Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Όχι εντάσεις πριν το μάθημα!

Πόσες φορές δεν νευριάζετε όταν κάνετε κάτι και σας διακόπτουν ή όταν κάποιος σας πιέζει να κάνετε γρήγορα (πχ εργοδότης, τα παιδιά σας); Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Πολλές φορές οι μαθητές έρχονται μέσα στα νεύρα επειδή αναγκάστηκαν να αφήσουν μια ταινία, ένα παιχνίδι ακόμα και ένα σάντουιτς στη μέση!

Σκεφτείτε πώς χαλάει η δική σας διάθεση σε αυτές τις περιπτώσεις και φανταστείτε πώς νιώθει το παιδί σας (ειδικά αν έχει δυσκολίες στις μεταβάσεις, στη διαχείριση του χρόνου και των συναισθημάτων του). Συνήθως τέτοιου είδους εντάσεις καταστρέφουν τελείως το μάθημα, αφού τα παιδιά έχουν αρνητική διάθεση και εκνευρισμό, με αποτέλεσμα να μην συνεργάζονται και να μην μπορούν να συγκεντρωθούν.

«Χρυσό» στην Ολυμπιάδα ρομποτικής, με ένα «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς

Η ομάδα Plaisiobots κέρδισε το «χρυσό» μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής (IROC), στο διαγωνισμό με θέμα «Robot: The Future Transportation». Η Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, στη Νότια Κορέα.

Η ομάδα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Πλαίσιο και του Co-CEO Κώστα Γεράρδου. Μέντορες των παιδιών ήταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ρομποτικής Διάνα Βουτυράκου και ο βοηθός της, Ιάσονας Σόμογλου.

Ψηφιακές δραστηριότητες και παιχνίδια από τα μουσεία μας για τα παιδιά

Πώς διασκεδάζουμε στο σπίτι μπαίνοντας νοερά στα μεγαλύτερα ελληνικά μουσεία; Το Μουσείο Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου έχουν τις πιο ευφάνταστες προτάσεις προκειμένου να διατηρούν τα παιδιά την επαφή τους με τον πολιτισμό μόνο με ένα κλικ: περιηγήσεις στον κόσμο της αρχαιότητας, παιχνίδια μνήμης και γιγαντομαχίες, ειδικές αποστολές για τα γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και δημιουργική ζωγραφική αρχαίων αντικειμένων, κατασκευές στο χαρτί, μαγειρική και αρχαιοελληνικές γεύσεις.

Πρόσκληση για συμμετοχή σε έρευνα: «Προσβασιμότητα & Κοινωνική Ένταξη των Κωφών & Βαρήκοων στην Ελληνική Κοινωνία: εμπόδια και προκλήσεις»

Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (Ομ.Κ.Ε.) σας προσκαλεί για τη συμμετοχή σας σε έρευνα με ερωτηματολόγιο που διενεργείται στην Ελλάδα υπό την εποπτεία του κου Γεώργιου Σχοιναράκη- Μεταπτυχιακός Φοιτητής στο Πρόγραμμα International Development Master of Arts Program (IDMA) του Gallaudet University-Washington D.C. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνήσει τις ανάγκες και εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα στην Ελλάδα οι Κωφοί και Βαρήκοοι πολίτες.

7ο Φεστιβάλ Παραμυθιού & Αφήγησης Κύπρου 23-24 Ιανουαρίου στο διαδίκτυο


Οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιφέρει στην κοινωνία η πανδημία του Covid 19, υποχρεώνει την παροδική τροποποίηση των μορφών έκφρασης των περισσότερων εκδηλώσεων, οι οποίες ένα προηγούμενο διάστημα πάλλονταν από τη ζωντανή ατμόσφαιρα των συναθροίσεων ανθρώπων με μια κοινή αγάπη ή υπό μια κοινή ανάγκη. Τα φεστιβάλ αφήγησης όπου γης δεν απέφυγαν την ίδια μοίρα, στη δεύτερη περίοδο του καταναγκαστικού εγκλεισμού υπό τους απειλητικούς όρους του κορονοϊού, αφού τα περισσότερα από αυτά ή ματαίωσαν τις εκδηλώσεις τους ή τις μετέφεραν σε μορφή διαδικτυακή- από απόσταση. 

Το Τεχνοδρόμιο-Κέντρου Λόγου και Τεχνών διοργανώνει το 7ο Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης Κύπρου που θα απλώσει τις εκδηλώσεις του στο διήμερο 23-24 Ιανουαρίου 2021 ακολουθώντας τον ίδιο επιβαλλόμενο εκ των πραγμάτων μονόδρομο.

Διαδικτυακές εκδηλώσεις για τα παιδιά από την Ελληνοαμερικανική Ένωση

Διαδικτυακές εκδηλώσεις για τα παιδιά από την Ελληνοαμερικανική Ένωση με δωρεάν συμμετοχή, (περιορισμένος αριθμός θέσεων). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδω:  https://bit.ly/39bOBXF

ΕΣΑΜΕΑ: Η πανδημία άλλοθι διακρίσεων για τα άτομα με αναπηρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;


Εκτός της απαράδεκτης προκήρυξης που εξέδωσε ο Δήμος Ηράκλειου, σε παρόμοια νερά πλέει και η Περιφέρεια Αττικής, με έκδοση προκήρυξης πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών λόγω εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, που αποκλείει άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως εμφανίζονται στο ΦΕΚ 4011/τ'Β/18-9-2020.

Η πανδημία τείνει να γίνει άλλοθι για διακρίσεις και στοχοποίηση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Σαν να μην είναι αρκετό ότι είναι τα πρώτα θύματα του ιού, αυτοδιοικητικοί άρχοντες εξοβελίζουν ανθρώπους από ευάλωτες ομάδες από την εργασία, σπρώχνοντάς του ακόμη περισσότερο στην ανεργία και στον αποκλεισμό.

Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι με κανόνες

Οι οικογενειακοί κανόνες αφορούν στο πώς θέλετε να συμπεριφέρονται τα μέλη της οικογένειάς σας.

Οι κανόνες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι από την οικογένειά τους, αλλά βοηθούν και τους ενήλικες έτσι ώστε να είναι συνεπείς στη συμπεριφορά τους.

Με λίγα λόγια, οι κανόνες μπορούν να σας βοηθήσουν να συμπεριφέρεστε καλύτερα ο ένας στον άλλο και να κάνουν την οικογενειακή σας ζωή πιο γαλήνια.

Μαθήματα πολιτικής παιδείας αφιερωμένα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

ΜΙΛΑΝΟ. ΙΤΑΛΙΑ. Στο πλαίσιο των προβλεπόμενων δράσεων για τους εορτασμούς των 200 χρόνων μετά την επανάσταση του 1821, το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο έχει προγραμματίσει μαθήματα αφιερωμένα στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και στο σημαντικό ρόλο των Ιταλών Φιλελλήνων.

Τα μαθήματα, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Ξεκινήσαμε με ένα σχολείο με το οποίο συνεργαζόμαστε σε σταθερή βάση, το Κλασικό Λύκειο «E. Cairoli» στο Βαρέζε Ιταλίας, έχοντας όμως ως σκοπό να τα επεκτείνουμε και στα υπόλοιπα σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Λομβαρδίας και της Ιταλίας.

Έφηβοι: Η απαραίτητη βιταμίνη για την καλή τους διάθεση

Η βιταμίνη D, γνωστή ως και βιταμίνη του ήλιου έχει πολλά οφέλη για την υγεία και σύμφωνα με νέα μελέτη, η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει στην επιθετική συμπεριφορά των εφήβων.Σε αντίθεση με άλλες, η βιταμίνη D λειτουργεί όπως μια ορμόνη και κάθε κύτταρο στο σώμα περιλαμβάνει έναν υποδοχέα για αυτήν.

Πρόσωπο: Βάγια Ποντίκη


Η Τασμανία, είναι ένα μεγάλο νησί 200 περίπου χιλιόμετρα νότια της Αυστραλίας. Η Ελληνική Κοινότητα, μετράει περίπου 2.000 μέλη. Η Βάγια Ποντίκη, διδάσκει στο Ελληνικό σχολείο στην πόλη Χόμπαρτ, σε Έλληνες, 2ης και 3ης γενιάς.

Προβολή: Διάλεξη "Εκπαίδευση και προληπτικά μέτρα για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων παιδιών & εφήβων"

 

Τον Ιούνιο οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών – Τι θα γίνει με τις τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών – e-dimosio.gr

Τον Ιούνιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι μόνιμοι διορισμοί, σύμφωνα με ενημέρωση της ΔΟΕ που μεταφέρει η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (ΠΕΑΝ).

Παράλληλα, δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για την κατανομή ειδικοτήτων.