Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Τα παιδικά παιχνίδια

Μια απλή φωτογραφία των παιχνιδιών του παιδιού σας στο σπίτι μπορεί να μας δώσει πολλές πολύτιμες πληροφορίες για να δομήσουμε το πρόγραμμά του, ιδίως στις περιπτώσεις παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες ή πολύ μεγάλες δυσκολίες. Ακόμα και μια φωτογραφία του ξαπλωμένο στο πάτωμα και γύρω του σκισμένες πλαστικές σακούλες, μπορεί να μας δείξει πώς περνάει τον χρόνο του στο σπίτι και ποια πράγματα του αρέσουν.

Πώς η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο στη σχέση μας με το αλκοόλ

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως ο αλκοολισμός και η γενικότερη σχέση μας με το αλκοόλ και το ποτό είναι θέμα γονιδίων. Ισχύει και αυτό. Αμερικανοί ερευνητές όμως αποδεικνύουν τώρα πως και η δομή της οικογένειας ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει την μελλοντική του σχέση με το αλκοόλ.

Συμβουλές για μια καλή επικοινωνία με τα Άτομα με Προβλήματα Όρασης

Διαβάστε το έντυπο ο "Μικρός Σύμβουλος για μια καλή επικοινωνία με τα Άτομα με Προβλήματα Όρασης" από την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.). Ένα πολύ χρήσιμο εγχειρίδιο που με απλό και κατανοητό τρόπο μάς ενημερώνει για το σωστό τρόπο συμπεριφοράς στα άτομα με προβλήματα όρασης.

Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού



Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υποδέχεται στους χώρους του τους μικρούς του φίλους οργανώνοντας μια πενθήμερη γιορτή για το παιδικό και το εφηβικό βιβλίο, λίγο μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, από τη Δευτέρα 5 έως και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015.

Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα και χρήσιμες πληροφορίες εδώ

Πηγή: tovivlio.net

Το Σχολείο του Μέλλοντος;

Η κουβέντα που «άναψε» σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, θα είχε κάποιο ενδιαφέρον αν βασιζόταν σε κάποιο γενικότερο σχεδιασμό, στην παιδαγωγική και όχι στις «ιδέες» του ενός και του άλλου, στις προσωπικές απόψεις ή στα μικροπολιτικά παιχνίδια. 

Ανακάλυψη! Τέσσερα βακτήρια του εντέρου «κλειδί» για την προστασία άσθματος στα παιδιά

Τα βρέφη μπορούν να προστατευθούν από την εμφάνιση άσθματος, αν έχουν αποκτήσει στον οργανισμό τους τέσσερα είδη βακτηρίων έως την ηλικία των τριών μηνών, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

12 Έξυπνες Συσκευές & Τεχνολογίες για τους τυφλούς

Είναι δύσκολο για όσους από εμάς βλέπουμε να φανταστούμε πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται καθημερινές εμπειρίες κάποιος χωρίς αυτήν την δυνατότητα. Αλλά το σύνολο των προκλήσεων που συνδέονται με διαταραχές της όρασης αντιμετωπίζονται με έναν εκπληκτικά γρήγορο ρυθμό με εντυπωσιακά μοντέρνα Gadgets. Αυτές οι 12 εφευρέσεις για τυφλούς που προσφέρονται από την Yanko Design χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία για διάβασμα, περιήγηση, εκπαίδευση, επίλυση γρίφων και δημιουργία τέχνης.

Η σημαντικότητα της εξέλιξης στην εκπαίδευση των παιδιών

Οι τελευταίες έρευνες γύρω από τη σχολική εκπαίδευση στις νεαρές ηλικίες, δείχνουν το πόσο σημαντική και καθοριστική είναι για την ανάπτυξη του παιδιού στη μετέπειτα ζωή του. Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά που είχαν αυξημένες κοινωνικές δεξιότητες σε πολύ νεαρή ηλικία – κάτι που παρατηρείται στο σχολείο – είχαν μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής σε πανεπιστημιακή εκπαίδευση και υψηλότερα εισοδήματα στην επαγγελματική τους ζωή. Οι κοινωνικές δεξιότητες, δεν είναι όμως κάτι που μαθαίνεται σε μία σχολική αίθουσα, απαιτούν τη συναναστροφή, τη συμμετοχή σε δραστηριότητες με άλλους και τη διάθεση για συλλογική προσπάθεια. Παρομοίως, άλλες πτυχές της προσωπικότητάς μας που διαμορφώνονται σε πολύ μικρή ηλικία όπως η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η κατανόηση των άλλων, η διάθεση να μοιραζόμαστε, η συνεργασία, η αλληλοβοήθεια, η φιλική συμπεριφορά, είναι καθοριστικές στη λάξευση του αυριανού μας εαυτού και όσο καλύτερα τις βιώσουμε σε νεαρή ηλικία, τόσο καλύτερες θα είναι οι βάσεις που θα χτίσουμε για ένα λαμπρό μέλλον.