Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Δυσαριθμησία - Τι είναι και τι μπορούμε να κάνουμε

Δυσαριθμησία: επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να κατανοεί αριθμούς και να μαθαίνει μαθηματικά στοιχεία. 
Τα άτομα με αυτόν τον τύπο μαθησιακής δυσκολίας έχουν επίσης φτωχή κατανόηση μαθηματικών συμβόλων, δυσκολεύονται στην απομνημόνευση και στην οργάνωση αριθμών, στο να λένε την ώρα και το μέτρημα. 

Αιτήσεις για οικογενειακό Επίδομα ‘14 μέσω ΟΑΕΔ

Ξεκινά την επόμενη Δευτέρα (14/07/2014) η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους δικαιούχους για την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος 2014 από τον ΟΑΕΔ.

Παιδιά με αυτισμό είναι λιγότερο δραστήρια

Παιδιά με αυτισμό ακολουθούν περισσότερο καθιστική ζωή σε σχέση με παιδιά που δεν πάσχουν από αυτισμό, αλλά διαθέτουν την ικανότητα να γίνουν πιο ενεργά, υποδεικνύει μικρή έρευνα.

Ερευνητές δοκίμασαν τα επίπεδα φόρμας και δραστηριότητας 29 παιδιών. Ορισμένα από αυτά είχαν αυτισμό. Παιδιά με αυτισμό είχαν κατά 50 λεπτά την ημέρα λιγότερη σωματική δραστηριότητα και περνούσαν 70 λεπτά περισσότερο, καθισμένα, σε σχέση με παιδιά που δεν είχαν αυτισμό.

Αχρηστος εγώ;

Ξημέρωσε. Νυστάζω. Δεν χόρτασα ύπνο. Ακούω τη φωνή της μαμάς. Τι θα κάνω τώρα;

Θέλει να με βάλει να ξαναγράψω αυτή τη ρημάδα την ορθογραφία. Αφού όσες φορές και να τη γράψω, πάλι λάθη θα κάνω. Είμαι ένας μπουμπούνας. Το 'πε κι ο μπαμπάς. Τίποτα δεν θα καταφέρω. Πάλι μαλώσανε χθες. Η μαμά τού είπε να είναι πιο προσεκτικός κι εκείνος είπε πως αυτή φταίει για όλα. Ολο μαλώνουν τελευταία. Δεν θέλω να μαλώνουν και για μένα.

«Βλέποντας με τις Αισθήσεις» στο Μουσείο Μπενάκη

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη εγκαινιάζει φέτος έναν νέο κύκλο συναντήσεων που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά το άνοιγμα σε ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού και την καινοτομία.

Βρέθηκαν νέα άγνωστα γονίδια που επηρεάζουν το ύψος ενός ανθρώπου

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα γενετική ανάλυση του είδους της, από μια τεράστια διεθνή ερευνητική κοινοπραξία (με ελληνική συμμετοχή), έφερε στο φως πολλά άγνωστα έως τώρα γονίδια που καθορίζουν το ύψος ενός ανθρώπου, ανεβάζοντας έτσι σε πάνω από 420 τον συνολικό αριθμό των σχετικών γονιδίων που έχουν βρεθεί. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα βρουν και πολλά ακόμη στο μέλλον, καθώς το ύψος είναι ένα πολύπλοκο βιολογικό χαρακτηριστικό που επηρεάζεται από ποικίλους γενετικούς παράγοντες.

Η περιέργεια ανοίγει το «παράθυρο» της μνήμης

Όσο μεγαλύτερη περιέργεια έχει κάποιος γύρω από ένα θέμα, τόσο ευκολότερο είναι για τον ίδιο να αφομοιώσει πληροφορίες που σχετίζονται με αυτό. Τα νέα ευρήματα έρχονται από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις και σύμφωνα με αυτά, η περιέργεια ενισχύει την ικανότητα της μάθησης αλλά και τη μνήμη μας.

Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού

Την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, Κτήριο «Μηχανουργείο», στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΜΠΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΙ ΣΚΥΛΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ, «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ» θα πραγματοποιήσει διήμερες δράσεις για τη Συμβολή των Σκύλων Οδηγών/Βοηθείας στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση των ατόμων με προβλήματα όρασης και άλλων Αναπηριών.

Πώς θα πείσετε το παιδί να φύγετε από την παιδική χαρά

Απολαμβάνει και με το παραπάνω το παιχνίδι στην παιδική χαρά και στον παιδότοπο, αλλά όταν φτάνει η ώρα που πρέπει να φύγετε αρχίζει η μεγάλη μάχη. Εννοείται πως θέλει να κάνει μερικούς ακόμα γύρους, να παίξει με τα κουβαδάκια του, να κυνηγήσει ακόμα λίγο τα περιστέρια και αν είναι δυνατόν όλα αυτά να συνεχιστούν ως το βράδυ. Μάλιστα η μεγαλύτερη απορία του είναι το γιατί εσείς δεν συμμερίζεστε τον ενθουσιασμό του.

Πότε να πάω το παιδί μου στον οφθαλμίατρο;

Σε προληπτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις χρειάζεται να υποβάλλονται όλα τα παιδιά κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας (4 έως 6 ετών), τονίζουν οι οφθαλμίατροι!

Κι αυτό γιατί πολλές οφθαλμολογικές παθήσεις μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν πιο εύκολα και με καλύτερα αποτελέσματα, αν διαγνωστούν στην προσχολική ηλικία, αντίθετα δε αν δεν εντοπιστούν έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα όρασης.

Όταν το παιδί αναλαμβάνει το ρόλο του γονιού που έφυγε από τη ζωή…

Ο θάνατος ενός γονέα αποτελεί πάντα ένα επώδυνο και μη αναστρέψιμο γεγονός, τόσο για τα παιδιά όσο και για τον άλλο γονέα που μένει μόνος του. Ο θρήνος και το πένθος είναι φυσιολογικό να διαταράσσουν τις καθεστηκυίες ισορροπίες τις οικογένειας και κάθε μέλος βιώνει αυτή τη διαδικασία με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό ρυθμό.

Πώς να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι είχατε μια αποβολή

Δυστυχώς όλες οι εγκυμοσύνες δεν καταλήγουν ευχάριστα και συχνά αρκετές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με μια αποβολή. Η αποβολή από μόνη της είναι ένα δυσάρεστο γεγονός που προκαλεί έντονα συναισθήματα θλίψης, ωστόσο αν υπάρχει κι άλλο παιδί στην οικογένεια, το οποίο είχε ενημερωθεί για την εγκυμοσύνη, τότε εκτός από τα δικά σας συναισθήματα, θα πρέπει να ασχοληθείτε και με τις δικές του απορίες και αγωνίες.