Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Βιβλίο χρωματισμού ... αντίστροφα

Πολλά έχουν ειπωθεί για τις χρωμοσελίδες και τα βιβλία χρωματισμού: εάν βοηθουν τα παιδιά να είναι δημιουργικά, εάν τα περιορίζει, εάν δρουν αγχολυτικά για μικρούς και μεγάλους κλπ. Πρόσφατα βρήκαμε το αντίστροφο βιβλίο χρωματισμού. Ένα βιβλίο που έχει τα χρώματα και καλούμαστε να σχεδιάσουμε τις γραμμές/περιγράμματα, βάσει αυτών που εμείς βλέπουμε σε αυτά. Κάτι σαν τα σχέδια που εντοπίζουμε στα σύννεφα. Εμείς το δοκιμάζουμε σε παλαιότερα έργα των μικρών μας καλλιτεχνών.

Λύκειο: Προαγωγικές και Απολυτήριες Εξετάσεις: Μαθήματα, βαθμολογία, όροι προαγωγής

Λιγότερες από 18 μέρες μαθημάτων απομένουν πλέον στα Λύκεια (15 αν αφαιρέσουμε τις εκδρομές, τις μέρες που θα παραμείνουν τα σχολεία κλειστά λόγω εκλογών και την τελευταία μέρα που δεν γίνεται μάθημα).

Τα μαθήματα στα Γενικά Λύκεια θα λήξουν στις 18 Μαΐου και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στη Γ΄ Λυκείου στις 30 Μαΐου (διεξάγονται από την Τρίτη 23 Μαΐου 2023 έως την Τρίτη 30 Μαΐου 2023) και σε Α’ και Β’ Λυκείου στις 15 Ιουνίου (διεξάγονται από την Τρίτη 23 Μαΐου 2023 έως την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023).

Στην τελική ευθεία για τη σέντρα στις δυο αναμετρήσεις των Εθνικών Ομάδων Τυφλών Ποδοσφαίρου Ελλάδας και Γερμανίας

Στο Αθλητικό Κέντρο της Μίκρας, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το ρολόι μετράει αντίστροφα και όλα μοιάζουν έτοιμα για τους δύο αγώνες που θα δώσει την ερχόμενη Παρασκευή (21/4) και το Σάββατο (22/4) η Εθνική Ομάδα Τυφλών Ποδοσφαίρου της Ελλάδας απέναντι στο αντίστοιχο εθνικό συγκρότημα της Γερμανίας.

Πέντε αθλητές «ενώθηκαν» σε τοίχο δημοτικού σχολείου και στέλνουν μηνύματα ζωής

Ένας δρομέας, ένας μπασκετμπολίστας με κινητικά προβλήματα, ένας αθλητής skate, ένας ποδοσφαιριστής και μία κολυμβήτρια ξεπρόβαλαν στην πρόσοψη του 101ου Δημοτικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην περιοχή της Τούμπας. Και οι πέντε αθλητές «ζωντάνεψαν» στους πολύχρωμους τοίχους του σχολικού συγκροτήματος και μέσω της παρουσίας τους θα στέλνουν στους μικρούς μαθητές ξεχωριστά μηνύματα: να προσπαθούν, να παλεύουν, να βουτούν στα βαθιά για να πετύχουν τα όνειρα τους, να κυνηγούν τη ζωή, να κλωτσούν μακριά τη βία, τον οπαδισμό, ό,τι σάπιο υπάρχει στην κοινωνία.

Περίοδος προεγγράφων και εγγραφών στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο του Παιδικού Κέντρου Α.Π.Θ.

Ξεκινάει περίοδος προεγγράφων και εγγραφών στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο του Παιδικού Κέντρου Α.Π.Θ.

Οι αιτήσεις εγγραφής θα υποβληθούν το Μάιο και μπορούν να κατατεθούν στη γραμματεία του σχολείου τις ώρες 08:30 έως 16:00 ή/και ηλεκτρονικά στο mail του σχολείου: pedkentro@ad.auth.gr

Telegram: 15.000 νοικοκυραίοι, επίδοξοι βιαστές και κρυφoπαιδόφιλοι, γελάνε μαζί μας κάθε μέρα

#1
Το τι πραγματικά σημαίνει «εκδικητική πορνογραφία» στην Ελλάδα το μάθαμε το 2016 μέσα από το άγριο τέλος της Λίνας Κοεμτζή. Το πόσο λίγο προχωρήσαμε με αυτή την πικρή γνώση το καταλάβαμε πέρσι, όταν έσκασε στο πρόσωπό μας η υπόθεση του Στάθη Παναγιωτόπουλου.

Και εδώ και δύο μέρες, το ευρύ κοινό μαθαίνει και τι σημαίνει Telegram και Discord και πώς 15.000 τέρμα ανώμαλοι «πουλούσαν» στο διαδίκτυο και την ίδια τους τη μάνα. Γιατί λέμε, όμως, το «ευρύ κοινό»; Γιατί μέχρι πρότινος τα παρακλάδια και τις προεκτάσεις της υπόθεσης τα γνώριζαν γυναίκες που υποφέρουν από τη δράση αυτών των ομάδων - είτε είχαν προχωρήσει σε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είτε όχι- και κόσμος που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρισκόταν κοντά τους.

Δημιουργώντας αναγνώστες από κούνια

"Είμαι παιδίατρος· ζυγίζω μωρά, εξετάζω το δέρμα τους όταν έχουν εξανθήματα, τα αφτιά τους όταν έχουν πυρετό - θα ήθελα, όμως, να σας μιλήσω λίγο περισσότερο για τη στιγμή που μπαίνω σε ένα δωμάτιο για να εξετάσω ένα βρέφος ενός μηνός, έξι μηνών, ενός έτους, τη στιγμή εκείνη που παίρνω μαζί μου εκτός από το στηθοσκόπιό μου και ένα βιβλίο...". Μιλώντας πριν από λίγο καιρό στην Αθήνα η Αμερικανίδα Πέρι Κλας, διάσημη παιδίατρος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, περιέγραψε αναλυτικά το Reach Out and Read, ένα πρόγραμμα που λειτουργεί στις ΗΠΑ επί σχεδόν 34 χρόνια διαδίδοντας τα οφέλη που έχει εφ' όρου ζωής η καθημερινή ανάγνωση βιβλίων στα βρέφη. Συνεργάτες του είναι 6.400 κλινικές και 34.000 γιατροί μέσω των οποίων διανέμονται σχεδόν 8 εκατομμύρια βιβλία ετησίως σε 4,8 εκατ. παιδιά.

Oι όχι και τόσο τέλειοι γονείς

«Οι προσδοκίες και οι φιλοδοξίες, οι δυνατότητες και οι ελπίδες που είχα στηρίξει πάνω στην κόρη μου. Ακόμα και αν τις πετάξω από πάνω μου ξανά και και ξανά, παραμένουν και με βασανίζουν. Πόσο γυμνή και άδεια πρέπει να γίνω για να με αφήσουν επιτέλους ήσυχη;». 

«Σπάει» κόκαλα με τις εξομολογήσεις της η μητέρα στο μικρό κομψοτέχνημα της Κιμ Χιε Τζιν «Η κόρη μου» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ικαρος. Καμία φιοριτούρα, κανένα αλάνθαστο μητρικό φίλτρο, μόνο ρωγμές, ματαιώσεις, ενοχές και ο πιο επώδυνος, ο πιο αιματηρός αγώνας από όλους: να αποδεχτείς το παιδί σου, όχι όπως το θέλεις, αλλά όπως πραγματικά είναι. 

Ένθετο Προσβασιμότητα: Ο δρόμος προς την κατάκτηση ενός χρυσού Παραολυμπιακού μεταλλίου

Ο Νάσος Γκαβέλας μπορεί να είναι μόλις 23 ετών αλλά είναι ήδη χρυσός παραολυμπιονίκης με παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ στην κατηγορία Τ11. Τον συναντήσαμε στο Ολυμπιακό Στάδιο και καταγράψαμε την προπόνησή του.

Εργάζεται σκληρά μαζί με τον συναθλητή του Σωτήρη Γκαραγκάνη υπό την έμπειρη καθοδήγηση του Νέστορα Κολοβού. Μια τέλεια ομάδα με στόχο να ακούσει τον εθνικό ύμνο και το 2024 στους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι.

Δράμα: Μαθητές ...κάνουν πετάλι και φορτίζουν ηλεκτρικές συσκευές

Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος - διαγωνισμού «Εικονικής Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece και μετέτρεψαν ένα παλιό ποδήλατο σε στατικό, στο οποίο κάνοντας πετάλι, παράγεται αρκετή ενέργεια ώστε να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο- ακόμα και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

«Μια μπάλα για όλους»- Ένας χρόνος μετά

Ήταν Μεγάλη Παρασκευή του 2022, όταν τα φώτα έπεσαν πάνω στον 9χρονο Λέναδρο, με αφορμή την εμφάνισή του στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, όπου χρησιμοποιώντας την ειδική μπάλα «A ball for all» (Μια μπάλα για όλους) σκόραρε βάζοντας γκολ στις καρδιές όλων μας.

Βάζοντας φρένο στον σχολικό τραμπουκισμό

Η ανάρτηση ενός πατέρα στο Twitter ήταν η πιο δημοφιλής τον Ιανουάριο στη Βρετανία. Σε αυτήν περιέγραψε πως μια μέρα ο γιος του γύρισε από το σχολείο έχοντας γραμμές από στιλό στο χέρι του. Τι είναι αυτό; ρώτησε το παιδί του ο Μάθιου Μπιρντ. Κι εκείνο του αποκάλυψε πως ήταν οι φορές που είχε δεχθεί bullying στο σχολείο μέσα στην ημέρα. Οι γραμμές που είχε στο χέρι του ήταν 21.

Διαδικτυακή εκδήλωση: Για ένα σχολείο χωρίς βία και διακρίσεις

H ActionAid σας προσκαλεί την Τρίτη 25 Απριλίου και την Τετάρτη 26 Απριλίου και ώρα 14:30 με 17:30, σε ένα διήμερο εργαστήριο για τη βία μεταξύ των μαθητών στο σχολείο. Ελάτε να μιλήσουμε για τα βασικά συμπεράσματα και αποτελέσματα των δράσεων που έγιναν στο πλαίσιο του έργου Youth for Love 2 και να διαμορφώσουμε προτάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο. Εκπρόσωποι φορέων που μελετούν και κάνουν δράσεις για τη βία στο σχολείο θα μας μιλήσουν για την εμπειρία τους μαζί με εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας. Ας ενώσουμε δυνάμεις για ένα σχολείο χωρίς βία και διακρίσεις!

Θεσσαλονίκη: Σήμα κινδύνου για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων εκπέμπουν γονείς και εκπαιδευτικοί

Η τραγωδία των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους έχει ανοίξει τον ασκού του Αιόλου για ελλείψεις και παραλείψεις σε ζητήματα ασφαλείας και στα σχολικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, όπου καθημερινά παιδιά περνούν εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους. 

Ταβάνια που πέφτουν, τζάμια που στέκονται με κολλητικές ταινίες, σχολεία που δεν έχουν περάσει από κανενός είδους έλεγχο και δεν διαθέτουν οικοδομικές άδειες, προκαλούν την έντονη ανησυχία των γονέων. «Από την ώρα που φεύγουν τα παιδιά μας από το σπίτι για το σχολείο, μέχρι να επιστρέψουν, ο φόβος μας έχει πολλαπλασιαστεί», λέει στη «ΜτΚ» ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας. 

Δήμος Παύλου Μελά: Δράση Φιλαναγνωσίας στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων του Παραρτήματος Ρομά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παύλου Μελά με Παράρτημα Ρομά, διοργάνωσαν δράση φιλαναγνωσίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων του Παραρτήματος Ρομά με Τίτλο «Σχολική Ένταξη και πρόληψη της σχολικής διαρροής παιδιών ευάλωτων οικογενειών (Ρομά & αιτούντων άσυλο) για το σχολικό έτος 2022 – 2023». Η συγκεκριμένη δράση, έχει στόχο την ενθάρρυνση της τακτικής φοίτησης των μαθητών.