Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Ορθοπεταλιές #145 - Μαθαίνοντας ποδήλατο με την Πέππα

- Πέππα: μπαμπά δεν θέλω πια τις βοηθητικές
-Μπαμπάς γουρουνάκι: Νομίζεις ότι θα τα καταφέρεις;
-Πέππα: Ναι
-Μπαμπάς γουρουνάκι:Ωραία ας τις βγάλουμε
Η Πέππα προσπαθεί να κάνει ποδήλατο αλλά με την πρώτη χάνει την ισορροπία της και πέφτει…
Ο μπαμπάς γουρουνάκι τη βοηθάει και μετά από λίγα λεπτά, αυτό ήταν! Η Πέππα μπορεί να κάνει ποδήλατο εντελώς μόνη της χωρίς βοηθητικές, χωρίς να την κρατάει κάποιος.

Τα παραπάνω εκτυλίσσονται σ’ ένα επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς κινουμένων σχεδίων «Πέππα το γουρουνάκι» (Peppa the pig), στο οποίο η Πέπα μαθαίνει ποδήλατο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο βίντεο αποδεικνύει πως τα καρτούν είναι χρήσιμα όχι μόνο για τα παιδιά – που παρακολουθώντας του ήρωες διασκεδάζουν και μαθαίνουν – αλλά και για τους γονείς! Για παράδειγμα ο τρόπος που ο μπαμπάς γουρουνάκι κρατάει την Πέπα για να τη βοηθήσει να ισορροπήσει είναι από τους πιο ενδεδειγμένους για να μάθουν τα παιδιά τις πρώτες πεταλιές. Συνεπώς το συγκεκριμένο καρτούν είναι χρηστικό και διδακτικό τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.

Δικαιώματα επιβατών με μειωμένη κινητικότητα

Τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα μπορούν να ταξιδεύουν με αεροπλάνο, τρένο, πλοίο, λεωφορείο ή πούλμαν, όπως κάθε άλλος.
Ως προς τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύουν τα εξής:

Από το άριστα στη βάση οι υποψήφιοι δάσκαλοι

Το 2009 η βάση εισαγωγής στο Τμήμα Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης της Αθήνας ήταν 18.856 μόρια - σχεδόν όσο θα είναι εφέτος οι Ιατρικές Σχολές της επαρχίας. Η προσφώνηση «δάσκαλος» συμπύκνωνε τον σεβασμό στον εκπαιδευτικό που ήταν ο φορέας της πολιτισμικής, ιστορικής και επιστημονικής κληρονομιάς μας προς τα νέα της μέλη. Εφέτος, και σε περίοδο γενικής επίθεσης κατά της αριστείας, η βάση εισαγωγής στα τμήματα Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης της επαρχίας πιθανότατα θα κατρακυλήσει κάτω από τα 9.000 μόρια και η νέα γενιά δασκάλων θα είναι η χειρότερη, από πλευράς επιδόσεων εισαγωγής, των τελευταίων δεκαετιών...

«Κακές» συνήθειες προστατεύουν τα παιδιά από τις αλλεργίες

Χάμιλτον, Νέα Ζηλανδία: Τα παιδιά που πιπιλάνε το δάκτυλό τους ή τρώνε τα νύχια τους είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν αλλεργικές ευαισθησίες, υποστηρίζουν νεοζηλανδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics. Και αν μάλιστα έχουν και τις δύο αυτές «κακές» συνήθειες τότε είναι ακόμα λιγότερο πιθανό να είναι αλλεργικά σε παράγοντες, όπως τα ακάρεα της σκόνης, το γρασίδι, τα κατοικίδια ζώα και οι αερομεταφερόμενοι μύκητες.

Εκκινώντας από ένα παιδαριώδες λάθος του καλού φίλου και εκλεκτού αρχιτέκτονα Γεράσιμου Πόλη: Μάθημα ασφαλούς πλοήγησης στη κοινωνία της γνώσης

Ο αρχιτέκτονας Γεράσιμος Πόλης είναι στα σίγουρα ένας άνθρωπος κάτι παραπάνω εξοικειωμένος με όσα - σε επίπεδο γνώσης - συναποτελούν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία στο υγρό στοιχείο. Εξοικειωμένος γράψαμε, γράψτε λάθος, εξειδικευμένος είναι η σωστή λέξη. Είναι το πρόσωπο που πριν από δυο σχεδόν δεκαετίες σχεδίασε την πρώτη με ανεμπόδιστη στους ανθρώπους με αναπηρία πρόσβαση, πρότυπη παραλία στην περιοχή του πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας. Για να δημιουργηθεί επιτυχώς το πρότυπο, ο εκλεκτός αρχιτέκτονας μελέτησε στις λεπτομέρειές τους ουκ ολίγες εφαρμογές τόσο στην Ευρώπη όσο και πέραν του ατλαντικού.

Κανόνας: Αυτοί που ξέρουν, κατά βάση και καταρχάς μπορούν να “διαβάσουν” από τα ίδια τα λάθη τους, αυτά αποτελούν την δημιουργική κυρίως ύλη τους. Αυτά είναι και η κυρίως ύλη των “μαθημάτων” που παραδίδουν, εξ’ ου και πρόκειται για μια κυρίως ύλη κάτι παραπάνω από αξιόπιστη. Αυτοί που πράγματι ξέρουν τι λένε έχουν πριν αναμετρηθεί οι ίδιοι με αυτό που λένε.

Πρωτοφανής ρατσιστική αντιμετώπιση των αναπήρων από τον ΕΟΠΥΥ

Πρωτοφανή ρατσιστική αντιμετώπιση έχουν από τον ΕΟΠΥΥ οι πάσχοντες από αναπηρία. Προκειμένου να αποζημιώνονται για κάποιες επιπλέον παροχές του οργανισμού, όπως είναι τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, τα επιθέματα και άλλα είδη υγειονομικού υλικού, θα πρέπει να ορίζουν δικαστικό συμπαραστάτη. Με άλλα λόγια, οι πάσχοντες από κάποια μορφή αναπηρίας, ακόμη και όσοι έχουν σπαστική τετραπληγία ή σκλήρυνση κατά πλάκας, θα πρέπει να καταφεύγουν στο δικαστήριο και να αποδεικνύουν ότι δεν είναι ανίκανοι για δικαιοπραξία προκειμένου να έχουν τις παροχές που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ.

Pokemon Go: η τρέλα που καταλαμβάνει τον πλανήτη

Ανεπανάληπτα μεγάλη θεωρείται η επιτυχία που γνωρίζει ένα παιχνίδι με τα, δημοφιλή τη δεκαετία του 1990, Πόκεμον της Nintendo. H Niantic Labs, που εκκολάφθηκε στην Alphabet, την μητρική της Google, ανέπτυξε ένα app για smartphone με Android και για iPhone μεταφέροντας τους χαρακτήρες της Nintendo (από την νεοσύστατη The Pokemon Company) στην εποχή της επαυξημένης πραγματικότητας. Με ένα εκατομμύριο λήψεις του Pokemon Go, η χρηματιστηριακή αξία του ιαπωνικού κολοσσού μεγεθύνθηκε κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην πρώτη μόλις εβδομάδα της δωρεάν διάθεσης του παιχνιδιού σε τρεις χώρες - ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Όλος ο κόσμος θα μπορεί να παίζει Pokemon Go «σε λίγες ημέρες», ανακοίνωσε η δημιουργός του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, τo Pokemon GO είναι το δεύτερο app της Niantic Labs, ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας με τα δημοφιλή Pokemon να αναζητούνται στους δρόμους από μανιώδεις χρήστες smartphone με Android ή iOS που επιχειρούν να τα πιάσουν, πετώντας τους Poke Balls.

Το 55,8% έκανε «κοπάνα» από το Λύκειο για να... διαβάσει

H υποβάθμιση του Λυκείου με στοιχεία: πάνω από τους μισούς μαθητές Λυκείου έκαναν... κοπάνα από τα μαθήματά τους τον Απρίλιο, με προφανή στόχο να μελετήσουν για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Πώς μπορώ να έχω μία καλύτερη σχέση με το έφηβο παιδί μου;

Γράφει ο Ψυχολόγος, Γιάννης Ξηντάρας, www.paidi–efivos.gr 

Όταν ήμασταν νέοι γονείς και ξεφυσούσαμε για τις δυσκολίες και τις αγωνίες που είχε το μεγάλωμα των παιδιών σ’αυτήν την ηλικία, ακούγαμε τους μεγαλύτερους να λένε (ίσως λίγο περιπεκτικά) ‘’μικρά καράβια – μικρές φουρτούνες, μεγάλα καράβια – μεγάλες φουρτούνες’’, υπονοώντας ότι τα δύσκολα έρχονται… Δεν τους πολυπιστεύαμε, ούτε τους πολύκαταλαβαίναμε. Τα ξενύχτια, οι πρώτες ιώσεις, πυρετοί, βήχες, ωτίτιδες, όλα αυτά, φαίνονταν ανυπέρβλητα. Μεγαλώνοντας ωστόσο τα παιδιά, αρχίσαμε να τα εμπιστευόμαστε όλο και περισσότερο – μαζί και τους εαυτούς μας: μαθαίναμε… Κι έτσι μεγαλώνοντας και μαθαίνοντας φτάσαμε ως την εφηβεία: στις μεγάλες φουρτούνες των μεγάλων καραβιών.
Αναρωτιέμαι συχνά, πως μπροστά σε αυτήν την πρόκληση των ανοιχτών θαλασσών , πως μπορώ να αποφύγω τις κακοτοπιές, πως μπορώ να έχω μια καλύτερη σχέση με τον έφηβο γιο ή την έφηβη κόρη μου;