επικείμενο κλείσιμο περίπου 400 δημόσιων βιβλιοθηκών. Η Save our Libraries Day προβάλλεται έντονα από τον Τύπο, αλλά και από το Facebook και το Τwitter. Κάθε δήμος στη Βρετανία διατηρεί, βάσει νόμου, βιβλιοθήκη, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κάθε τοπικής κοινωνίας.