Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Προβολή: Η Μαφάλντα στην παραλία

 

Σουλτάνα Παρτάλη: Στα 76 της χρόνια πήρε απολυτήριο λυκείου με 19,8 παραδίδοντας μαθήματα ζωής!

Το απολυτήριο δημοτικού που κρατά στο ένα της χέρι έχει ημερομηνία 23 Ιουνίου 1967, βαθμό «άριστα» και διαγωγή «κοσμιωτάτην», ενώ το απολυτήριο λυκείου στο άλλο της χέρι, με βαθμό 19,8 (άριστα) και διαγωγή «εξαιρετική», έχει ημερομηνία 24 Ιουνίου 2021. Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά την αποφοίτησή της από το δημοτικό, η Σουλτάνα Παρτάλη έχει κάθε λόγο να χαμογελά πλατιά αφού κατάφερε να κάνει ένα παιδικό της όνειρο πραγματικότητα, αποδεικνύοντας περίτρανα πως όταν θέλεις κάτι πολύ, ποτέ δεν είναι αργά για να το πετύχεις.

Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους

Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους», που δημοσιεύεται στο περιοδικό New England of Medicine, αναφέρονται τα χαρακτηριστικά της ενδοοικογενειακής μετάδοσης του SARS-CoV-2. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Οφέλη και κίνδυνοι του εμβολιασμού στα παιδιά

Πριν από λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ ένα σημαντικό συμπόσιο από τα πανεπιστήμια του Johns Hopkins και Washington. Κορυφαίοι ειδικοί συζήτησαν για τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολιασμού έναντι της covid-19 στα παιδιά.

Στις ΗΠΑ, έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εφήβων αρχικά 15-17 ετών και επίκειται στις ηλικίες 12-14 ετών, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες σε παιδιά 5-11 ετών. Ας δούμε λοιπόν τι συζητήθηκε στο συνέδριο για τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολιασμού στα παιδιά. Ξεκινάμε πρώτα να δούμε τον κίνδυνο που τα παιδιά διατρέχουν από τη νόσο covid-19.

Δωρεάν κατασκηνωτικό πρόγραμμα για ΑΜΕΑ στον δήμο Καλαμαριάς

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας του δήμου Καλαμαριάς, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, οργανώνει θερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα φιλοξενίας ΑμεΑ που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η κατασκηνωτική περίοδος θα υλοποιηθεί το διάστημα από 26 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου 2021. Οι εγγραφές για συμμετοχή των ατόμων αυτών αρχίζουν την Τρίτη 27 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

M.Α.μ.Α: Ταξιδεύοντας με τον αυτισμό στο Νυμφαίο

Την Κυριακή 18/07/2021 οι ωφελούμενοι του Κδαπ αμεΑ Μ.Α.μ.Α και του συλλόγου Μ.Α.μ.Α μαζί με τις οικογένειες τους και τους εκπαιδευτές, πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή, σε συνέχεια του project «Ταξιδεύοντας με τον Αυτισμό» το οποίο διακόπηκε λόγω των έκτακτων μέτρων κατά του Covid-19. Η εκδρομή έλαβε χώρα στο όμορφο χωριό Νυμφαίο της Φλώρινας. Τα παιδιά μας, εξοικειωμένα πλέον στις εξωτερικές δράσεις μέσω των προγραμμάτων κοινωνικοποίησης του συλλόγου, απόλαυσαν τις ομορφιές του χωριού και περιπλανήθηκαν με συνοδεία γονέων και εκπαιδευτών στα πλακόστρωτα δρομάκια.

Κομοτηνή: Παιδιά 8-12 ετών θα γνωρίσουν “Το ταξίδι των σπόρων”

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής με την ΚΟΙΝΣΕΠ “Κομοτηνή Εν Δράση” στο πλαίσιο των δράσεων τους διοργανώνουν περιβαλλοντική συνάντηση για παιδιά 8 έως 12 ετών σε συνεργασία με τους “Σπορίτες Ροδόπης”.

e-books: Στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% οπτικά και ακουστικά βιβλία

Στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, από 24% προηγουμένως, μεταφέρονται πλέον και τα οπτικά και τα ακουστικά βιβλία (e-books και audio books), σύμφωνα με σχετική τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ που εντάχθηκε στο Νόμο 4818/2021 (ΦΕΚ 124/Α/18-7-2021). Η μεταφορά στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, έγινε μετά από εισήγηση του υπουργείου Πολιτισμού στο υπουργείο Οικονομικών.

Εκατομμύρια παιδικά εμβόλια χάνονται λόγω πανδημίας

Η πανδημία του κορoναϊού έχει φέρει τα πάνω-κάτω. Και στο πεδίο των τακτικών εμβολιασμών παιδιών για συνήθεις παιδικές ασθένειες.

Αυτό προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσαν στο φως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα παγκόσμια προγράμματα εμβολιασμών για παιδικές ασθένειες αποτρέπουν δύο έως τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

ΗΠΑ: Τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν από τα τέλη Αυγούστου

Για εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 12 ετών στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε την πρόβλεψη αυτή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πολιτεία Οχάιο που οργανώθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ένα παιδικό βιβλίο για την ομορφιά του να είσαι «διαφορετικός»

Τον Κόλιν Κέπερνικ τον γνωρίσαμε το 2016 όταν ο αθλητής του NFL, του αμερικανικού φούτμπολ, γονάτισε την ώρα της ανάκρουσης του αμερικανικού ύμνου διαμαρτυρόμενος για τη ρατσιστική βία της αστυνομίας· έγινε σύμβολο και προκάλεσε την οργή του Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα, ο αθλητής-που-έγινε-ακτιβιστής ανακοίνωσε ότι του χρόνου θα δώσει στην κυκλοφορία ένα παιδικό βιβλίο με εικόνες.

Κορονοϊός: 1,5 εκατ. παιδιά έχουν χάσει τους γονείς τους στην πανδημία

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 14 μηνών της πανδημίας, περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο βίωσαν τον θάνατο ενός γονέα, ενός κηδεμόνα, παππού ή άλλου συγγενή που τους φρόντιζε, εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet την Τρίτη.

Οι εκτιμήσεις για τα ορφανά παιδιά αντλούνται από τα δεδομένα θνησιμότητας 21 χωρών που αντιπροσωπεύουν το 77% των παγκόσμιων θανάτων από COVID-19 και από το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών.

"Γουφ!" Μια τετράποδη αφηγηματική περιήγηση στον παραμυθιακό κόσμο του καλύτερου φίλου του ανθρώπου

Σε μια βόλτα χωρίς λουρί και φίμωτρο, ισότιμα δίπλα-δίπλα σαν καλοί φίλοι και συμπορευτές στη ζωή, ο καθένας από το πόστο του, μας προσκαλεί η νέα συλλογή του καλού φίλου, δασκάλου και αφηγητή Δημήτρη Μάλλη, οδηγώντας γνωστούς και άγνωστους, παλιότερους και νεότερους φίλους, στο περιβόλι της προφορικής λογοτεχνίας των λαών του κόσμου, προσφέροντας ένα βιβλίο-οδηγό στις σχέσεις του ανθρώπινου είδους για να εκτιμήσει τον καλύτερό του φίλο...

Cassie: το ρομπότ που έμαθε μόνο του να περπατάει

Ποιο είναι το πρώτο ρομπότ που σου έρχεται στο μυαλό μόλις ακούσεις τη λέξη; Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ως καλός/κακός εξολοθρευτής; Κάποιος από τους Transformers ίσως; Ή μήπως ένα ρομπότ που μοιάζει με φρίσμπι, καθαρίζει το πάτωμα και τα τζάμια και κάποιοι αποκαλούν Roomba; Είτε ανθρωπόμορφα είτε μηχανικά τα ρομπότ έχουν κατακλύσει τη φαντασία μας –και πλέον και την καθημερινότητά μας– εδώ και δεκαετίες. Στην πραγματικότητα, κάνουν αυτό που έχουν προγραμματιστεί να κάνουν και όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή, μετά από έντονη αντιπαράθεση, η ψήφιση, κατά πλειοψηφία, του ν/σ για το νέο σχολείο

Με την αντιπαράθεση μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Αντιπολίτευσης να επικεντρώνεται κυρίως σε δύο επίμαχες εκπαιδευτικές αλλαγές, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την ελάχιστη βάση για την εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση, σε Α' ανάγνωση, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για το νέο σχολείο.

Κίνα: Τέλος στον περιορισμό παιδιών ανά οικογένεια

Οι οικογένειες στην Κίνα μπορούν στο εξής κάνουν όσα παιδιά θέλουν χωρίς να αντιμετωπίζουν κυρώσεις, ανακοίνωσε κυβέρνηση της χώρας την Τρίτη το βράδυ, σύμφωνα με το CNBC.

Πρακτικά, δηλαδή, αίρεται ο περιορισμός δεκαετιών όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών που επιτρεπόταν να έχει κάθε νοικοκυριό. Η νέα απόφαση της κυβέρνησης εντάσσεται στην προσπάθεια ενθάρρυνσης των γεννήσεων ενόψει ενός ταχέως γηράσκοντος πληθυσμού. Επισημαίνεται ότι οι γεννήσεις μειώθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πέρσι, κατά 15%.

Αναστολή λειτουργίας 3 Δημοτικών-4 Νηπιαγωγείων-1Ειδικού-1 Δημοτικού Κωφών-Βαρηκόων ΔΙΠΕ Δωδεκανήσου

Εξαιτίας έλλειψης μαθητικού δυναμικού και έλλειψης στέγης αναστέλλεται η λειτουργία 9 σχολείων και συγκεκριμένα 3 Δημοτικών Σχολείων, 4 Νηπιαγωγείων, 1 Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και 1 Δημοτικού Σχολείου Κωφών-Βαρηκόων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, για το σχολικό έτος 2021-2022.