Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Συγκατοικώντας : άτομα με αναπηρία που διαθέτουν σπίτι και άτομα χωρίς αναπηρία που ψάχνουν κάπου να μείνουν.

Στο δύσκολο κόσμο της συγκατοίκησης, η Melinda Ross ήταν δύο φορές τυχερή. Την πρώτη φορά ήρθε τόσο κοντά στη συγκάτοικό της που έγινε παράνυφος στο γάμο της στις Φιλιππίνες. Και τη δεύτερη φορά, με την τωρινή της συγκάτοικο, ζουν μαζί ενάμιση χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα. 

Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη για την 60χρονη που δεν μπορούσε να ζήσει μόνη της στο σπίτι της στο Βόρειο Lyneham, στην Canberrra, καθώς έχει νοητική αναπηρία. Πριν από τη συγκατοίκηση, ζούσε σε έναν ξενώνα μαζί με άλλα άτομα με αναπηρία. Η Melinda δεν θέλει να μιλάει για αυτό που ονομάζει «έλλειψη ανεξαρτησίας», όπου «πρέπει να τρως τα ίδια φαγητά και να κάνεις τα ίδια πράγματα με τους άλλους». Τώρα πια ζει μόνο με όσους επιλέγει η ίδια. Και εδώ είναι που εμπλέκεται η οργάνωση Community Connections. Η συγκεκριμένη οργάνωση συνδέει άτομα με αναπηρία που διαθέτουν σπίτια με άτομα χωρίς αναπηρία που ψάχνουν κάπου για να ζήσουν.

Δράσεις για παιδιά στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Φεβρουάριος 2016)

Πρόγραμμα δράσεων για παιδιά στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Φεβρουάριος 2016)

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το παθητικό κάπνισμα παχαίνει τα παιδιά

Το παθητικό κάπνισμα παχαίνει τα παιδιά και ενισχύει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη, ανακάλυψαν ερευνητές.

Έρευνα με επικεφαλής την Catherine Davis, του Augusta University, εξέτασε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα σε 220 υπέρβαρα ή παχύσαρκα αγόρια και κορίτσια στις ΗΠΑ.

Αποτελεσματική στα παιδιά η ακτινοθεραπεία με πρωτόνια

Μία εξελιγμένη μορφή ακτινοθεραπείας που χρησιμοποιεί πρωτόνια αντί για φωτόνια, είναι εξίσου αποτελεσματική στα παιδιά με την συμβατική ακτινοθεραπεία, ενώ έχει λιγότερες παρενέργειες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η επανάσταση των social media

Μια φορά κι έναν καιρό - και συγκεκριμένα στις 4 Φεβρουαρίου του 2004 - μια παρέα από φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαντ στις ΗΠΑ αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δίκτυο όπου οι φοιτητές του ιδρύματος μπορούσαν να γίνουν «φίλοι» μεταξύ τους, να ανταλλάξουν μηνύματα ή ακόμη και σημειώσεις. Ποτέ δεν πίστευαν ότι η αρχική τους ιδέα που ξεκίνησε ως «χόμπι» θα μπορούσε να εξελιχθεί στο Facebook, τον απόλυτο θρύλο των social media, που κατάφερε να χαράξει έναν νέο δρόμο, όχι με ψίχουλα αλλά με δισεκατομμύρια χρήστες και hashtags. Ο «γαλαξίας» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεγάλωσε και ο τρόπος επικοινωνίας άλλαξε. H μαγεία των συναρπαστικών νέων τεχνολογιών σκέπασε τον διαδικτυακό ουρανό και σύντομα όλοι χάθηκαν πίσω από τις οθόνες τους. Με την πάροδο του χρόνου διάσημοι και κοινοί θνητοί στέφθηκαν «ιθαγενείς» της νέας ψηφιακής πραγματικότητας και ήρθαν αντιμέτωποι με τον «δράκο» των διαδικτυακών απειλών. Το μαγικό φίλτρο των tweets, των αναρτήσεων και του οπτικοακουστικού υλικού τους προσέφερε προβολή, αναρίθμητους ακολούθους, φίλους - και σε κάποιες περιπτώσεις πλούτη. Δώδεκα χρόνια μετά τη γέννηση του FB, έζησαν αυτοί καλά κι εμείς «δικτυωμένοι»...

Τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας

Τα νεαρά άτομα που περνάνε πολύ χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα ενδεχομένως να έχουν κακή ποιότητα ύπνου, σύμφωνα με νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ. 

Η Δρ Τζέσικα Λέβενσον και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν την χρήση των κοινωνικών δικτύων και τα προβλήματα ύπνου σε δείγμα σχεδόν 1.800 αμερικανών, 19-32 ετών. 

Άποψη: Ρένα Ματαλλιωτάκη-Fouchaux "Τα τρίχρονα στα θρανία"

"Επειδή όμως ο Άρης κάποια στιγμή έχασε την όρεξή του να πηγαίνει σχολείο, ανησύχησα και ζητήσαμε ραντεβού με τους εκπαιδευτικούς της τάξης του. Ευτυχώς ο διευθυντής (που είναι και δάσκαλός του τις τρεις από τις πέντε μέρες) μου είπε τη μαγική φράση: ο στόχος μας είναι, στο τέλος της χρονιάς, τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο.

Eurostat: Το 94% των μαθητών στην Ελλάδα μαθαίνει δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες

Έστω και μία ξένη γλώσσα μαθαίνουν 314.700 μαθητές γυμνασίου στην Ελλάδα, δηλαδή το σύνολο των μαθητών αυτού του επιπέδου, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

UNICEF: Ο θηλασμός θα μπορούσε να σώσει πάνω από 820.000 παιδιά

Μειώσεις στην παιδική θνησιμότητα καθώς και στα ποσοστά καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών για τις γυναίκες που θηλάζουν, διαπιστώνεται μέσα από μια σειρά μελετών που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet. Η UNICEF σε ανακοίνωσή της σχολιάζει ότι «η βελτίωση των πρακτικών μητρικού θηλασμού θα μπορούσε να σώσει τις ζωές πάνω από 820.000 παιδιών το χρόνο, τα 9 στα 10 από αυτά, βρέφη κάτω των 6 μηνών».