Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Φίλοι: Μια φυσική θεραπεία για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ.

Η φαρμακευτική αγωγή και η συμβουλευτική μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/ Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/ΔΕΠΥ), αλλά για πολλούς ενήλικες ένας καλός φίλος είναι η καλύτερη εναλλακτική θεραπεία. 

Η Nan Bailey, 42 ετών, σύμβουλος μάρκετινγκ, διαγνώστηκε με ΔΕΠ/ΔΕΠΥ πριν από 1,5 χρόνο περίπου. Η φαρμακευτική αγωγή και η yoga τη βοήθησαν πολύ, αλλά το καλύτερο όπλο της απέναντι στα συμπτώματα της ΔΕΠ/ΔΕΠΥ είναι η φίλη της η Janice, μία γραφίστρια, που περιστασιακά δουλεύει μαζί της. Κατανοεί τη συμπεριφορά της Nan και τη βοηθά να την ελέγχει. «Αν δουλεύω σε ένα project με την Janice, με ρωτάει πώς προχωράμε. Πόσο κοντά είμαστε στο να τελειώσουμε. Ξέρει ότι χρονοτριβώ και σκέφτομαι υπερβολικά τα πράγματα και μου ζητάει να πάρουμε μια απόφαση και να προχωρήσουμε στο επόμενο. Και έτσι ολοκληρώνουμε τα project μας» , αναφέρει η Nan γελώντας. 

Κατασκευές από το... μέλλον φτιαγμένες από μαθητές

Περισσότεροι από 1.100 μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου παρουσίασαν εντυπωσιακές ρομποτικές κατασκευές στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στο ΟΑΚΑ. Τον διαγωνισμό διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στηρίζει τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, στο πλαίσιο του προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης.

"Θα είναι το παιδί μου αλλεργικό;"

Τα ποσοστά των αλλεργιών στην παιδική ηλικία δείχνουν πιο αυξημένα από ποτέ. Αλλά και η ενημέρωση των γονιών γύρω από τις αλλεργίες είναι πιο εντατική, αν και πολλά είναι τα ερωτηματικά που μένουν αναπάντητα είτε γιατί οι γονείς θεωρούν "αφελείς" κάποιες απορίες που έχουν, είτε γιατί η εξέλιξη μιας αλλεργίας δεν είναι πάντα προβλέψιμη. 

9ο Διεθνές Συνέδριο Mathematics Education and Society

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Mathematics Education and Life at Times of Crisis

Η τρέχουσα οικονομική και η πολιτική κρίση έχει επηρεάσει πολύπλευρα την κοινωνική ζωή, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα τα παιδιά και οι νέοι, έρχονται σε επαφή με τα μαθηματικά.

Ένας 16χρονος δίνει μάθημα σε όλους τους γονείς: «Ο γιός σου δεν είναι ο Μέσι»

Ένας 16χρονος Ισπανός, ο Χουάν Χουνκέρα, που αγωνίζεται ως τερματοφύλακας στη Γιάνος στέλνει ένα μήνυμα προς όλους τους γονείς που προσπαθούν να κάνουν με το ζόρι ή πιστεύουν πως τα παιδιά τους είναι οι «νέοι Μέσι» και φανατίζονται με αυτή την ιδέα ακόμη κι αν αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Τριήμερο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας για μαθητές Λυκείου

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου «Αρετούσα» οργανώνει τριήμερο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας για μαθητές Λυκείου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί από εξειδικευμένους εκπαιδευτές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», που προσκλήθηκε για το σκοπό αυτό.

«Πληγή» για την εκπαίδευση η σχολική εγκατάλειψη

Ανοιχτή «πληγή» της ελληνικής εκπαίδευσης παραμένει η σχολική διαρροή. Μπορεί το ποσοστό να βαίνει μειούμενο -προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 6,5% το 2016 από 18,2% το 2000- ωστόσο οι ανισότητες «ζουν και βασιλεύουν». Είναι ενδεικτικό ότι τα υψηλότερα ποσοστά σχολικής εγκατάλειψης καταγράφονται στην επαγγελματική εκπαίδευση -11,02%- την οποία επιλέγουν κυρίως παιδιά από οικονομικά ασθενείς οικογένειες, αλλά και σε περιοχές όπου ζουν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. «Πρωταθλήτρια» είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ σε απόλυτους αριθμούς τα περισσότερα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο είναι στην Αττική, με τη Δυτική Αττική να έχει τα υψηλότερα ποσοστά.

Μισό εκατομμύριο παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε φτωχές οικογένειες

Η έντονη και παρατεταμένη ύφεση έχει πλήξει ιδιαίτερα τις οικογένειες με παιδιά, στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα αυτά να αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας και αποστέρησης σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF.Η έκθεση «Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα 2017 - Τα παιδιά της κρίσης» που συντάχθηκε για λογαριασμό της UNICEF, παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τον ετήσιο Ραδιομαραθώνιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Απριλίου από την Ελληνική Ραδιοφωνία με την υποστήριξη δεκάδων ραδιοσταθμών σε όλη τη χώρα με θέμα «Για κάθε παιδί που πεινάει - δίπλα μας ή μακριά μας».

Σχολεία της Μαγνησίας για τον Νίκο Καζαντζάκη

«Δεν υπάρχουν ιδέες, έγραψε ο Καζαντζάκης, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες κι αυτές παίρνουν το μπόι των ανθρώπων που τις κουβαλούν».

Στο πνεύμα αυτών των λόγων του Νίκου Καζαντζάκη, η εκδήλωση της ΔΔΕ Μαγνησίας με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης, Ταξιδεύοντας και φιλοσοφώντας» επιχειρεί έναν διάλογο ανάμεσα στη Λογοτεχνία και στην Τέχνη. Τα 17 σχολεία που παίρνουν μέρος θα παρουσιάσουν με ιδιαίτερο εικαστικό τρόπο τη δουλειά τους την Τετάρτη 5 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου.

Χωρίς... όρεξη το πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης

Μια διαδικαστική λεπτομέρεια έχει προκαλέσει προβληματισμό σε γονείς και δασκάλους από τη δεύτερη κιόλας μέρα πιλοτικής εφαρμογής του φιλόδοξου όσο και χρήσιμου προγράμματος διανομής σχολικών γευμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη.