Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

15 Οκτώβρη – Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού των Τυφλών

-Βλέπεις όνειρα;
-Και εγώ!
-Ρίχνεις μια ματιά στον καιρό πριν φύγεις απ’ το σπίτι κάθε πρωί για να δεις τι θα φορέσεις;
-Και εγώ!
-Μαγειρεύεις ή παίζεις ποδόσφαιρο; Και εγώ!
-Ανεβάζεις photos στα social media;
-Και εγώ!
-Απλά εγώ, έχω γεννηθεί τυφλός!
Στις 15 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, είναι η παγκόσμια ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού:

Το λευκό μπαστούνι είναι το τεχνικό βοήθημα που χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης για να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τα εμπόδια στην πορεία τους, στην προσπάθεια τους να κινούνται ανεξάρτητα και με ασφάλεια.

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης - ας κάνουμε τα μπορώ; των παιδιών μπορώ


Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Όρασης (κατά της Τύφλωσης) που καθιερώθηκε ως η δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου και την Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού η οποία αντίστοιχα έχει καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου, η Οργάνωση μας έχει δημιουργήσει ένα μικρού μήκους βίντεο με απώτερο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας όσων αφορά τις δυσκολίες και τις ανισορροπίες που αντιμετωπίζουν τα τυφλά παιδιά αλλά και εκείνα με μειωμένη όραση. 

Έρευνα για την εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων στα παιδικά βιβλία

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός "Τα Βιβλία Παίζει"  έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση «Σημεία αντικατοπτρισμού» με το βασικό εύρημα ότι οι υπό εξέταση κοινωνικές ομάδες ΑμεΑ, μετανάστες /ριες – πρόσφυγες, Ρομά, BAME (Black, Asian & Minority Ethnic) υποεκπροσωπούνται σημαντικά στα παιδικά βιβλία, κάτι που αποτυπώθηκε και από τη σύγκρισή τους με τα ποσοστά του μαθητικού πληθυσμού των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, τα οποία αντλήθηκαν από τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, της UNICEF καθώς και στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος του ΥΠΑΙΘ My School.

Πώς θα εξεταστούν οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές του 2022

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ, στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος εξέτασης των μαθημάτων στα οποία θα εξετασθούν οι υποψήφιοι του Γενικού Λυκείου στις πανελλαδικές εξετάσεις 2022.

Συγκεκριμένα:

1. Τα θέματα των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις και περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων (π.χ. σύντομης απάντησης, ελεύθερης ανάπτυξης). Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, ελέγχουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων και είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας. Οι υποψήφιοι απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα.

Κραυγή γονιών για τα κωφά παιδιά τους

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να χάσουν τη δυνατότητα της πρώιμης παρέμβασης στα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, βρίσκονται οικογένειες της περιφέρειάς μας.
Η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας του νηπιαγωγείου του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων Πάτρας, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί και το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης, αφήνει ακάλυπτα τα παιδιά και τους γονείς.

Ευρωπαϊκό βραβείο καινοτόμου διδασκαλίας 2021

 

Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας 2021 για το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού

Απονεμήθηκε σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας 2021 στην κατηγορία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για το σχέδιο Erasmus + «Artemotion Xpress In Europe», το οποίο υλοποιήθηκε στο σχολείο μας στο διάστημα 2015-2018, με γενική συντονίστρια όλων των σχολείων της σύμπραξης την εργοθεραπεύτρια κ. Μουρελάτου Σταμούλα.

Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ "Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη"

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτυακής (online) πλατφόρμας τηλεργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής συμμετοχή των μαθητών (χωρίς φυσική παρουσία), δεδομένης της ανάγκης τήρησης μέτρων αυξημένης προστασίας ενάντια στην εξάπλωση του COVID-19. Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής και προετοιμασίας θα είναι διαθέσιμες πολύ σύντομα!

111 Συλλογικότητες ζητάνε Δίκαιη εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού για ΑμεΑ

Στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον Προσωπικό Βοηθό ΑμεΑ, και πολύ κοντά στην έναρξη του πιλοτικού προγράμματος εφαρμογής αυτού, για πρώτη φορά στην χώρα μας 111 Σωματεία-Σύλλογοι-Φορείς αλλά και διαδικτυακές ομάδες στον χώρο της αναπηρίας, ενώνουν τις φωνές τους και συν-υπογράφουν επιστολή με αποδέκτες τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κύριο Κωστή Χατζηδάκη, την υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, τον Γεν. Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κύριο Γιώργο Σταμάτη, εκφράζοντας τις αγωνίες τους και ζητώντας διευκρινίσεις.

11ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, διοργανώνουν το 11ο Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί ψηφιακά, από τις 26 μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 2021 και θα είναι ανοικτό σε όλους τους ενδιαφερόμενους (καθηγητές, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, διδάκτορες και άλλους).

Φοιτητικό στεγαστικό Επίδομα 1000 ευρώ και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ - Κατατέθηκε η τροπολογία

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπ.Δικαιοσύνης που βρίσκεται προς ψήφιση στη βουλή, επεκτείνεται η χορήγηση του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος (άρθρο 10 του ν.3220/2004) και στους καταρτιζόμενους των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), υπό τους ειδικότερα οριζόμενους όρους και προϋποθέσεις (χορηγείται για το οριζόμενο διάστημα φοίτησης, είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο κ.λπ.).

Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση στη Βουλή Τηλεόραση (16/10/2021)

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση σας παρουσιάζει μαθητικές δημιουργίες που πραγματοποιήθηκαν και διακρίθηκαν στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων που διοργανώνει. Δείτε το Σάββατο 16/10/2021 στις 10:00 μια εκπομπή με τραγούδια από το δεύτερο μέρος του Μαθητικού Διαγωνισμού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2021 - Από το Εγώ στο Εμείς» και ταινίες με θέμα την αλληλεγγύη.