Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Η ερμηνεία της διπλής ενσυναίσθησης

Η δυσκολία στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις αποτελεί ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Αυτισμού. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες – και αντίστοιχα παρεμβάσεις- για τη δυσκολία αυτή. Το τελευταίο διάστημα έχει κάνει την εμφάνισή της μια νέα θεωρία που αντιμετωπίζει με έναν διαφορετικό τρόπο τις κοινωνικές δεξιότητες των ατόμων με αυτισμό. Οι υποστηρικτές μιας ιδέας που ονομάζεται «double empathy problem” («το πρόβλημα της διπλής ενσυναίσθησης») πιστεύουν ότι οι σοβαρές δυσκολίες επικοινωνίας μεταξύ αυτιστικών και μη αυτιστικών ατόμων είναι ένα πρόβλημα διπλής κατεύθυνσης που προκαλείται από τις δυσκολίες και των δύο πλευρών στην κατανόηση. Η θεωρία του «διπλού προβλήματος» αμφισβητεί τις θεωρίες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις οποίες αποκλειστικά υπεύθυνες για την δυσκολία στις αλληλεπιδράσεις των ατόμων με αυτισμό είναι οι αδυναμίες τους στον κοινωνικό τομέα.

ΑΠΘ: 3D φάρμακο για τα άτομα με προβλήματα όρασης


Το πρώτο 3D τρισδιάστατο φάρμακο παρήγαγε η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ και παρουσίασε η εκπομπή της ΕΡΤ3 “Όμικρον 3“.

Επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στα ΕΝΕΕΓΥΛ​.

Επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στα ΕΝΕΕΓΥΛ​. 

Η αναφορά όπως κατατέθηκε στη Βουλή 

«Στίγμα, Ψυχική υγεία & Δημόσιος Λόγος» - Εκπαίδευση Επαγγελματιών Media

Είσαι δημοσιογράφος, αρθρογράφος ή παραγωγός περιεχομένου; Σε θέλουμε!
Θέλεις να μάθεις πώς μιλάμε και γράφουμε για την ψυχική υγεία χωρίς να αναπαράγουμε το στίγμα ψυχικής υγείας;

Τότε, κράτα θέση στο εκπαιδευτικό σεμινάριο επαγγελματιών media που διοργανώνει το πρόγραμμα «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 10:00 - 13:00.

Albert-André Nast-Ο τυφλός γιατρός που ξεγέννησε 4000 μωρά

Τον Μάρτη του 1953, το περιοδικό Life έκανε ένα αφιέρωμα στον γιατρό – φαινόμενο, Albert-André Nast. Ο Γάλλος επιστήμονας ζούσε στο χωριό Chelles, λίγο έξω από το Παρίσι και ήταν η πιο αγαπητή και αξιοσέβαστη προσωπικότητα. Η διαφορά με τους υπόλοιπους συναδέλφους του ήταν ότι ο Nast ήταν τυφλός. 

Δεν χρησιμοποίησε ποτέ του στηθοσκόπιο, παρά μόνο ακουμπούσε το αφτί του και ακροαζόταν το κάθε ασθενή πέφτοντας πάντα μέσα στις διαγνώσεις του. 

Διαδικτυακή συζήτηση για τον πολιτισμό, την τέχνη και τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία

Η Off Stream θέλοντας να ενισχύσει την συζήτηση γύρω από την συμπερίληψη ομάδων κοινού που συνήθως αποκλείονται από τις καθιερωμένες πρακτικές πρόσληψης και απόλαυσης του πολιτισμού, σας προσκαλεί στο The Inclusion Discourse Series, μια live διαδικτυακή συζήτηση στις 3 Δεκεμβρίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, όπου οι προσκεκλημένοι ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα κάνουν διάλογο μεταξύ τους σχετικά με εφαρμοσμένες πρακτικές συμπερίληψης ατόμων με οπτικές αναπηρίες στο σύγχρονο πολιτισμό και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.

Τα νέα κριτήρια χρηματοδότησης των ΑΕΙ από το έτος 2022

Aπό το επόμενο οικονομικό έτος, 2022, η κατανομή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα πραγματοποιείται «βάσει αντικειμενικών και ποιοτικών κριτηρίων, ο καθορισμός των οποίων βασίστηκε σε εισήγηση της Εθνικής Αρχικής Ανώτατης Εκπαίδευσης», σε συνέχεια «των αντικειμενικών κριτηρίων που ισχύουν την τελευταία διετία», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Σοκάρει η παραδοχή γονέα: Πούλησα την κόρη μου για 2.000 δολάρια

Το μαρτύριο μιας 9χρονης από το Αφγανιστάν, την οποία πούλησε ο πατέρας της σε 55χρονο για να ξεπληρώσει το χρέος του, ξεδιπλώνει σε μια διεθνή αποκλειστικότητα που εξασφάλισε το MEGA.

Η μικρή Παρουάνα, που επέστρεψε τελικά στην οικογένειά της μετά από παρέμβαση δημοσιογράφων αλλά και μιας ΜΚΟ, μίλησε αποκλειστικά στο MEGA για τις ώρες αγωνίας που πέρασε μακριά από τα αδέρφια της και την ανακούφιση να βρίσκεται και πάλι δίπλα στους δικούς της.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αντιπτέρισης ΑμεΑ

Στην Αλεξανδρούπολη, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αντιπτέρισης ΑμεΑ (Para Badminton), με τη συμμετοχή 18 αθλητών και αθλητριών από 5 σωματεία.

Δίκη Ψευτογιατρού -Συγκλονίζει μητέρα 14χρονης: «Ήθελε να δει το παιδί μας να αργοπεθαίνει»

«Ελπίζω να μην γίνετε και εσείς έρμαια στα χέρια του, όπως γίναμε εμείς», είπε προς τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που δικάζει τον «Δόκτορα Κόντο» και τους 16 συγκατηγορουμένους του, η μητέρα του ανήλικου κοριτσιού το οποίο πέθανε τον Οκτώβριο του 2017 με όγκο στο κεφάλι, ο οποίος έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο «θεραπειών» του ψευτογιατρού «είχε γίνει τεράστιος».

Στην Ελλάδα το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά 5-11 ετών μετά τις 20 Δεκεμβρίου

Μετά τις 20 Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.