Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025

Πώς “πλατφορμοποιείται” η οικογενειακή ζωή και γιατί είναι σημαντικό;

Από τις εφαρμογές για νέους γονείς στο συντονισμό των οικογενειακών γευμάτων μέσω WhatsApp, οι οικογένειες αυξάνουν διαρκώς το ποσοστό που χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες στην καθημερινότητά τους. Το φαινόμενο αυτό δεν σχετίζεται μόνο με τη διευκόλυνση των μελών, αλλά έχει σχέση και με την εξουσία. Οι πλατφόρμες διαμορφώνουν, συχνά αόρατα, την οικογενειακή ζωή, θέτοντας τους κανόνες, συλλέγοντας δεδομένα και επηρεάζοντας συμπεριφορές.

Πάτρα: Έφτιαξαν σχολείο για τα παιδιά τους, δώδεκα γονείς παιδιών με αυτισμό ένωσαν τις δυνάμεις τους

Διεκδίκησαν λύσεις, χτύπησαν πολλές πόρτες πολιτικών, επιχειρηματικών και άλλων φορέων, έλαβαν υποσχέσεις, αλλά κανένα βήμα δεν έγινε ώστε τα παιδιά τους, τα οποία ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα. Δηλαδή εκπαίδευση, απασχόληση και αυτόνομη διαβίωση.

Σχολεία: Εισάγονται μαθήματα φιλοζωίας και υπεύθυνης ιδιοκτησίας ζώων συντροφιάς

Εκπαιδευτικά προγράμματα, που αφορούν στην προώθηση, την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της φιλοζωίας και της υπεύθυνης ιδιοκτησίας ζώου συντροφιάς θα εισαχθούν σε νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η ένταξη τέτοιων προγραμμάτων στα σχολεία αποτελούσε πάγιο αίτημα και των φιλοζωικών σωματείων.

Η μουσική «αγγίζει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα - Δύο κομμάτια κλασσικής μουσικής που ηρεμούν το έμβρυο

Η μουσική είναι -εδώ και καιρό για τους μέλλοντες γονείς - ένας τρόπος να συνδεθούν με τα παιδιά τους στη μήτρα. Μία ομάδα ερευνητών βρήκε ενδείξεις ότι η μουσική μπορεί να ηρεμήσει τους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου προσφέροντας, ενδεχομένως, αναπτυξιακά οφέλη.

Ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν περισσότερο οι έφηβοι

Τον Ιανουάριο, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Kathy Hochul δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «More Learning, Less Scrolling», αναφορικά με την απαγόρευση της χρήσης smartphones κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.

Πώς λειτουργεί η συσκευή που σώζει από την παράλυση των χεριών

Η νέα θεραπευτική προσέγγιση που διεγείρει με μη παρεμβατικό τρόπο τον νωτιαίο μυελό έλαβε πρόσφατα έγκριση στις ΗΠΑ και χρησιμοποιείται ήδη σε κλινικές - Αναμένεται αντίστοιχη ευρωπαϊκή έγκριση με απώτερο στόχο τη χρήση της από τους ασθενείς στα σπίτια τους

Δήμος Καρδίτσας: Δίκτυο Βιβλιοθηκών Βιβλιοσκώληκες- Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας για τα Δημοτικά Σχολεία Φεβρουάριος – Μάιος 2025

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας σας προσκαλούν στο Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας Βιβλιοσκώληκες που διοργανώνεται για όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Καρδίτσας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάγνωσης, ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς. Φέτος εντάσσονται για πρώτη φορά και Βιβλιοθήκες από άλλες περιοχές της Ελλάδας δημιουργώντας το Δίκτυο Βιβλιοθηκών Βιβλιοσκώληκες, μια δυναμική συνεργασία Βιβλιοθηκών, που στοχεύει στη δημιουργική και άμεση διασύνδεση τους με τα Δημοτικά Σχολεία που βρίσκονται στην τοπική τους εμβέλεια.

Οι κυβερνοεπιθέσεις στην εκπαίδευση αυξήθηκαν κατά 75% το 2024

Στο μικροσκόπιο του κυβερνοεγκλήματος συνεχίζει να βρίσκεται συστηματικά ο τομέας της εκπαίδευσης, με τις συνεχώς αυξανόμενες κυβερνοεπιθέσεις να απειλούν όχι μόνο τις υποδομές, αλλά και την εμπιστοσύνη στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Σύμφωνα με την έκθεση της Check Point για την κατάσταση της κυβερνοασφάλειας το 2025, οι κυβερνοεπιθέσεις στον τομέα της εκπαίδευσης το 2024 αυξήθηκαν κατά 75% σε ετήσια βάση, με 3.574 εβδομαδιαίες επιθέσεις να καταγράφονται παγκοσμίως.

Οι δύο όψεις της τεχνητής νοημοσύνης στα πανεπιστήμια

Χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο ή ένα σύγχρονο ψηφιακό «λυσάρι» και «σκονάκι»; Είναι γεγονός ότι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) έχει υιοθετηθεί ευρέως από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ταυτόχρονα, όμως, προκαλεί σκεπτικισμό ως προς τα πιθανά οφέλη αλλά και τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη μη ορθολογική χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει. Μία από αυτές είναι και η δυνατότητα συγγραφής μιας πανεπιστημιακής εργασίας σε ελάχιστο χρόνο και με «εγγυημένο» αποτέλεσμα, γεγονός που προκαλεί ανακούφιση σε ορισμένους φοιτητές, αλλά και «πονοκέφαλο» στους καθηγητές τους.

Είναι ο υποβοηθούμενος θάνατος «επικίνδυνος» για τα άτομα με σοβαρές αναπηρίες; Ένα ντοκιμαντέρ θέτει σκληρά ερωτήματα

Το 1983, η Elizabeth Bouvia, μια 26χρονη γυναίκα με εγκεφαλική παράλυση στην Καλιφόρνια, προσπάθησε να πεθάνει από την πείνα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. «Πήρα μια σίγουρη, λογική απόφαση», είχε τότε δηλώσει η ίδια. Οι γιατροί άρχισαν να την ταΐζουν με το ζόρι, κάτι στο οποίο εκείνη αντιστάθηκε. Η δικαστική υπόθεση που ακολούθησε τη μετέτρεψε σε επίκεντρο της δημόσιας προσοχής. «Η Elizabeth Bouvia είναι νέα, όμορφη, έξυπνη – και έτοιμη να πεθάνει», ανέφεραν την εποχή εκείνη πολλά εξώφυλλα.

«Κόκκινα Σημεία» για συλλογή προϊόντων περιόδου από την οργάνωση H3RS

Απάντηση στη «φτώχεια περιόδου» που αναγκάζει πολλά κορίτσια στην Ελλάδα ακόμη και να απουσιάζουν από το σχολείο κάποιες μέρες του μήνα λόγω της οικονομικής δυσκολίας να ανταπεξέλθουν στο κόστος προϊόντων περιόδου, δίνουν τα Red Spots, που δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη η ΜΚΟ H3RS. Πρόκειται για τρία σημεία στην πόλη, όπου έχουν τοποθετηθεί κουτιά και συλλέγονται προϊόντα περιόδου, τα οποία στη συνέχεια δωρίζονται σε δομές του δήμου που φιλοξενούνται κακοποιημένες γυναίκες και άστεγες.