Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Βλέπουμε La Lutte des Classes

Όπως όλοι γνωρίζουν, τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τις διαφορές μεταξύ κοινωνικών τάξεων, χρωμάτων δέρματος ή θρησκειών. Αλλά τότε γιατί ο Κορεντίν, ο 9χρονος γιος του Πολ και της Σοφίας, έχει μόνο φίλους σαν κι αυτόν στο σχολείο του Μπανιολέ; Και όταν όλοι οι φίλοι του φεύγουν για ένα ιδιωτικό σχολείο στο Παρίσι, οι γονείς του φοβούνται. Από εδώ και στο εξής, ο Κορεντίν είναι ο μοναδικός στην τάξη του. Αλλά ο μόνος τι;

Οι ανησυχίες και οι προσδοκίες των παιδιών που μεγάλωσαν στην κρίση

Είναι σκεπτικιστές, ανησυχούν για το μέλλον, αναστατώνονται στα social media, τους απασχολεί η υγειονομική περίθαλψη, ενδιαφέρονται για τη σωματική και συναισθηματική τους υγεία. Ταυτόχρονα, όμως, ξεπερνούν ζητήματα που αποτελούσαν ταμπού για τις προηγούμενες γενιές και ενημερώνονται όσο περισσότερο μπορούν –όσο δεν ανησυχούν δηλαδή– για τις προοπτικές δημιουργίας οικογένειας.

Γονική κακοποίηση: Όταν το παιδί χτυπάει τον γονέα

Το φαινόμενο

Η ενδοοικογενειακή βία είναι μια έννοια που περιγράφει πολλά ζεύγη κακοποίησης. Παρά το ότι στον προφορικό λόγο ταυτίζεται με τη συντροφική/συζυγική βία που θα ασκήσει ένας άντρας σε μια γυναίκα, στη βιβλιογραφία είναι όρος-ομπρέλα. Αναφέρεται σε όλα τα ταιριάσματα θύτη και θύματος που μπορούν να συμβούν μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Έτσι, δημιουργείται μπέρδεμα, γιατί άλλο εννοεί ο νόμος όταν το γράφει, άλλο εννοεί μια ψυχολόγος, άλλο ένα βιβλίο. Για τις ανάγκες του παρόντος κειμένου, αντιλαμβανόμαστε την ενδοοικογενειακή βία ως εκδήλωση βίας μεταξύ μελών μιας οικογένειας.

Άτομα με αναπηρία: Οι 6 στους 10 δεν μπορούν να πάνε ούτε μια εβδομάδα διακοπές

«Σχεδόν 7.500 παιδιά, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένοι φιλοξενήθηκαν με υποδειγματικό τρόπο φέτος στις κατασκηνώσεις μας», δήλωσε σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη, ανακοινώνοντας τα στοιχεία για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του υπουργείου, από 1η Ιουνίου ως 30 Σεπτεμβρίου.

Σημαντικά κενά στη στήριξη των ατόμων με νοητική ανεπάρκεια

Σημαντικά κενά στη στήριξη των ατόμων με νοητική ανεπάρκεια παρατηρούνται στη χώρα μας κυρίως από την απουσία δομών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τους γονείς να καλούνται συχνά να σηκώνουν μόνοι τους το μεγαλύτερο βάρος της ανατροφής και της διαβίωσής των παιδιών τους.

Πώς η ψηφιακή εκπαίδευση μπορεί να βελτιώσει την αντίληψη των παιδιών για την ψηφιακή ασφάλεια

Η ESET σε συνεργασία με κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της ψυχολογίας και της εκπαίδευσης, επισημαίνει τη σημασία της ψηφιακής εκπαίδευσης για την καλύτερη προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. Σε πρόσφατη συζήτηση στην πλατφόρμα saferkidsonline της ESET, η ψυχολόγος Jarmila Tomková και η Alena Kanabová, επικεφαλής του κλάδου υγείας και δημόσιων υπηρεσιών στην Accenture Slovakia, μίλησαν για το πώς οι γονείς και τα σχολεία μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών από μικρή ηλικία.

Ποσειδωνας Τηνου – «Αναπηρία & Αθλητισμός»

Το αθλητικό σωματείο Α.Ο. Ποσειδώνας Τήνου διοργανώνει την εκδήλωση «Αναπηρία & Αθλητισμός» από τις 15 έως τις 20 Οκτωβρίου 2024, με θέμα την παρουσίαση του αθλήματος της επιτραπέζιας αντισφαίρισης με αμαξίδιο. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι πρωταθλητές Ελλάδος με αμαξίδιο Χρήστος Φράγκος, Χρήστος Μελέτης και Αθανάσιος Γκίκας.

Πρόσκληση συμμετοχής για Δημοτικά σχολεία της Α' Αθηνών στο καλλιτεχνικό βιωματικό πρόγραμμα Ο ΓΑΤΟΣ

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ
Ο Γάτος
Καλλιτεχνικό βιωματικό πρόγραμμα για τις Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεις Δημοτικού
Υποβολή συμμετοχών έως τις 17 Οκτωβρίου 2024

Η ψυχική υγεία και τα βαθύτερα αίτια της βίας στους νέους

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία, τα προβλήματα της οποίας ξεκινούν στον άνθρωπο σε μεγάλο ποσοστό (50%) πριν από την εφηβεία. Ο Γεράσιμος Κολαΐτης, ομότιμος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρόεδρος ΔΣ Ελληνικού Ινστιτούτου Μελέτης Τραύματος και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας, στο άρθρο που ακολουθεί εμβαθύνει στην… ψυχή των παιδιών (μας) και εντοπίζει τα βαθύτερα αίτια της βίας στους νέους.

Σε θάλαμο Παιδοψυχιατρικής κλινικής με άλλα 9 παιδιά νοσηλεύεται ο 13χρονος Νικόλας - Για κίνδυνο να επιτεθεί σε άλλα παιδιά κάνει λόγο η οικογένεια

Σε μία παντελώς ακατάλληλη δομή για την περίπτωσή του, σε θάλαμο της Παιδοψυχιατρικής μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» περιθάλπεται από το βράδυ της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου ο 13χρονος Νικόλας, ο οποίος πάσχει από αυτισμό και επί δώδεκα ημέρες «περιφέρεται» από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της Αττικής, αφού και με εισαγγελική παρέμβαση χρήζει νοσηλείας.

TikTok: Αγωγές από 14 Πολιτείες των ΗΠΑ – Βλάπτει την ψυχική υγεία των νεαρών χρηστών

Η πλατφόρμα του TikTok βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες περιπέτειες δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, την Τρίτη κατατέθηκαν νέες αγωγές από 13 πολιτείες των ΗΠΑ και την Περιφέρεια της Κολούμπια, οι οποίες κατηγορούν τη δημοφιλή πλατφόρμα πως βλάπτει τους νέους, ενώ παράλληλα δεν τους προστατεύει.