Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Ισλανδία: Θλιμμένα παιδιά ή κακοί γιατροί;

Η ιατρική συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών για παιδιά ηλικίας έως 14 ετών έχει σημειώσει ανησυχητική αύξηση στην Ισλανδία, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ποσοστά άλλων σκανδιναβικών χωρών. Πέρυσι, σε 37 στα 1.000 παιδιά ηλικίας έως 14 ετών συνταγογραφήθηκαν αντικαταθλιπτικά, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν 27 το 2019.

Παιδιά: Τα αγόρια ή τα κορίτσια ωριμάζουν πιο γρήγορα;

Η ωριμότητα είναι μια κοινή φυσική διαδικασία που όμως λαμβάνει χώρα με διαφορετικό ρυθμό στα αγόρια και τα κορίτσια.

Εάν έχετε γιο, μπορεί να έχετε κάνει στον εαυτό σας την ερώτηση: «Μα πότε το παιδί μου τελικά θα ωριμάσει»; Αν έχετε κόρη, ίσως να μην έχει χρειαστεί να το αναρωτηθείτε. Αν πάλι έχετε γιο και κόρη, ίσως να έχετε ήδη απαντήσει στο ερώτημα, παρατηρώντας κάποιες εμφανείς διαφορές. Πότε λοιπόν ωριμάζουν αγόρια και κορίτσια;

«Το παιδί μου είναι συνέχεια στην οθόνη»: Ένα σύγχρονο φαινόμενο που οδηγεί σε εξάρτηση

Οι εποχές που τα παιδιά περίμεναν με ανυπομονησία το Σαββατοκύριακο για να δουν παιδικά προγράμματα στην τηλεόραση έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, όλα τους έχουν εξοικείωση με τις οθόνες (τηλεόραση, κινητό, τάμπλετ), ακόμα και στην ηλικία του ενός έτους. Πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο, που μαζί με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία τους, όπως αναλύει στο ethnos.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας. Και εάν το πρόβλημα δεν ελεγχθεί όσο αυτά είναι σε μικρή ηλικία, αργότερα, οι γονείς μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πιο καταστροφικές συνέπειες.

Ζαχαράκη: Έρχεται Voucher για πρώιμη διάγνωση αναπτυξιακών διαταραχών – Αυξάνονται τα σχολικά γεύματα

Για τα σημαντικά θέματα του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μίλησε η αρμόδια υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη στο ERTNews. Μεταξύ άλλων, η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στα μέτρα για τη στεγαστική κρίση και τα προγράμματα κοινωνικής στέγης ενόψει του μεγάλου σχεδίου για το δημογραφικό, καθώς και για τα καινοτόμα προγράμματα που αφορούν σε ΑμεΑ και ευάλωτους πολίτες. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση με Voucher για πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά έως 6 ετών που δίνεται για πρώτη φορά φέτος από το τέλος του έτους για πρόσβαση σε εξειδικευμένα κέντρα, ώστε να εντοπίζονται νωρίς οι μαθησιακές και άλλες δυσκολίες. Για τα σχολικά γεύματα ενημέρωσε πως αυξάνεται και ο αριθμός τους και οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα στους οποίους παρέχονται από το καινούριο σχολικό έτος.

Τον Μάιο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά εθνικό παρατηρητήριο για gaming disorder

Τον Μάιο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στη χώρα μας εθνικό παρατηρητήριο για το gaming disorder (διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού), που θα διενεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα έρευνα για το ζήτημα, τονίστηκε στη ενημερωτική εκδήλωση «Παιδί και Διαδίκτυο: safe surf», που διοργάνωσαν το Noesis και ο δήμος Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για παιδιά με αναπηρίες στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής υλοποιεί το «Αττικόν» με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ

Έξι λέξεις που στα αγγλικά αρχίζουν από f όπως fitness (υγεία), fun (διασκέδαση) family (οικογένεια), friends (φίλοι), function (λειτουργικότητα) και future (μέλλον), σηματοδοτούν το πρόγραμμα της Ακαδημίας Φυσικής δραστηριότητας για παιδιά με αναπηρίες 5-18 ετών, που υλοποιεί, τόσο μέσα στο Αττικόν και το Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ, όσο και σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής της χώρας από τον Έβρο μέχρι τη Κρήτη, από τον Μάιο του 23, η Α΄Ορθοπαιδική Χειρουργική Κλινική, ΕΚΠΑ του «Αττικόν».

Στρεπτόκοκκος: Απειλή, λέει ο πρόεδρος Παιδιάτρων - Αδιευκρίνιστα τα αίτια της αύξησης των κρουσμάτων

Υγειονομική απειλή -μαζί με άλλες-, κυρίως για τα παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, αποτελεί ο στρεπτόκοκκος και για το λόγο αυτό γιατροί και γονείς θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση. Μόλις οι γονείς δουν κάποιο σύμπτωμα στο παιδί τους, πρέπει να το οδηγήσουν αμέσως στον παιδίατρο, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ επιζήμιος για τον ασθενή.

Τουρισμός για Όλους 2024: Διακοπές με voucher ως 400 ευρώ - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2024» που δίνει voucher ως 400 ευρώ για διακοπές. Οι δικαιούχοι χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα tourism4all.gov.gr, με το υπουργείο Τουρισμού να βρίσκεται σε πυρετό προετοιμασιών.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού, μέσω της επιδότησης σε δικαιούχους υπηρεσιών διαμονής για την πραγματοποίηση διακοπών εντός της Επικράτειας.

Έρευνα ΕΡΤ για υιοθεσίες: Το όνειρο για την απόκτηση παιδιού & η λαχτάρα των ανήλικων για οικογένεια

Γάζα: Περίπου το 10% των παιδιών κάτω των 5 ετών πάσχουν από οξύ υποσιτισμό

Σχεδόν ένα στα 10 παιδιά της Γάζας κάτω των πέντε ετών πάσχει από οξύ υποσιτισμό, κάτι που αποδίδεται με συντριπτικό τρόπο στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στον θύλακα.

Η παροχή τροφίμων από την οποία εξαρτάται η Γάζα έχει μειωθεί ιδιαίτερα συγκριτικά με τα προ του πολέμου επίπεδα και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής αναφέρουν εμφανή σημάδια λιμού, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.