Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Προβολή: Τα παπούτσια του Λουί (Les Chaussures de Louis)

 

Ο Λουί είναι οκτώμιση χρονών, αυτιστικός και ετοιμάζεται να συστηθεί στους συμμαθητές του στο νέο του σχολείο.

Les Chaussures de Louis 
Directed by: Marion Philippe, Ka Yu Leung, Jean-Géraud Blanc, Théo Jamin 

Σχολεία: «Δεν έχουμε χρόνο να ενημερώσουμε τους γονείς, ούτε να δώσουμε τους ελέγχους προόδου των μαθητών», λένε οι διευθυντές δημοτικών

Ελεύθερο χρόνο για να μπορούν να συνεδριάζουν οι εκπαιδευτικοί για τα θέματα του σχολείου, αλλά και για να ενημερώνουν τους γονείς για την πρόοδο των παιδιών, ζητούν οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων από το υπουργείο Παιδείας. Το «φορτωμένο» πρόγραμμα των εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία αναδεικνύουν με επιστολή τους οι διευθυντές των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πώς συνδέεται η έλλειψη πρωινού με την ψυχική υγεία των παιδιών;

Ξέρετε πόσο ωφέλιμο είναι το πρωινό για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων; Μια νέα μελέτη αναλύει τους λόγους ενώ εξηγεί ποιες τροφές είναι καλύτερα να τρώνε τα παιδιά το πρωί. 

Το πρωινό είναι γνωστό πως αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά πολλοί επιλέγουν να το παραλείψουν λόγω έλλειψης χρόνου, διατροφικών συνηθειών ή απλά έλλειψης όρεξης. Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι όταν πρόκειται για τα παιδιά πρέπει πραγματικά να ξεκινούν την ημέρα τους τρώγοντας πρωινό επειδή όσα το αποφεύγουν είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

«Γιαγιά πρόσεχε στο διαδίκτυο» – Εκπαιδευτικό παραμύθι της Κατερίνας Ψαρουδάκη

Η Αθηνά σε νέες περιπέτειες! Μαθαίνει στη γιαγιά της πως να χρησιμοποιεί με ασφάλεια το διαδίκτυο. Νέο παραμύθι που συνοδεύεται με τετράδιο δραστηριοτήτων για μικρά παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού.

«Γιαγιά πρόσεχε στο διαδίκτυο»
Συγγραφέας: Κατερίνα Ψαρουδάκη
Εικονογράφηση: Άννα Χειλετζάκη
Είδος: Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Έκδοση: SaferInternet4kids.gr
Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση
Σελίδες: 30+12
Έτος έκδοσης: 2020

Κατεβάστε το Βιβλίο:

Κατεβάστε το Τετράδιο δραστηριοτήτων:

Πηγή: openbook

Και σε μαθητές δημοτικού επεκτείνεται το πρωτοποριακό πρόγραμμα εξειδίκευσης στην ηγεσία «Diploma in Leadership Skills»

Tο πρωτοποριακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για εξειδίκευση στην ηγεσία, «Diploma in Leadership Skills: Παιδιά του Σήμερα, Ηγέτες του Αύριο», που επί μια δεκαετία επιμόρφωνε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, από φέτος θα συμπεριλάβει για πρώτη χρονιά και μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, με τις συνεντεύξεις επιλογής των υποψηφίων να ολοκληρώνονται την ερχόμενη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022.

DEAFestival 2022: "Χτίζοντας Κοινότητες Προσβάσιμες για όλους"


To DEAFestival επιστρέφει δια ζώσης, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (Ζαχάρωφ 1, Αμπελόκηποι). 

Έπειτα από τη μικρή παύση που αναγκαστήκαμε να πραγματοποιήσουμε λόγω της πανδημίας που έπληξε τον κόσμο, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, με μεγάλη χαρά ανακοινώνει το Φεστιβάλ Κωφών και Βαρήκοων Ατόμων «DEAFestival 2022».

«Είναι ευτύχημα που δεν είμαστε όλοι ίδιοι»

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημειωμένο στο εξώφυλλο του παραμυθιού «Οταν δίνεις ένα χέρι» των Βρετανών Ντέιβιντ Ραμσμπότομ και Σάμουελ Γουίλσον – κι ας έχει για ηρωίδα μια χαρωπή λαγουδίνα. Διαβάζοντάς το, πολλοί βρίσκουμε μέσα τους δικούς μας ανθρώπους. Ετσι έγινε με την κ. Ιωάννα Κουτρουβή, όταν η κόρη της, συνεργάτιδα του Ραμσμπότομ, της έστειλε ένα από τα πρώτα αντίτυπα το 2020. «Θα το αγοράσεις;», τη ρώτησε.

Τι αλλάζει στη ζωή ενός ατόμου με Αναπηρία όταν εξαλείφονται τα εμπόδια και βρίσκει εργασία;

Η ανεξαρτητοποίηση ενός ενήλικα συχνά ξεκινά με την πρώτη του δουλειά. Σε όποια ηλικία και αν ξεκινήσει να εργάζεται επιτέλους μπορεί να έχει τα δικά του χρήματα. Παύει να εξαρτάται από τους γονείς ή τους κηδεμόνες του.

Μπορεί να επιλέξει τι θα κάνει με το εισόδημα του, πως θα το ξοδέψει ή επενδύσει. Θυμάστε τη χαρά και την ικανοποίηση που νιώσατε όταν για πρώτη φορά αγγίξατε τα δικά σας χρήματα; Αυτά που κερδίσατε δουλεύοντας και όχι αυτά που σας έδωσε η γιαγιά σας ή ένας θείος.

Εκδρομή στη Ν. Αγχίαλο για σύλλογο ατόμων με αναπηρία από την Πολωνία

Την τιμή να καλωσορίσει έναν Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία από την Πολωνία είχε  η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δ. Βόλου, κ. Γεωργία Μποντού- Τοκαλή.

Ο σύλλογος επισκέφθηκε τη Νέα Αγχίαλο στα πλαίσια του 13ήμερου ταξιδιού που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.

Αυτό που εντυπωσίασε την αντιδήμαρχο ήταν το υπερσύγχρονο λεωφορείο του Συλλόγου που αποτελεί έναν από τα 7 συνολικά που υπάρχουν στην Πολωνία και εξυμνούν την αξία των ίσων δικαιωμάτων και της προσβασιμότητας.

Λοβοτομή: Η σκοτεινή πλευρά της επιστήμης και το πιο αμφιλεγόμενο Νόμπελ Ιατρικής

Η λοβοτομή είχε διατυπωθεί ως μέθοδος θεραπείας για άτομα με διανοητικές και ψυχιατρικές ασθένειες ήδη από τον 19ο αιώνα. Το 1936 όμως, ο Πορτογάλος νευρολόγος Αντόνιο Έγκαζ Μονίζ εισήγαγε μια χειρουργική επέμβαση, την προμετωπιαία λευκοτομή, η οποία άρχισε να χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη θεραπεία της σχιζοφρένειας.

Τουρκία: Παιδιά 9 ετών αρρωσταίνουν από τη δουλειά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλαστικού

Σε νέα έκθεσή της η HRW κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση ότι επιδεινώνει τον αντίκτυπο στην υγεία των εργαζομένων και το περιβάλλον, παραλείποντας να εφαρμόσει νόμους που απαιτούν αυστηρή αδειοδότηση και τακτικές επιθεωρήσεις στα κέντρα ανακύκλωσης.

Παιδιά ηλικίας ακόμα και 9 ετών εργάζονται σε κέντρα ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων στην Τουρκία, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους για σοβαρές και δια βίου παθήσεις, σύμφωνα με την Human Rights Watch.

Η Ρόζι Ο' Ντόνελ μιλάει για την κόρη της με αυτισμό

Όταν η κόρη της, Ντακότα, διαγνώστηκε με αυτισμό σε ηλικία 2 1/2 ετών το 2016, η ηθοποιός Ρόζι Ο' Ντόνελ (Rosie O'Donnell) ένιωσε φόβο στην αρχή. «Ανησυχούσα για το πώς θα τα κατάφερνε σε αυτόν τον κόσμο», λέει η ηθοποιός. «Ανησυχούσα για τη μακροζωία μου, γιατί καθώς μιλούσα με γονείς παιδιών με αυτισμό, η κύρια ανησυχία τους είναι τι θα γίνει όταν πεθαίνουν. Ποιος θα αγαπήσει το παιδί τους και θα το καταλάβει όπως αυτοί;».