Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Χαμένες ενδείξεις αυτισμού: Όταν πρόκειται για διάγνωση του Αυτισμού, ακόμα και οι ειδικοί παραβλέπουν τα σημάδια.

Οι Joe και Rafeef Samo ήξεραν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον μικρότερο γιό τους, όταν σε ηλικία 2,5 ετών άρχισε να αποτραβιέται κοινωνικά. Πολλές φορές, έδειχνε να μην έχει επίγνωση των άλλων. Άλλες φορές είχε ξεσπάσματα θυμού που διαρκούσαν πάρα πολλή ώρα. Άρχισε να αυτοτραυματίζεται. 

Αυτά ήταν άφθονα σημάδια προβλημάτων που χρειάζονταν προσοχή. Ωστόσο, τους πήρε έναν ολόκληρο χρόνο για να πάρουν διάγνωση για το γιο τους, 7 ετών σήμερα, που έχει Αυτισμό. Αυτοί ήταν οι υποκινητές των διαδικασιών, καθώς ο προηγούμενος παιδίατρός τους δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στις ανησυχίες τους και δεν μπόρεσε να ερμηνεύσει σωστά τη συμπεριφορά του παιδιού. Ο γιος τους βελτιώθηκε χάρη στην εντατική θεραπεία, πιθανώς και χάρη σε μια πειραματική θεραπεία με σουραμίνη, ένα φάρμακο που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για διαταραχές ύπνου. 

Υπέρταση στα παιδιά: Τι αλλάζει με τις νέες οδηγίες διάγνωσης

Περισσότερα παιδιά και έφηβοι είναι πιθανό να διαγιγνώσκονται από εδώ και στο εξής με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αν υιοθετηθούν καθολικά οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες που δημοσιεύθηκαν από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Περίπου το 3,5% των παιδιών και των εφήβων έχουν υπέρταση, η οποία συχνά περνά απαρατήρητη και χωρίς θεραπεία, δήλωσε η Ακαδημία.

Οι παθήσεις των ματιών στα παιδιά προκαλούν μαθησιακές δυσκολίες

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Όρασης των Παιδιών & Οφθαλμολογικής Υγείας το οποίο χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας & Ανθρώπινων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, αν δεν προσεχθούν οι παθήσεις των ματιών στα παιδιά, μπορεί να οδηγήσουν σε αναπτυξιακή υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία.

Οι μελέτες έδειξαν ότι η όραση συσχετίζεται άρρηκτα με τη μάθηση του παιδιού και ότι το 80% των όσων μαθαίνει ένα παιδί στο σχολείο του αφορά το οπτικό του πεδίο. Η όποια διαταραχή στην όραση μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για τη μάθησή τους.

Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "Μεγαλώνοντας την iΓενιά"

Προ ηµερών, στη διάρκεια ολιγοήµερων οικογενειακών διακοπών, ο ήχος ενός κινητού έσκισε την υγρή, ασέληνη καλοκαιρινή νύχτα. Πρέπει να ήταν 1.15 μετά τα μεσάνυχτα, θορυβήθηκα, κάτι σοβαρό θα συμβαίνει, ηλικιωμένοι γονείς, αιφνίδια επαγγελματική επιστράτευση, πυρκαγιά, πυρηνικός όλεθρος. Πλησιάζω ακροποδητί και έρχομαι en face με τον μοναδικό εφιάλτη που είχα κατορθώσει επιτυχώς να απωθήσω. Χτυπούσε το smartphone της (σχεδόν) 12χρονης, κοιμώμενης κόρης μου. Αυτό που αγοράστηκε πριν από έναν μήνα και έπειτα από κάμποσoυς εφηβικούς μελοδραματισμούς και κρίσεις ταυτότητας («Ολοι οι συμμαθητές μου έχουν από την Ε' Δημοτικού. Εγώ τι είμαι που δεν έχω;»).

Εξετάσεις δύο φορές τον χρόνο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση


Ανάμεσα στις βασικές προτάσεις περιλαμβάνονται η σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης,, ο μετασχηματισμός της Γ' Λυκείου σε προπαρασκευαστική τάξη με λιγότερα μαθήματα αλλά περισσότερες ώρες ανά μάθημα και η σύνδεση των γενικών με τα επαγγελματικά λύκεια με «αλληλοδανεισμό» μαθημάτων.

Τρίτη η εθνική μας ομάδα γκόλμπολ των ανδρών στο 2017 Open West Flemish Cup

Εξαιρετική εμφάνιση που συνοδεύτηκε με την κατάκτηση της 3ης θέσης, πραγματοποίησε η εθνική μας ομάδα γκόλμπολ των ανδρών, στο διεθνές τουρνουά 2017 Open West Flemish Cup που διεξήχθη στο Μπριζ του Βελγίου.

Γιώργος Κατσούλας: Ο αυτοδίδακτος συγγραφέας με σύνδρομο Άσπεργκερ σαρώνει τα βραβεία λογοτεχνίας

Ο Γιώργος Κατσούλας αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση για το κόσμο των γραμμάτων καθώς αν και άγνωστος στο ευρύ κοινό εντούτοις έχει καταφέρει να σαρώσει στα βραβεία λογοτεχνίας (2014 -Έπαινος νουβέλας πανελλήνιας ένωσης λογοτεχνών για “Το πιόνι απέναντι στον βασιλιά” , 2016 Έπαινος νουβέλας πανελλήνιας ένωσης λογοτεχνών για το “Σονάτα για βιολί και τσέλο” Έπαινος θεατρικού έργου πανελλήνιας ένωσης λογοτεχνών για το “Παραδώστε τους αντιστασιακούς”, A’ βραβείο θεατρικού έργου από τον φιλολογικό σύλλογο Παρνασσός για το “Παραδώστε τους αντιστασιακούς”) αποδεικνύοντας ότι τα γραφόμενά του δεν εξυπηρετούν κάποιο συγγραφικό του καπρίτσιο αλλά είναι πράγματι λογοτεχνικά διαμάντια που αξίζει να διαβάσει ο αναγνώστης.

Στερεά Ελλάδα: Έκτακτο οικονομικό βοήθημα για τα παιδιά της Α' τάξης Δημοτικού

Την παροχή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος για τους μαθητές της Α' τάξης Δημοτικού της Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικής παρέμβασης "Γέφυρα". Πρόκειται για βοήθημα προς γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που έχουν εγγραφεί στην Α’ τάξη δημοτικού του νέου σχολικού έτους (2017-2018), σχολείων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι διαβιούν με εισοδήματα κατώτερα του ορίου της φτώχειας. Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή ενός «Κουπονιού αγορών» (Voucher) για την αγορά σχολικών ειδών, αξίας εξήντα ευρώ (60€), για κάθε παιδί τους.