Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση: Το Αρχοντικό του Μεταξιού

Το Σουφλί έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, αφού εκεί γεννήθηκε ο παππούς μας. Είχαμε την τύχη να προλάβουμε να ακούσουμε ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια, λέξεις όπως «πατηρντί», αλλά και να μας μείνει η συνήθεια να βάζουμε την κατάληξη «-ούδι». Αν και έχουμε χρόνια να επισκεφτούμε το Σουφλί, καταφέραμε να ταξιδέψουμε με τη φαντασία μας στο «Αρχοντικό του Μεταξιού»

Απαθή παιδιά: Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;

Τα παιδιά είναι συνήθως γεμάτα ζωντάνια, περιέργεια, ενέργεια. Είτε μιλάμε για ένα εξωστρεφές είτε για ένα εσωστρεφές παιδί, το έκδηλο ενδιαφέρον τους για το καθετί γύρω τους είναι κοινό. Τι μπορεί να συμβαίνει επομένως όταν ένα παιδί απλά.. αδιαφορεί;

Πρωτοποριακό τεστ διαγνώσκει τον αυτισμό σε μια μόνο τρίχα με 81% ακρίβεια

Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα καθολικό τεστ για τον αυτισμό, το οποίο όπως υποστηρίζουν, μπορεί να εντοπίσει δείκτες κινδύνου σε μία μόνο τρίχα, μια καινοτομία που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να τον εντοπίσουν σε μικρά παιδιά πριν χάσουν αναπτυξιακά ορόσημα.

Αγρα αναγνωστών στο TikTok

Σοβαρό πλήγμα στις αναγνωστικές επιδόσεις μαθητών δημοτικού στις ΗΠΑ προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Επινοητικές βιβλιοθηκάριοι συνειδητοποίησαν ότι ο καλύτερος τρόπος να ωθήσουν τα παιδιά στο διάβασμα ήταν να τα προσεγγίσουν μέσα από τις αγαπημένες τους εφαρμογές και συγκεκριμένα το TikTok. «Πήγαμε να τα βρούμε εκεί που συγκεντρώνονται», λέει η Σάρα Ντέι, βιβλιοθηκάριος στη δημόσια βιβλιοθήκη του Γούντλαντ της Καλιφόρνιας, ενώ ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοί της ακολουθούν το παράδειγμά της.

Έλη Δρίβα: «Μια ανάπηρη γυναίκα βιώνει διπλό ρατσισμό»

Την Έλη Δρίβα τη γνώρισα το καλοκαίρι ως Ελένη στην παράσταση «Τρωάδες» του Jean-Paul Sartre, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σταυρακάκη και του Βασίλη Οικονόμου. Ήταν μια καθολικά προσβάσιμη παράσταση κι αυτό από μόνο του συνιστά μια καλή πρακτική που κάποια στιγμή θα πρέπει να καταστεί αυτονόητη για κάθε καλλιτεχνική παραγωγή. Συμμετείχε, επίσης, στην παράσταση «Άνοιξη» της Γιούλας Μπούνταλη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Ζητείται ορθογραφία στο πανεπιστήμιο

Χαμένοι σε ένα δάσος λέξεων, στίξης και παρερμηνειών όπου βρίθουν ορθογραφικά λάθη βρίσκονται, όχι μόνον μαθητές, αλλά και φοιτητές. Οι μαθητές σκοντάφτουν στη σωστή χρήση των επιθέτων και των επιρρημάτων, στις ρηματικές καταλήξεις, στους χρόνους, στους τόνους, στα σημεία στίξης. Ενας επιβαρυντικός παράγοντας για μαθητές και φοιτητές είναι η υπερχρήση της νέας τεχνολογίας. Δάσκαλοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί μιλούν στην «Κ» για… ακραία περιστατικά, τονίζοντας την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων, καθώς η ορθογραφία δεν είναι μόνον η ορθή γραφή των λέξεων αλλά και η κατανόηση του νοήματός τους. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει διαγνώσει το θέμα και ετοιμάζει παρεμβάσεις μέσα στο 2023.

Λογοτεχνικό Έτος αφιερωμένο στην Αλκη Ζέη το 2023, με σειρά εκδηλώσεων

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, ανακηρύσσει το 2023, ως «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή της το ΥΠΠΟ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 για τη συγγραφέα που «έφυγε» το 2020 από τη ζωή .

Πρόσληψη φροντιστών από την Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος

Η «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ» ζητά να προσλάβει με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, τρία (3) άτομα για την υλοποίηση της Πράξης «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΠ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "Λειτουργία δυο (2) Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) της Ε.Σ.Β.Ε."» με Κωδικό ΟΠΣ 5053860 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας - ΕΚΤ» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα :
• 2 φροντιστές/τριες ΑμεΑ-βοηθητικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης με κυλιόμενο ωράριο
• 1 φροντιστή/τρια ΑμεΑ-βοηθητικό προσωπικό με διαλείπουσα απασχόληση 

Προχωρά η υλοποίηση του πολλαπλού βιβλίου για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Με στόχο την απομάκρυνση από την αποστήθιση και την ενίσχυση της κριτικής σκέψης, το υπουργείο Παιδείας έχει αρχίσει τις διαδικασίες υλοποίησης του πολλαπλού βιβλίου.

Κύκλοι του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πολλαπλό βιβλίο θα προορίζεται για όλες τις τάξεις του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου και χαρακτήρισαν την εν λόγω μεταρρύθμιση ως μία «εκπαιδευτική τομή μεγάλης κλίματας», «εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη στην υλοποίησή της». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπολογίζεται όλα τα εγκεκριμένα βιβλία για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες θα είναι διαθέσιμα ψηφιακά το φθινόπωρο του 2024, με ορισμένα από αυτά να είναι έτοιμα και σε έντυπη μορφή.

Οι μικροί ήρωες του «ΑΧΕΠΑ» και οι άνθρωποι που τους στηρίζουν

Ακόμα μία δράση στήριξης των παιδιών που νοσηλεύονται στο παιδοογκολογικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ πραγματοποίησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πολίτες του δήμου Δέλτα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει ξεκινήσει εδώ και 22 χρόνια η Βούλα Ελευθεριάδου, πρώην εργαζόμενη του φαρμακείου του νοσοκομείου και νυν αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Δέλτα. 

Άποψη: Ηλίας Μαγκλίνης "Τα παιδιά που γίνονται είδηση"

Πού πάνε τα κακοποιηµένα παιδιά όταν παύουν να είναι είδηση στην τηλεόραση και σχόλιο στα κοινωνικά δίκτυα; Αν το σκεφτούμε λίγο, είναι σοκ πάνω στο σοκ: το πώς μας σοκάρει μια είδηση και με πόση σοκαριστική ευκολία αμέσως μετά τη διαγράφουμε από τη μνήμη μας.

Βεβαίως, πάντοτε κάπως έτσι γινόταν, απλώς σήμερα, με όλο τον θόρυβο που ξεσηκώνεται, κυρίως εξαιτίας της τηλεόρασης και των κοινωνικών μέσων, η σιωπή που ακολουθεί είναι απότομη και εκκωφαντική.