Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Πίνακας με λωρίδες βέλκρο

Για να τον φτιάξετε θα χρειαστείτε: μια πλαστική τάβλα κοπής καλυμμένη με βέλκρο και λωρίδες βέλκρο σε διαφορετικά χρώματα και μεγέθη (για τις έγχρωμες λωρίδες πάρτε άσπρο βέλκρο και βάψτε το με ανεξίτηλους μαρκαδόρους). Ο πίνακας αυτός αρχικά κατασκευάστηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από έναν μαθητή με πολύ περιορισμένη κινητικότητα στα άνω άκρα (εγκεφαλική παράλυση) και προβλήματα συμπεριφοράς. Στόχος ήταν ο μαθητής να εκτελεί αριθμητικές πράξεις πάνω στον πίνακα, χρησιμοποιώντας καρτελάκια αριθμών, καρτελάκια μαθηματικών συμβόλων (+, - , χ), αλλά και τις λωρίδες βέλκρο στη θέση των γραμμών των πράξεων (που αντιστοιχεί στο =). Εκτός από τη συγκεκριμένη χρήση στο πέρασμα των χρόνων, ο πίνακας αυτός έχει βρει πάρα πολλές εφαρμογές, τις περισσότερες από τις οποίες τις έδειξαν οι ίδιοι οι μαθητές μας. 

Καλύτεροι ψεύτες τα παιδιά με καλή μνήμη

Όλα τα παιδιά, λίγο ή πολύ, περνάνε αυτή τη φάση που λένε συχνά και εύκολα ψέματα. Τώρα Βρετανοί και Αμερικάνοι επιστήμονες βρήκαν πως τα παιδιά που έχουν πιο ισχυρή μνήμη λένε περισσότερα ψέματα.

Πότε μπορούν τα παιδιά να αποκτούν δικό τους κινητό

Αποτελεί, ενδεχομένως, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τους σημερινούς γονείς: πότε να δώσουν κινητό στο παιδί τους;

Χιλιάδες κίνδυνοι παραμονεύουν τους ανυποψίαστους ανήλικους στις σκοτεινές γωνιές του Διαδικτύου, καταστάσεις που ούτε και οι γονείς τους θα μπορούσαν να διαχειριστούν. Κι όμως, παιδιά Δημοτικού έχουν δικό τους κινητό ή tablet, ποστάρουν φωτογραφίες στο facebook, επικοινωνούν σε ομαδικές συνομιλίες στο viber, βλέπουν χωρίς έλεγχο video στο youtube. Την ίδια ώρα οι ενήλικες που είναι υπεύθυνοι για την προστασία τους, τα παρακολουθούν να κάθονται σχεδόν ακίνητα στον καναπέ ή στο κρεβάτι, ευγνωμονούντες για τα «δώρα της τεχνολογίας» που κάνουν πιο εύκολο το ρόλο τους. Στον εικονικό κόσμο, όμως, πολλά δεν είναι όπως φαίνονται και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.

H Θεατρική Ομάδα Κωφών ΤΡΕΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ στις παράλληλες εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ Δάσους στις 3/9 στο Θέατρο ΕΜΣ

«Από το Σκοτάδι στο Φως» - Οχτώ Αποσπάσματα Αρχαίων Τραγωδιών τα οποία γλιστρούν αρμονικά το ένα μέσα στο άλλο, με κεντρικό άξονα το Φως και το Σκοτάδι. Για ποιο λόγο, ο τραγικός ήρωας δεν είναι σε θέση να «δει» το Φως και ζει μέσα στο Σκοτάδι; Οι τραγωδίες Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή, Επτά Επί Θήβας του Αισχύλου, Αντιγόνη του Σοφοκλή, Μήδεια του Ευριπίδη, Αίας του Σοφοκλή, Ανδρομάχη του Ευριπίδη, Βάκχες του Ευριπίδη, Πέρσες του Αισχύλου, πραγματεύονται τον τραγικό ήρωα και πώς διαχειρίστηκε την ελεύθερη βούληση που του αποδόθηκε από τους ίδιους τους Θεούς. 

Κοινές αλλαγές στον εγκέφαλο σε τρεις νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Ερευνητική ομάδα από τον Καναδά με επικεφαλής ελληνίδα επιστήμονα εντόπισε ομοιότητες στον εγκέφαλο παιδιών με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) καθώς και με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Έξι μικρά μυστικά για όσους ταξιδεύουν με παιδιά

Μπορεί όλο τον χρόνο να περιμένατε την ημέρα που θα φύγετε για διακοπές, όμως το ταξίδι με παιδιά προϋποθέτει συγκεκριμένη προετοιμασία η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου και εσείς να ξεκουραστείτε και τα παιδιά να περάσουν μια αξέχαστη εμπειρία με τους γονείς τους.

Μπάμπης Σαββάκης: Οι φοιτητές πιέζουν για καλύτερες σπουδές

«Το τοπίο στα πανεπιστήμια θα αλλάξει. Οι φοιτητές έχουν αρχίσει να πιέζουν για καλύτερες σπουδές», λέει ο Μπάμπης Σαββάκης. Καθηγητής Μοριακής Γενετικής στην Ιατρική Κρήτης, πρόεδρος του Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», με σπουδές στην Ιατρική Αθηνών και στο Χάρβαρντ, ερευνητική δουλειά στο Κέμπριτζ, διψήφιο αριθμό θέσεων σε ερευνητικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο κ. Σαββάκης ανήκει στη γενιά των Ελλήνων που βίωσαν τη δικτατορία κατά τα πρώτα ανέμελα χρόνια της νιότης τους, έφυγαν στο εξωτερικό και επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέβαλαν στη δημιουργία πόλων αριστείας κατά τη μεταπολίτευση. Η αφυπηρέτησή του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί γεγονός που επιτρέπει μια νέα κριτική θεώρηση στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας στην Ελλάδα. 

Οι διαφημίσεις τροφίμων επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές των παιδιών

Σε νέα έρευνα, που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό The Journal of Pediatrics, ερευνητές μελέτησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου παιδιών μετά την παρακολούθηση διαφημίσεων τροφίμων και παρατήρησαν ότι οι διαφημίσεις επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές των παιδιών και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Ερευνα: Τα διαδικτυακά παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να έχουν καλύτερη επίδοση στο σχολείο

Οι έφηβοι που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια είναι περισσότερο πιθανό να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στην Αυστραλία.

Την έρευνα πραγματοποίησε το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) και διαπίστωσε ότι οι μαθητές που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια σε καθημερινή βάση, έχουν καλές επιδόσεις στα μαθηματικά, στα αντικείμενα των επιστημών, αλλά και στο διάβασμα.

Αναπηρία και Skydive γίνεται;



Eurostat – Χωρίς εκπαίδευση και εργασία το 26,1% των νέων Ελλήνων

Πάνω από ένας στους τέσσερις νέους, ηλικίας 20-24 ετών στην Ελλάδα(26,1%), δεν έχει απασχόληση, ούτε βρίσκεται σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, που έδωσε  στη δημοσιότητα η Eurostat…

ΣΑΤΕΑ: Να αποσυρθεί η τροπολογία που συνθλίβει μαθητές με αναπηρία

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που «συνθλίβει μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εκπαιδευτικούς ΕΑΕ ΠΕ61 και ΠΕ71» ζητά ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕ).

Προσθέτοντας ότι «η αποσπασματικότητα νομοθετικών διατάξεων, χωρίς τη διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου για μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, Γενικής και Ειδικής».

Ιταλίδα βουλευτής προτείνει φυλάκιση για τους γονείς που εξαναγκάζουν τα παιδιά τους στη χορτοφαγία

Οι γονείς θα είναι νομικά υπεύθυνοι εάν τρέφουν τα παιδιά τους «με δίαιτα που στερείται στοιχείων που είναι απαραίτητα για μια υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη», σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατέθεσε στην ιταλική Βουλή η Ελβίρα Σαβίνο από το Forza Italia. Το νομοσχέδιο προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους για τους γονείς που ανατρέφουν το παιδί τους με χορτοφαγική δίαιτα, τεσσάρων ετών αν αναπτύξει προβλήματα στην υγεία του και επτά αν πεθάνει. «Δεν έχω τίποτα με τους χορτοφάγους ή την χορτοφαγία αρκεί να είναι ελεύθερη απόφαση των ενηλίκων», είπε στο Reuters και πρόσθεσε ότι «το βρίσκω παράλογο ότι κάποιοι γονείς επιβάλουν τις επιθυμίες τους στα παιδιά με σχεδόν φανατικό τρόπο».
Πηγή: Protagon

Το μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο Χανίων: Ένταξη παιδιών με εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα – Ανοικτή επιστολή εκπαιδευτικών

Η περίπτωση του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Χανίων

Μέχρι σήμερα τα Ειδικά Σχολεία φιλοξενούνταν στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων , η οποία εδώ και δύο χρόνια έχει ζητήσει τη μεταστέγαση των δύο Σχολείων αφού χρειάζεται το χώρο.

Μάθημα ζωής δίπλα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες

«Οταν μας είπαν ότι θα συναντήσουμε παιδιά με ειδικές ανάγκες, είχαμε περιέργεια για το πώς θα είναι. Λίγο τρομάξαμε για το τι θα αντιμετωπίσουμε, μετά όμως ήταν πολύ ωραία. Ευτυχώς που η κατασκήνωση μας δίνει την ευκαιρία για τέτοιες δράσεις», θα πει η Κατερίνα, νεαρή κατασκηνώτρια από το Χαρούμενο Χωριό των ΣΤΑΣΥ Α.Ε., που εδρεύει στη Βαρυμπόμπη και στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθητοποίησης των κατασκηνωτών και ομαδαρχών ηλικίας 15 έως 17 ετών προσκάλεσε 15μελή ομάδα νέων με νοητική υστέρηση και αυτισμό από τους «Ορίζοντες», καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους.