Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Τα μεγαλύτερα κενά μεταξύ των λέξεων βοηθούν σημαντικά τους μαθητές με δυσλεξία κατά την ανάγνωση.

Αυξάνοντας τα κενά μεταξύ των γραμμάτων και μεταξύ των λέξεων μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα και την ταχύτητα της ανάγνωσης μαθητών με δυσλεξία χωρίς να έχει προηγηθεί καμία άλλη παρέμβαση. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μια Γαλλο- ιταλική έρευνα που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλή την Johannes Ziegler του Laboratoire de Psychologie Cognitive (CNRS/Aix Marseille Universite), σύμφωνα με την οποία οι μαθητές διάβαζαν 20% πιο γρήγορα από το μέσο όρο και έκαναν περίπου τα μισά λάθη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στις 4 Ιουνίου του 2012 στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science (PNAS). 

Εφηβοι στα... χαρακώματα: Η μάστιγα του cutting που ανησυχεί γονείς και ειδικούς

Εκτός από τις απειλές της εποχής μας, που απειλούν καθημερινά τους νέους, όπως το bullying και ο εθισμός στο διαδίκτυο, τώρα οι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι και με ένα ακόμη ανησυχητικό φαινόμενο, το λεγόμενο «cutting» ή αυτοτραυματισμός.

«Καμπανάκι» τα προβλήματα μνήμης στους μορφωμένους

Οι άνθρωποι με προβλήματα μνήμης που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, υποστηρίζουν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Το μορφωτικό επίπεδο αποτελεί καλή ένδειξη για την ικανότητα του εγκεφάλου να καταπολεμά τις νοητικές βλάβες, όπως η άνοια. Η ικανότητα αυτή, που αποκαλείται γνωστικό απόθεμα (cognitive reserve), συνήθως αναπτύσσεται έως τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής και πιστεύεται ότι δρα προστατευτικά στον εγκέφαλο.

Ιστορίες για παιδιά σε απευθείας μετάδοση από την Ξάνθη

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Μια γλυκιά, γυναικεία φωνή αφηγείται παραμύθια στον τοπικό σταθμό της Ξάνθης στη συχνότητα των 93,5 Fm σε απευθείας μετάδοση. Ετσι γνώρισα ένα απόγευμα τη Δήμητρα Πυργελή, ακούγοντάς την να διαβάζει στην εκπομπή της ιστορίες. Με ενθουσιασμό ανακάλυψα ότι η ζωή της ήταν πολύπλευρη, αφού παράλληλα με τη δουλειά της στον ραδιοφωνικό σταθμό στην Ξάνθη, εργάζεται στο βιβλιοπωλείο της και επίσης επισκέπτεται σχολεία για να αφηγηθεί παραμύθια. Πρόσφατα η Δήμητρα Πυργελή βρέθηκε στο προσκήνιο του παιδικού βιβλίου με τέσσερα διαφορετικά έργα της. Από τις εκδόσεις Λιβάνη μόλις κυκλοφόρησε «Η μικρή μπότα του Αϊ Βασίλη», από τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο» ο «Καπετάνιος στην μπανιέρα», από τις εκδόσεις «Παρρησία» «Οι μικρές ιστορίες για το μεγάλο μας κόσμο» και από τις εκδόσεις Μεταίχμιο «Τα δύο αδέλφια και το φεγγάρι».

Οι τέσσερις πυλώνες των αλλαγών στα Δημοτικά Σχολεία

Ο τύπος σχολείου που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης τέθηκε το θέμα της ύλης και της προετοιμασίας των μαθητών ενώ συζητήθηκε και η μεταφορά των δράσεων του «Κοινωνικού Σχολείου» στο πρόγραμμα των σχολείων.

Πόσο μετράνε οι βαθμοί του σχολείου;

Έντονη ανησυχία διακατέχει γονείς και μαθητές για το πόσο θα μετράνε οι βαθμοί του σχολείου στην εισαγωγή στις ανώτατες σχολές. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο θα μετράνε οι βαθμοί του σχολείου για την εισαγωγή στις ανώτατες σχολές γιατί δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι συντελεστές βαρύτητας σε κάθε τμήμα, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε με ακρίβεια. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε μία, αρκετά ακριβή, προσέγγιση.

Η μαγεία του Παπαδιαμάντη στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

Τα Χριστούγεννα του κυρ- Αλέξανδρου: Μουσικοθεατρική παράσταση με δραματουργική επεξεργασία-μουσική του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου

Την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014, στις 8 το βράδυ, στις αίθουσες του Μουσείου θα διαβαστούν, υπό τους ήχους της φυσαρμόνικας, τα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του κορυφαίου λογοτέχνη μας, Άνθος του Γιαλού, Της Κοκκώνας το σπίτι, Τα πτερέοντα δώρα, Ο έρωτας στα χιόνια.