Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Πάμε για ψάρεμα;

Αυξημένο ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, ερασιτεχνών και επαγγελματιών αλιέων, συγκεντρώνει η 1η ψαρευτική συνάντηση που διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, και θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 3 και 4 Σεπτεμβρίου στη Νέα Παραλία από το ύψος του Μεγάρου Μουσικής έως τις εγκαταστάσεις των Ναυτικών Ομίλων.

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη συνδέεται με παιδική χρήση ψυχοφαρμάκων

Παιδιά που η μητέρες τους κάπνιζαν συστηματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδεχομένως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν χρήση ψυχοφαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικά, διεγερτικά και απεξαρτησιογόνα, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα που έγινε στη Φινλανδία.

Σχετικά με την ανάρτηση για τα Genpets

Πριν από λίγη ώρα είχαμε αναδημοσιεύσει το άρθρο της Ημερησίας για τα Genpets. Πολλοί φίλοι συμμεριστήκατε τη δυσαρέσκειά μας, καθώς και τον προβληματισμό μας σε θέματα βιοηθικής. Κάποιοι το ψάξατε περισσότερο (τόσο από εμάς, όσο και από τους αρθρογράφους της πηγής μας) και μας ενημερώσατε ότι πρόκειται για πλάνη. Διαβάσαμε, λοιπόν, ότι τα Genpets είναι κατασκευές του καλλιτέχνη Adam Brandejs και έχουν εκτεθεί σε γκαλερί τόσο στον Καναδά, όσο και στις ΗΠΑ. Η λεπτομερής δουλειά στις φιγούρες/κούκλες των περίεργων κατοικιδίων, καθώς και η συσκευασία και η προώθησή τους (ιστοσελίδα) κατέστησαν πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτή η πλάνη.

Γιάννη, ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

Το άγχος των γονιών επηρεάζει δια βίου τα παιδιά

Το στρες που βιώνουν οι γονείς κατά τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών τους, μπορεί να αφήσει αποτυπώματα διαρκείας στα γονίδια των αγοριών και των κοριτσιών, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Child Development.

Θεράπευσαν τη νόσο «αγόρι στη φούσκα»

Ζούσαν για αρκετά χρόνια μέσα σε μία πλαστική φούσκα λόγω ασθενείας και ξαφνικά είδαν τη ζωή τους να αλλάζει, χάρη στην πρωτοποριακή γονιδιακή επέμβαση που τους υπέβαλαν βρετανοί γιατροί. Ο λόγος για δεκατέσσερα αγόρια που έπασχαν από σύνδρομο Σοβαρής Φυλοσύνδετης Ανοσοανεπάρκειας ή, πιο διαδεδομένα, από τη νόσο «αγόρι στη φούσκα».

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για τα παιδιά που δεν θέλουν να πάνε σχολείο

Τα σχολεία θα ανοίξουν σε λίγες ημέρες και κάποια παιδιά θα αποχωριστούν για πρώτη φορά τους γονείς τους, καθώς θα διαβαίνουν την πόρτα του παιδικού σταθμού ή του νηπιαγωγείου. Για κάποια απ' αυτά, η εμπειρία θα είναι οδυνηρή. Το κλάμα και η άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο φαινόμενο και οι ψυχολόγοι το αποδίδουν κυρίως στο άγχος που δημιουργεί ο αποχωρισμός από τους γονείς.

Τούρκοι γιατροί παίζουν οθωμανική και αραβική μουσική σε ασθενείς τους

Μια ασυνήθιστη προσέγγιση της σύγχρονης ιατρικής ακολουθούν δύο τούρκοι γιατροί στο νοσοκομείο Memorial στην Κωνσταντινούπολη. Ο χειρουργός Δρ. Μπινγκίρ Σονμέζ και ο συνάδελφος του, αναισθησιολόγος Δρ. Ερολ Καν, παίζουν οι ίδιοι οθωμανική και αραβική μουσική στους ασθενείς τους, αναβιώνοντας μια μορφή παραδοσιακής μουσικοθεραπείας με ιστορία σχεδόν 1000 χρόνων. Οι δύο επιστήμονες είναι πεπεισμένοι πως αν η μουσική χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά μπορεί να φέρει εντυπωσιακά ψυχολογικά και θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ιστορίες γυναικών στον φακό τους

Τρεις αληθινές ιστορίες με θέμα τους γυναίκες φέρνουν στη μεγάλη οθόνη τρεις γνωστές κυρίες του Χόλιγουντ που δοκιμάζονται στον ρόλο του σκηνοθέτη για πρώτη φορά. Πρόκειται για το πρότζεκτ του περιοδικού «Glamour», «Glamour Reel Moments», αληθινές ιστορίες αναγνωστών που έγιναν σενάρια και αποτελούν το «σώμα» μιας μεγάλου μήκους ταινίας.

Μάθημα ζωής από ένα εννιάχρονο κορίτσι

Πόσοι απο εσάς ακούτε καθημερινά απο τα παιδιά να παραπονιούνται επειδή δεν έχουν το καλύτερο video game της αγοράς ή το τελευταίο σε κυκλοφορία i-phone; Πόσοι τα βλέπετε προσκολημμένα σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αδιαφορώντας σχεδόν για τα πάντα γύρω τους; Σίγουρα αρκετοί.

Νικώντας την αναπηρία με έναν…αετό

«Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Έχει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους όσο τίποτα άλλο. Μιλά στους νέους σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν. Ο αθλητισμός μπορεί να φέρει την ελπίδα εκεί, όπου κάποτε υπήρχε μόνο η απόγνωση. Γελά μπροστά σε κάθε τύπο διάκρισης». Τα παραπάνω διάσημα λόγια του Νέλσον Μαντέλα ενέπνευσαν ανθρώπους από όλο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση των διακρίσεων με όπλο… τον αετό.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς πάει στο Χόλιγουντ

Ο επτάχρονος γιος του σκηνοθέτη και animator Παναγιώτη Ράππα μεγαλώνει, όπως και πολλά άλλα παιδιά, με τις ιστορίες του «εθνικού» μας παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά. «Οι ιστορίες του έχουν τη δύναμη να αγγίξουν όλους τους ανθρώπους, σε ολόκληρο τον πλανήτη·δεν είναι τυχαίο ότι μεταφράζεται συστηματικά στην Κίνα αυτή τη στιγμή » λέει ο ίδιος στο «Βήμα», έχοντας μόλις επιστρέψει με το πλοίο από τη γενέτειρά του (1960), την Υδρα, στον Πειραιά όπου ζει. «Αυτό ελπίζω να συμβεί και με την ταινία » εκμυστηρεύεται αυτός ο κοσμογυρισμένος καλλιτέχνης των κινουμένων εικόνων αναφερόμενος στην πρώτη 3D ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων που θα γυριστεί στην Ελλάδα βασισμένη στο παραμύθι «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι» (εκδόσεις Κέδρος) του Ευγένιου Τριβιζά.

Ιερισσός: Οι κάτοικοι αυτοοργανώνονται και χτίζουν μόνοι τους ένα παιδικό σταθμό

Τα μέλη του Συντονιστικού Φορέων και Συλλόγων της Ιερισσού ανέλαβαν δράση και πήραν το μέλλον των παιδιών τους στα χέρια τους. Αφού αρνήθηκαν τη χορηγία της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός ένωσαν τις δυνάμεις τους και έχτισαν μόνοι τους το νέο παιδικό σταθμό της πόλης.

40ό Φεστιβάλ Βιβλίου: Αφιέρωμα στο Ευρωπαϊκό Ετος Εθελοντισμού

Aφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Ετος Εθελοντισμού είναι το 40ό Φεστιβάλ Βιβλίου που θα διεξαχθεί στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου από τις 2-18 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και θα συμμετάσχουν 150 εκδότες παρουσιάζοντας την παραγωγή τους -περισσότερους από 50.000 τίτλους- σε 120 περίπτερα.

Οι αποσπάσεις των δασκάλων

Aπό το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ για το διδακτικό έτος 2011-12.

Οι πίνακες με τα ονόματα των εκπαιδευτικών είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Genpets: Ανάμιξη ανθρώπου με ζώο το νέο ζωντανό... παιχνίδι για παιδιά

Τα genpets είναι η καινούργια ανακάλυψη της βιομηχανικής. Πρόκειται για ζωντανά ανθρωποειδή τα οποία θα πωλούνται στα ράφια των super market ίσως και των pet-shop και βέβαια έρχονται από την Αμερική.

Τα δεκάχρονα παιδιά αντιλαμβάνονται τις τακτικές των διαφημιστών

Στην ηλικία των δέκα ετών τα παιδιά είναι σε θέση να αντιληφθούν τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι διαφημιστές, για να τραβήξουν την προσοχή τους και να τους δημιουργήσουν την επιθυμία να αγοράσουν το διαφημιζόμενο προϊόν ή υπηρεσία.

Θέατρο Σοφούλη: Εργαστήριο Παιδικού και Εφηβικού Θεάτρου

Από τον Φεβρουάριο του 2001 στο Θέατρο Σοφούλη Θεσσαλονίκης λειτουργεί Θεατρικό Εργαστήρι, για παιδιά. Στόχος του εργαστηρίου είναι να φέρει τους μαθητές σε επαφή με το θέατρο, τόσο σαν θεατές όσο και σαν «ηθοποιούς». Οι σπουδαστές μαθαίνουν να λειτουργούν μέσα σε μια ομάδα, κοινωνικοποιούνται, καλλιεργείται η αισθητική τους και οξύνονται η δημιουργικότητα και η φαντασία τους. Θεωρώντας πολύ σημαντική τη συμμετοχή των παιδιών και των νέων γενικότερα στα θεατρικά δρώμενα, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη στελέχωση του εργαστηρίου σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Τα μαθήματα δίνονται στο χώρο του Θεάτρου Σοφούλη. Στο τέλος κάθε εκπαιδευτικής χρονιάς τα τμήματα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στο ευρύ κοινό.

Πρεμιέρα για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας

Ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου η λειτουργία του ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για το χαρακτηρισμό αιτούντων ως ΑμεΑ, καθώς και για όλες τις παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας θα είναι πλέον οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ξεκινάει η χορήγηση δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού και βιβλίων από την Αγροτική Εστία

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των αιτήσεων συμμετοχής για τα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας που υποβλήθηκαν στα Κ.Ε.Π. και η διαδικασία κλήρωσης για την ανάδειξη των δικαιούχων που θα συμμετάσχουν στα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού- Εκδρομών- 5νθήμερο Εκδρομικό- Επιμορφωτικό νέων αγροτών και δωρεάν παροχής βιβλίων για το έτος 2011.

Καλύτεροι μαθητές μετά τις 10 π.μ.

Το παιδί σας είναι 13 χρόνων και το πρωί δεν θέλει να σηκωθεί από το κρεβάτι για να πάει στο σχολείο. Εσείς το κατηγορείτε ότι είναι τεμπέλης και ότι δεν πάει να κοιμηθεί το βράδυ την ώρα που πρέπει. Κάνετε όμως λάθος.