Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Βιβλιοπαρουσίαση: Mockingbird

«Ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο» γράφει στην πρώτη σελίδα. Και αυτή η απλή φράση συνοψίζει τη φιλοσοφία του βιβλίου. 

Έχοντας αφετηρία δύο σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της, η Kathryn Erskine δίνει στην αμερικάνικη παιδική και εφηβική λογοτεχνία ένα πολύ δυνατό βιβλίο, το οποίο παρουσιάζει την προσπάθεια ενός κοριτσιού με Σύνδρομο Asperger να συμφιλιωθεί με την απώλεια του αδερφού της που έπεσε νεκρός μέσα στο σχολείο του σε μακελειό που προκάλεσε οπλισμένος μαθητής. 

Απροστάτευτα και χωρίς έλεγχο είναι 8 στα 10 παιδιά online

Ιδιαίτερα ανησυχητικά για τον χρόνο και τον τρόπο που χρησιµοποιούν οι µαθητές το Ίντερνετ είναι τα ευρήµατα έρευνας

Την ανάγκη της άµεσης επιµόρφωσης τόσο των µαθητών όσο και των γονιών τους για θέµατα που αφορούν την ασφαλή χρήση του ∆ιαδικτύου αναδεικνύουν τα ευρήµατα της έρευνας που πραγµατοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς ∆ιαδικτύου. Η έρευνα αποκάλυψε ανησυχητικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι η πλειονότητα των παιδιών εκτίθεται συστηµατικά στους διαδικτυακούς κινδύνους που παραµονεύουν, ενώ οι περισσότεροι γονείς είτε δεν γνωρίζουν τα µέτρα προστασίας που µπορούν να λάβουν είτε αδιαφορούν για τον τρόπο µε τον οποίον οι µαθητές σερφάρουν στο Ιντερνετ.

Όταν ο έφηβος θέλει να κάνει τατουάζ ή τρύπες

Τα τατουάζ και το τρύπημα σε διάφορα σημεία του σώματος είναι ένας τρόπος των νέων να εκφράσουν την ταυτότητά τους. Αν το παιδί σας θέλει να κάνει κάποιο από τα δύο, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε μαζί του για αυτό το θέμα. Έτσι θα μπορέσει να κατανοήσει τους κινδύνους και να πάρει μία υπεύθυνη απόφαση.

Συμβούλιο Σχεδιαστών προς Οίκους Μόδας: Μην προσλαμβάνετε ανήλικα μοντέλα

To Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής (Council of Fashion Designers of America) προτρέπει τους οίκους υψηλής ραπτικής να μην προσλαμβάνουν μοντέλα ηλικίας κάτω των 18 ετών ενόψει της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης.

Πώς συνδέεται ο ύπνος με την ανάπτυξη

Η ανάπτυξη είναι μία σύνθετη διαδικασία που χρειάζεται αμέτρητες ορμόνες για να διεγείρει τη λειτουργία στο σώμα. Η διαδικασία του ύπνου είναι επίσης πολύ σημαντική, γιατί έτσι να αποθηκεύεται ενέργεια και χτίζει εγκεφαλικές συνδέσεις. Η επιστήμη δείχνει ότι ο ύπνος είναι το βασικό καύσιμο της σωματικής ανάπτυξης.

To ευαίσθητο ζήτημα της ευθανασίας με τη γλώσσα του σινεμά

Οταν η παγκόσμια γλώσσα του σινεμά γίνεται το μέσο για τη διερεύνηση φιλοσοφικών και υπαρξιακών ερωτημάτων, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι ενδιαφέρον: Σε ένα «ευαίσθητο» θέμα που διχάζει την κοινή γνώμη εστιάζει ο φετινός κύκλος προβολών του κλάδου για την τέχνη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Άποψη: Δ. Τσιριγώτης "Παιδιά με πρόγραμμα ενηλίκων και γονείς που παλιμπαιδίζουν"

Την σημερινή εποχή όλο και πιο συχνά παρατηρείται εκείνο το πρότυπο οικογένειας όπου τα παιδιά ακολουθούν καθημερινά ένα απολύτως οργανωμένο και απαιτητικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, κάτι που φυσιολογικά θα ταίριαζε σε ενήλικες, ενώ από την άλλη μεριά έχουμε γονείς που επιδιώκουν μετά μανίας την ανεμελιά, την αποποίηση ευθυνών και την λιγότερη δουλειά, στοιχεία που φυσιολογικά θα ταίριαζαν σε παιδιά. 

Μαχαιρώματα, εμπρησμοί αιθουσών, bullying στους δασκάλους: Η καθημερινή κόλαση ενός εκπαιδευτικού

Οι μαθητές δεν είναι αυτοί που ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες, ούτε και οι γονείς, οι οποίοι έχουν επιβάλει νέους κανόνες συμπεριφοράς ‒μια νέα μορφή βίας‒ κι έχουν αποκτήσει αυθαίρετα δικαιώματα, ενώ ο ρόλος του εκπαιδευτικού υποβαθμίζεται εντελώς. Οι συνθήκες στις οποίες πρέπει να δουλέψει ένας εκπαιδευτικός το 2019 είναι πολύ δύσκολες και δυσκολεύουν όλο και περισσότερο όσο περνάει ο καιρός. 
Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύεται στη LIFO