Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Πίνακας με λωρίδες βέλκρο

Για να τον φτιάξετε θα χρειαστείτε: μια πλαστική τάβλα κοπής καλυμμένη με βέλκρο και λωρίδες βέλκρο σε διαφορετικά χρώματα και μεγέθη (για τις έγχρωμες λωρίδες πάρτε άσπρο βέλκρο και βάψτε το με ανεξίτηλους μαρκαδόρους). Ο πίνακας αυτός αρχικά κατασκευάστηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από έναν μαθητή με πολύ περιορισμένη κινητικότητα στα άνω άκρα (εγκεφαλική παράλυση) και προβλήματα συμπεριφοράς. Στόχος ήταν ο μαθητής να εκτελεί αριθμητικές πράξεις πάνω στον πίνακα, χρησιμοποιώντας καρτελάκια αριθμών, καρτελάκια μαθηματικών συμβόλων (+, - , χ), αλλά και τις λωρίδες βέλκρο στη θέση των γραμμών των πράξεων (που αντιστοιχεί στο =). Εκτός από τη συγκεκριμένη χρήση στο πέρασμα των χρόνων, ο πίνακας αυτός έχει βρει πάρα πολλές εφαρμογές, τις περισσότερες από τις οποίες τις έδειξαν οι ίδιοι οι μαθητές μας.

Self test: Yποχρεωτικά και στους μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου

Στα self test που γίνονται στους μαθητές του Λυκείου, από τα οποία έχουν προκύψει περίπου 2.000 κρούσματα και έχουν κλείσει 160 σχολεία, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξης Κόπτσης.

Αύξηση των οφθαλμικών συμπτωμάτων στα παιδιά λόγω τηλεκπαίδευσης

Η τηλεκπαίδευση έχει μπει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων μαθητών. Τα παιδιά καλούνται να βρίσκονται μπροστά από μια οθόνη πολλές ώρες την ημέρα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, καθώς η δια ζώσης λειτουργία σε Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία προς το παρόν έχει ανασταλεί λόγω της πανδημίας.

Θεσσαλονίκη: Βοηθός ανάγνωσης για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες

Τις γνώσεις τους στον προγραμματισμό αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν, πριν λίγο καιρό, τέσσερις μαθητές του τομέα πληροφορικής του ΕΠΑΛ Κρύας Βρύσης, έχοντας στο νου τους ότι πολλοί συμμαθητές τους από το δημοτικό με μαθησιακές δυσκολίες αντιμετώπιζαν προβλήματα στην ανάγνωση. Με εργαλείο τη γλώσσα προγραμματισμού Python δημιούργησαν έναν «βοηθό ανάγνωσης», μια εφαρμογή για Windows 10 που μετατρέπει οποιοδήποτε γραπτό κείμενο σε φωνή, διευκολύνοντας πολύ τα παιδιά που δυσκολεύονται να διαβάσουν.

Οι νεαροί Έλληνες γνωρίζουν λίγα για την κλιματική μετανάστευση

Οι γνώσεις των νέων στην Ελλάδα γύρω από την κλιματική μετανάστευση είναι περιορισμένες, ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς ηλικίας 15-35 ετών θεωρούν ότι οι κλιματικοί μετανάστες θα πρέπει να λαμβάνουν προσφυγικό καθεστώς, όπως εκείνοι που μετακινούνται για λόγους πολέμου ή διώξεων.

Νάουσα: Πασχαλινές αρωματικές λαμπάδες από άτομα με αναπηρία

Πασχαλινές αρωματικές λαμπάδες για μουσικόφιλους, φιλάθλους όλων των ελληνικών ομάδων, μικρά παιδιά που αγαπούν τους σούπερ ήρωες και τις νεράιδες, αλλά και άλλες πιο απλές, που όμως έχουν «υφανθεί» με αγάπη και μεράκι, διαθέτει η οικογένεια του δημιουργικού εργαστηρίου «Υφάδι» στη Νάουσα.

Προβολή: Υιοθεσία, αναπηρία και Παραολυμπιάδα | ΚΡΙΜΑ #24 ft. Alexandra Stamatopoulou

Στο σημερινό #ΚΡΙΜΑ​ η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, μας μιλάει για τα δύσκολα παιδικά της χρόνια, το αυτοάνοσο νόσημα που την ταλαιπωρεί και την πορεία της στον αθλητισμό.

Ενισχύστε τη συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού μέσω του παιχνιδιού

Τα μωρά σταδιακά αρχίζουν να μαθαίνουν για τα συναισθήματά τους και πώς να τα εκφράζουν. Το παιχνίδι είναι ο φυσικός τρόπος που τα μωρά μαθαίνουν και αναπτύσσονται και το παιχνίδι τους δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να εκφράσουν συναισθήματα, όπως η ευτυχία ή η απογοήτευση.

Έτσι, μέσα από το παιχνίδι με το μωρό σας, μπορείτε να το βοηθήσετε να μάθει να επικοινωνεί τα συναισθήματά του.

Cynthia Germanotta: Η μητέρα της Lady Gaga σε μια σπουδαία αποστολή που γνωρίζουν λίγοι

Μαζί με τη διάσημη κόρη της έχουν δημιουργήσει τον οργανισμό "Born this way", για όσους αντιμετωπίζουν χρόνια κατάθλιψη, αλλά και για την ενεργή καταπολέμηση του bullying και των αυτοκτονιών νεαρών ατόμων στην αμερικανική κοινωνία

Επικίνδυνη για την ψυχική υγεία των εφήβων η έλλειψη ύπνου

Δύσκολη η περίοδος της εφηβείας για γονείς και παιδιά και ειδικά όταν πρέπει να πείσεις έναν 15αρη να κοιμάται νωρίς και να μην μειώνει τις ώρες του ύπνου του.

Από τη φύση τους οι έφηβοι είναι αντιδραστικοί και συνήθως δεν θέλουν να ακολουθούν συμβουλές. Τι γίνεται όμως όταν αυτές είναι για το καλό τους;

Όταν γιατροί αλλά και η εμπειρία των γονιών μιλούν για τη συμπλήρωση 8 ωρών ύπνου;

Προβολή: “Βασικές Δεξιότητες Προσωπικής Ασφάλειας και Πρόληψης Σεξουαλικής Κακοποίησης παιδιών και ατόμων στο Φάσμα του Αυτισμού”


Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργάνωσε διαδικτυακή ενημερωτική συζήτηση με θέμα «Βασικές Δεξιότητες Προσωπικής Ασφάλειας και Πρόληψης Σεξουαλικής Κακοποίησης παιδιών και ατόμων στο Φάσμα του Αυτισμού». Το τελευταίο διάστημα, το θέμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης έχει έρθει στο προσκήνιο με όλο και περισσότερα θύματα καθημερινά. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και, κυρίως, όσον αφορά τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού;

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι είναι η κ. Λαμπρινή Ιωάννου, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Marte Meo Therapist και ο κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος, Ψυχολόγος.

Η καραντίνα «γέννησε» νέα γενιά εξερευνητών του έναστρου ουρανού

Σε εξερευνητές του έναστρου ουρανού και ερασιτέχνες «κυνηγούς» αστρονομικών φαινομένων φαίνεται πως μετέτρεψε πολλούς Έλληνες ο εγκλεισμός στο σπίτι λόγω πανδημίας, με την κλειστή …εξώπορτα να τους οδηγεί στη διέξοδο της ταράτσας και του μπαλκονιού, με κιάλια και τηλεσκόπια ανά χείρας και θέα τον Γαλαξία.

Η αναζήτηση ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους εν μέσω λοκντάουν, σε συνδυασμό με κάποια εντυπωσιακά φαινόμενα, όπως η Σύνοδος Δία-Κρόνου, που βρέθηκαν πρόσφατα στο κοντινότερο «τετ-α-τετ» τους από τον Μεσαίωνα, οδήγησαν σε αύξηση των πωλήσεων τηλεσκοπίων σε διψήφιο ποσοστό.

Προβολή: 8 Νέοι Άνθρωποι Συζητούν - Πολιτισμική Ταυτότητα και η Έννοια του «Ανήκειν»


Τι σε κάνει αυτό που είσαι τώρα; Η καταγωγή σου, η θρησκεία σου, το χρώμα σου, το φύλο σου, ή η κοινωνία που μεγάλωσες; Είσαι η οικογένεια μέσα στην οποία γεννήθηκες, οι φίλοι σου, τα βιώματά σου, ή μήπως όλα αυτά που αγαπάς και σε παρακινούν καθημερινά ώστε να βρεις τον εαυτό σου;

Εκπαιδευτικές δράσεις και υλικό για τις επιπτώσεις των πλαστικών απορριμμάτων και των μικροπλαστικών

Για άλλη μια χρονιά οι ενημερωτικές επισκέψεις που υλοποιεί η iSea σε #σχολεία όλων των βαθμίδων έχουν λάβει την έγκριση για την υλοποίησή τους κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021 από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Οι επισκέψεις αφορούν την παρουσίαση του ζητήματος της #ρύπανσης από #πλαστικά, τις επιπτώσεις του, αλλά και ορθές πρακτικές, ώστε οι μαθητές να μειώσουν τα #απορρίμματά τους και να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Οταν το παιδί «τρώει» τα νύχια του

Η κακή συνήθεια της ονυχοφαγίας ξεκινά συνήθως από μικρή ηλικία κι ενώ μπορεί να μας στενοχωρεί ή να μας αγχώνει η θέα του παιδιού μας να τρώει τα νύχια του, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι πρόκειται για μια αρκετά συνηθισμένη πρακτική μεταξύ των παιδιών.

Τηλεκπαίδευση: Λιγότερες ώρες μάθημα στη Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ακόμη μία έκθεση για τις αρνητικές επιπτώσεις της τηλεκπαίδευσης στην ακαδημαϊκή πορεία των μαθητών δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το γερμανικό ινστιτούτο IFO. Σύμφωνα με την έκθεση, φέτος υπάρχουν βελτιώσεις σε σχέση με την πρώτη καραντίνα, αλλά οι βασικές ασχολίες των παιδιών παραμένουν τα βιντεοπαιχνίδια και η ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ τους, αντί της ενασχόλησης με τα μαθήματά τους.

Προβολή: Εννοιολογική εξέλιξη του κινδύνου στα σχολικά εγχειρίδια από το 1830 ως σήμερα

H πρωτοβουλία Safe Greece διοργανώνει διεθνή Συνέδρια με θέμα την Πολιτική Προστασία και τις νέες Τεχνολογίες από το 2014. Tα Συνέδρια Safe Greece βρίσκουν στέγη σε διαφορετική κάθε φορά πόλη της Ελλάδας, με την υποστήριξη των τοπικών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και Πανεπιστημίων, πάντα υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και ευαισθητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες. Σκοπός των Συνεδρίων είναι η συνάντηση, γνωριμία, ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων, εμπειριών και ιδεών, μεταξύ των Φορέων που εμπλέκονται στην αλυσίδα της Πολιτικής Προστασίας, και κοινή επιδίωξη η επιμόρφωση και ενημέρωση για τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα των τεχνολογιών μελέτης, πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων γεωφυσικής, ανθρωπογενούς ή τεχνολογικής προέλευσης.

Τανζανία: Εκεί που τα παιδιά πεθαίνουν για 3 ευρώ

Ο Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ.κ. Δημήτριος μίλησε για την ιεραποστολική δράση Τανζανίας στην εκπομπή του OPEN, «Ώρα Ελλάδας» και για το έργο του στην αφρικάνικη χώρα.

«Το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς στοιχίζει μόλις 3 ευρώ εδώ στην Τανζανία και δυστυχώς οι άνθρωποι δεν τα έχουν. Εδώ δεν υπάρχουν υγειονομικά κέντρα, κλινικές, νοσοκομεία. Η μονή μας έχει ανοίξει τα τελευταία 15 χρόνια κλινικές σε διάφορα σημεία της ζούγκλας και κάνουμε το συγκεκριμένο εμβόλιο με δωρεές που έρχονται από την Ελλάδα. Από την Ελλάδα επίσης φτάνουν γιατροί και νοσηλευτές», ήταν τα λόγια του.

Αγωγή κατά του TikTok για την χρήση των προσωπικών δεδομένων των παιδιών

Αντιμέτωπη με αγωγή η εφαρμογή του TikTok, μετά από νομικές ενέργειες, που κίνησε η πρώην επίτροπος για τα παιδιά στην Αγγλία, Anne Longfield, σχετικά με το πώς συλλέγει και χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών η εταιρεία.

Η αγωγή υποβάλλεται για λογαριασμό εκατομμυρίων παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ που έχουν χρησιμοποιήσει την εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή.