Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Κατασκευή: Πασχαλινά λαγουδάκια από... χέρι



12 Απριλίου : Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου (International Day for Street Children) καθιερώθηκε το 2011 με πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC), μιας διεθνούς MKO με έδρα το Λονδίνο, γιορτάζεται δε κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου.

Διαγωνισμός για παιδιά από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Δύο δημιουργικοί διαγωνισμοί διοργανώνονται από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. «Γυρίζουμε Σπίτι» είναι ο τίτλος του πρώτου κι αφορά παιδιά από 6 ως 13 ετών που καλούνται να φτιάξουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους.

Στις ταινίες τους πρωταγωνιστές μπορούν να γίνουν κατοικίδια ή πράγματα που βρίσκονται μες στο σπίτι- προσοχή όμως: όχι ανθρώποι! Τα παιδιά μπορούν να γυρίσουν το ταινιάκι με κινητό, tablet, λάπτοπ ή φωτογραφική μηχανή.

Ανακοίνωση από το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο”

Το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο”, με Διευθυντή τον Δρ. Βάιο Νταφούλη, ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας για τον κορωνοϊό Covid-19 και από 26/3/2020, δημιουργεί τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής συμβουλευτικής με αντικείμενο την ψυχολογική υποστήριξη παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους από τους Ψυχολόγους και τους Παιδοψυχιάτρους του Τμήματος. 

Ζωγραφίζουμε τη δική μας ιστορία της πανδημίας κορωνοϊού: Μια δράση για παιδιά

Το Εργαστήριο Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του ΕΚΠΑ προσκαλεί τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να ζητήσουν από τα παιδιά και τους μαθητές τους, αντίστοιχα, να ζωγραφίσουν τη δική τους ιστορία της πανδημίας και, κατόπιν επιθυμίας των παιδιών και συγκατάθεσης των ενηλίκων, να αποστείλουν τα έργα τους στο Εργαστήριο Ψυχολογίας, ώστε να κοινοποιηθούν στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άποψη: Ρέα Βιτάλη "Την Άδα και τα μάτια μας"

Από την ώρα που κοινοποίησε την επαφή της με τον Πρωθυπουργό, πέραν των μηνυμάτων αγάπης, δύναμης, θαυμασμού, ξέρασε χολή επάνω της, bullying κανονικό, μια ομάδα βαριά άρρωστων μυαλών, ακυρωμένων ανθρωποειδών, μικρών ψυχών. Που χρησιμοποιούνται δυστυχώς και ως κομματικός στρατός... 

Και όχι μόνο: είμαι ευγνώμων. Αλλά και κάτι ακόμα. Ο Γιάννης, ο Γιάννης μου, για πρώτη φορά στη ζωή του αισθάνεται, και ΕΙΝΑΙ, προνομιούχος». 

Μπορεί να το διαβάσατε κι εσείς. Το μήνυμα-κείμενο της Αδας Σταματάτου ταξίδεψε στο Facebook στα χρόνια της καραντίνας. 

Θα πρέπει να αισθάνομαι ένοχη/ος για τις αυξημένες ώρες που περνάει το παιδί μου μπροστά σε μια οθόνη αυτήν την περίοδο;

Οι γονείς τείνουν να σκέφτονται τις οδηγίες χρήσης οθόνης ως ένα ημερήσιο μέγιστο χρονικό διάστημα που είναι αποδεκτό. Αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά τις δημοφιλείς συστάσεις, όπως αυτές της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, το μήνυμα – ακόμη και πριν από την πανδημία του κοροναϊού – είναι πολύ λιγότερο επικεντρωμένο στο χρόνο και αναδεικνύει την ποιότητα του περιεχομένου. 

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να τρώνε λιγότερη ζάχαρη στην καραντίνα

Η προτίμηση που έχουμε στη γλυκιά γεύση συνδέεται με το γενετικό μας υπόβαθρο, γι’ αυτό και αναπόφευκτα τα παιδιά θα αναζητήσουν τη γλυκιά γεύση.

Η Αμερικανική Ενωση Καρδιολογίας (ΑΗΑ) έχει εκδώσει νέες οδηγίες για την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης στα παιδιά. Ως πρόσθετη ζάχαρη ορίζεται οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία έχει θερμίδες (για παράδειγμα, η επιτραπέζια ζάχαρη, το σιρόπι γλυκόζης, το μέλι) και χρησιμοποιείται ως συστατικό κατά την παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων και ποτών. Πρόσθετη ζάχαρη θεωρείται φυσικά και η ζάχαρη που προσθέτουμε στα ροφήματα, στα φαγητά ή στα γλυκά που παρασκευάζουμε.

Κλειστά μέχρι τις 10 Μαΐου τα σχολεία

Ως τις 10 Μαΐου παρατείνεται το κλείσιμο των σχολείων και εκπαιδευτικών δομών της χώρας με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύεται σήμερα.

Μετά τις διακοπές του Πάσχα θα αποφασιστεί εάν τελικά θα ανοίξουν ξανά φέτος τα σχολεία της χώρας η όχι, οπότε θα πάμε κατευθείαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ψηφιακά δίπλα στα παιδιά οι δημοτικές βιβλιοθήκες σε Νίκαια - Ρέντη

Οι δημοτικές βιβλιοθήκες του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παραμένουν σε επαφή με τους μικρούς φίλους ψηφιακά.

Με αφορμή την αλλαγή των καθημερινών συνηθειών και την συνθήκη «Μένουμε σπίτι», ξεκίνησαν ένα ψηφιακό παιχνίδι με τους μικρούς φίλους και τους ζητούν να αποστείλουν ηλεκτρονικά μήνυμα, γράφοντάς τους το βιβλίο που έχουν διαβάσει αυτό το χρονικό διάστημα, μαζί με μία φωτογραφία από τη ζωγραφιά που έχουν σχεδιάσει από αυτό και το όνομά τους, τα οποία στη συνέχεια θα αναρτώνται στη σελίδα facebook της βιβλιοθήκης.