Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020
Γιατί δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά για καλούς βαθμούς
Εάν θέλουμε τα παιδιά μας να φέρνουν καλούς βαθμούς, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ξέρουν αυτήν την προσδοκία μας, σωστά; Μάλλον όχι. Σχετική έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά μπορεί να ερμηνεύσουν αυτές τις προσδοκίες μας ως πίεση. Και η πίεση δεν τα βοηθά να πετύχουν.
Αυτό που πιστεύουν τα παιδιά ότι θέλουν οι γονείς τους για τα ίδια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία τους. Η πίεση από τους γονείς μπορεί να αυξήσει το άγχος των παιδιών, καθώς και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν οι γονείς δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στους βαθμούς και τα επιτεύγματα από ό,τι σε αξίες, όπως η ενσυναίσθηση, η συμπόνια, η καλοσύνη και οι κοινωνικές δεξιότητες.
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 15% στις υιοθεσίες το 2019
Μείωση 15% σημείωσαν οι πράξεις υιοθεσίας στη χώρα πέρυσι και ανήλθαν σε 283, έναντι 333 πράξεων το 2018. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, οι υιοθεσίες θηλέων ανήλθαν σε 146 και οι υιοθεσίες αρρένων σε 137, παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,3% και 18,9%, αντίστοιχα.
Take away, delivery και lockdown – Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης εξηγεί πώς πρέπει να τα λέμε στα ελληνικά
Με μια ανάρτησή του στο Facebook ο Γιώργος Μπαμπινιώτης μας βάζει τα πράγματα στη θέση τους για ξένες λέξεις που έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
«Μας… take away και μας σήκωσε», σχολιάζει ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίνοντας τις ελληνικές λέξεις για το take away, το delivery και το lockdown.
Η λήψη συγκεκριμένων αντιεπιληπτικών φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά
Αυξημένο (περίπου πενταπλάσιο) κίνδυνο εμφάνισης νευροαναπτυξιακών διαταραχών κατά τα πρώτα χρόνια της παιδικής τους ηλικίας αντιμετωπίζουν τα παιδιά που οι μητέρες τους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λάμβαναν το αντιεπιληπτικό φάρμακο βαλπροϊκό νάτριο. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας γαλλικής μελέτης.
Πώς οι φάρμες προφυλάσσουν από το παιδικό άσθμα
Η συχνότητα του άσθματος στα παιδιά αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά σε φάρμες κινδυνεύουν λιγότερο. Και, σύμφωνα με μια νέα γερμανική μελέτη, το δυσεξήγητο ως τώρα φαινόμενο συνδέεται με τα μικρόβια του εντέρου.
Το ανθρώπινο μικροβίωμα, όπως ονομάζεται το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν πάνω και μέσα μας, έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με μια πληθώρα παθήσεων, από την παχυσαρκία και τον διαβήτη μέχρι τις συμπεριφορικές διαταραχές.
Κορωνοϊός - Σχολεία: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για το «διάλειμμα μάσκας» - Αναλυτικά το ΦΕΚ
Την καθιέρωση «διαλείμματος μάσκας» στα σχολεία προβλέπει – μεταξύ άλλων – η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Παιδείας Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων έναντι της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Γιατί μας «αρέσει» να φοβόμαστε; Νέα μελέτη εξερευνά το παιχνίδι με τον φόβο
Στοιχειωμένα σπίτια, ταινίες τρόμου και ιστορίες φαντασμάτων αποτελούν μερικές από τις απολαύσεις της περιόδου του φθινοπώρου, που συμπίπτει με το ολοένα και πιο δημοφιλές μυστικιστικό Χάλοουιν. Μανιακοί, ζόμπι και κάθε λογής τρομακτικό φάντασμα είναι «απολαυστικό» υπό τον όρο ότι ο φόβος που προκαλεί παραμένει εντός «ορίων», που δεν είναι ούτε πολύ τρομακτικό αλλά ούτε και πολύ ήρεμο. Νέα έρευνα από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία συνδέει αυτό το γλυκό σημείο του ψυχαγωγικού φόβου με ένα εύρος διακυμάνσεων του καρδιακού ρυθμού, ρίχνοντας φως στη σύνδεση του νου και του σώματος με τον φόβο και την διασκέδαση.
Θανάσης Κουρλαμπάς: «Ο γιος μου κάνει μπαλέτο και είμαι χαρούμενος γι’αυτό. Δε με νοιάζουν τα αρνητικά σχόλια»
Θανάσης Κουρλαμπάς: Ο γνωστός ηθοποιός φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση της «ΕΡΤ» και την εκπομπή «Αυτός και ο Άλλος». Ο ίδιος μίλησε για την αγάπη του γιου του για το κλασικό μπαλέτο, καθώς και για τα αρνητικά σχόλια που του έχουν κάνει.
Lockdown στη Θεσσαλονίκη: Πώς γίνεται ο δανεισμός και η παραλαβή υλικού από τις Βιβλιοθήκες του ΑΠΘ
Αποκλειστικά με ηλεκτρονικές παραγγελίες και προγραμματισμένες -κατόπιν συνεννόησης- παραλαβές υλικού λειτουργεί από σήμερα η υπηρεσία δανεισμού της Βιβλιοθήκης Κέντρου Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΒΚΠ-ΑΠΘ).
Η τροποποίηση της λειτουργίας αφορά τόσο την κεντρική όσο και τις περιφερειακές βιβλιοθήκες του Αριστοτελείου. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για δανεισμό υλικού υποβάλλονται με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας στον σύνδεσμο lib.auth.gr/el/item_request. Η κάθε βιβλιοθήκη εξυπηρετεί μέχρι 20 αιτήματα την ημέρα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)