Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Μαθαίνοντας για τα έντομα

Τα έντομα αποτελούν ίσως ένα από τα πιο γοητευτικά θέματα για τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Και τι καλύτερο από το να φτιάξετε μαζί  μια κατασκευή, ένα εντομάκι δικό σας που θα στολίσει το δωμάτιο του παιδιού σας και θα του μάθει ένα σωρό ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα. Πάρτε παιδικά βιβλία γνώσεων από κάποια δανειστική βιβλιοθήκη, δείτε ντοκιμαντέρ, επισκεφτείτε ένα πάρκο ή έναν κήπο οπλισμένοι με μεγενθυντικό φακό και ένα μπλοκ ζωγραφικής για να κρατήσετε «σημειώσεις» και ετοιμάστε το δικό σας μοναδικό εντομάκι. 

Σκεφτείτε πόσα πράγματα μπορεί να μάθει κανείς μελετώντας και κατασκευάζοντας ένα απλό έντομο:

Teach UNICEF

Το Teach UNICEF είναι ένα «χαρτοφυλάκιο» ελεύθερων παγκόσμιων εκπαιδευτικών πόρων. Η αποστολή του είναι να στηρίξει και να δημιουργήσει καλά ενημερωμένους πολίτες του κόσμου που καταλαβαίνουν το σεβασμό και τη διαφορετικότητα, έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν την αδικία και τις ανισότητες και να αναλάβουν δράση προσωπικά με σημαντικούς τρόπους. Το Teach UNICEF ενθαρρύνει την εξερεύνηση σε κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα, ενώ παρουσιάζει ευκαιρίες για την ανάληψη δράσης.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΣ, Έκδοση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, τεύχος 99 (Δεκέμβριος – Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2015)

Μη δίνετε στα παιδιά σας τα φάρμακα με το κουταλάκι

Η συνήθεια πολλών γονέων να χορηγούν στα μικρά παιδιά τους τα φάρμακα με το κουταλάκι, πρέπει να αποφεύγεται επειδή είναιδυνητικά επικίνδυνη, καθώς συχνά δίνεται υπερβολική δοσολογία, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Και στους αναπληρωτές άδειες για επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους

Άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους θα δικαιούνται και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. 

Μέχρι στιγμής άδειες για το πιο πάνω λόγο δικαιούνταν μόνο οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί όπως αναφέρονταν σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία… Όμοιες άδειες μπορεί να χορηγούνται για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες για επιστημονικούς ή επιμορφωτικούς λόγους χορηγούνται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης (Ζ. ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ (άρθρο 59 του Υ.Κ.). 

Call of Duty: Γονείς απειλούνται με καταγγελία αν αφήνουν τα παιδιά να παίξουν

Η συζήτηση γύρω από το εάν τα παιδιά πρέπει να παίζουν videogames, ποια θα είναι αυτά και πόσο συχνά, δεν είναι καινούρια. Πολλές φορές παρουσιάζονται βίαιες συμπεριφορές και εθισμός ο οποίος μπορεί να φτάσει στα άκρα.

Ένα παράδειγμα είναι πριν από 2 χρόνια όταν ένας 14χρονος σκότωσε τη μητέρα του επειδή του πήρε το Call of Duty λόγω του ότι έπαιζε πολύ και αυτό επηρέαζε την επίδοσή του στο σχολείο.

Παιδικός αυνανισμός: Πώς πρέπει να χειριστούν το θέμα οι γονείς;

Τα παιδιά βιώνουν από πολύ μικρή ηλικία ερεθίσματα ευχαρίστησης που μπορεί να προέρχονται και από τα γεννητικά τους όργανα. Τα βρέφη ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και το σώμα τους. Πιάνουν τις πατούσες τους, την κοιλιά τους, τα χέρια τους. Προσπαθούν να ορίσουν την εικόνα του εαυτού τους και πώς αυτή βιώνεται μέσα από τις αισθήσεις τους. Πολύ συχνά αγγίζουν και τα γεννητικά τους όργανα και μαθαίνουν ότι παίρνουν ευχαρίστηση από αυτό. 

Μικροσκοπικός βηματοδότης μπορεί να εμφυτευθεί σε έμβρυα

Ένας πειραματικός βηματοδότης που αναπτύχθηκε σε αμερικανικό νοσοκομείο είναι αρκετά μικρός ώστε να εμφυτευθεί στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Μέχρι σήμερα, οι μόνοι βηματοδότες που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες περιπτώσεις ήταν οι σχετικά ογκώδεις βηματοδότες για ενήλικες, οι οποίοι όμως δεν χωρούν στο σώμα του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Για τον λόγο αυτό, ο βηματοδότης παρέμενε έξω από το σώμα της μητέρας, και μόνο τα ηλεκτρόδιά του έφταναν μέχρι την καρδιά του εμβρύου.