Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Όχι εντάσεις πριν το μάθημα!

Πόσες φορές δεν νευριάζετε όταν κάνετε κατι και σας διακόπουν ή όταν κάποιος σας πιέζει να κάνετε γρήγορα (πχ εργοδότης, τα παιδιά σας); Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Πολλές φορές οι μαθητές έρχονται μέσα στα νεύρα επειδή αναγκάστηκαν να αφήσουν μια ταινία, ένα παιχνίδι ακόμα και ένα σάντουιτς στη μέση!

Σκεφτείτε πώς χαλάει η δική σας διάθεση σε αυτές τις περιπτώσεις και φανταστείτε πώς νιώθει το παιδί σας (ειδικά αν έχει δυσκολιες στις μεταβάσεις, στη διαχείρηση του χρόνου και των συναισθημάτων του). Συνήθως τέτοιου είδους εντάσεις καταστρέφουν τελείως το μάθημα, αφού τα παιδια έχουν αρνητική διάθεση και εκνευρισμό, με αποτέλεσμα να μην συνεργάζονται και να μην μπορούν να συγκεντρωθούν .

Νέα αξιολόγηση για δραστική ουσία στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας από τον ΕΜΑ

Θετικά αξιολόγησε τα νέα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της φινγκολιμόδης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), και γνωμοδότησε θετικά για τη νέα απλουστευμένη και διευρυμένη Ευρωπαϊκή ένδειξη του σκευάσματος σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ). Πλέον οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν το φάρμακο σε όποιον ασθενή παρουσιάζει ενεργότητα της νόσου παρά τη θεραπεία με οποιαδήποτε άλλη αγωγή. Η ασφάλεια της δραστικής ουσίας της φινγκολιμόδης επιβεβαιώθηκε και από δύο ανεξάρτητες μελέτες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε διεθνή ιατρικά συνέδρια, αλλά και από τη μεγάλη κλινική εμπειρία σε ασθενείς. 

Μέσα στο «άλλο» σπίτι

Μετά τον «Άνθρωπο ανεμιστήρα», με τον οποίο μας συστήθηκε, η εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη ομάδα «Εν δυνάμει» παρουσιάζει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τη δεύτερη παραγωγή της, το «“Άλλο” σπίτι», και πάλι σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου. «Αθόρυβη» αλλά εμφανώς ταλαντούχα η νεαρή σκηνοθέτιδα, τη θυμόμαστε ήδη από το Δώμα του Νέου Κόσμου, τρία-τέσσερα χρόνια πριν, όταν μαζί με τη Βασιλική Τρουφάκου είχαν αναλάβει εξολοκλήρου τη θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία και ερμηνεία του μυθιστορήματος «Η άγνωστη τρομοκράτισσα».

Άποψη: Κ. Βίδος "Απαίδευτα παιδιά"

Εχω μια φίλη η οποία διδάσκει σε ΑΕΙ και όποτε μπαίνει στο αναγνωστήριο όπου «απαγορεύονται τα υγρά και τα τρόφιμα» τραβάει τα μαλλιά της βλέποντας πολλούς φοιτητές να διαβάζουν απολαμβάνοντας τον φρέντο τους, έτοιμους να τη χλευάσουν αν κάνει παρατήρηση. Αυτό, ως εικόνα, θέτει αμείλικτα ερωτήματα για τους τρόπους που δεν τους έμαθαν στο σπίτι τους. Εχω και έναν φίλο που από τότε που διδάσκει σε αποφοίτους λυκείου σκέπτεται σοβαρά να ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό. Δεν ευθύνονται μόνο οι αγενείς τρόποι των «παιδιών». Του είναι, επιπλέον, αδύνατον να αποδεχτεί ότι στην Ελλάδα του 2016 υπάρχει 22χρονος που δεν μπορεί να βρει σε ποιο σημείο του χάρτη βρίσκεται η Λατινική Αμερική - αληθινό περιστατικό. Και που έπειτα από σκέψη, την τοποθετεί εκεί που βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία. «Αυτή δεν είναι, κύριε;». Τι να κάνει ο κύριος; Παίρνει υπογλώσσιο και ξεκινάει από τη Γεωγραφία της Α' Δημοτικού: «Μάθημα πρώτο, η πατρίδα μου!».

Η σπάνια ασθένεια της Paula Τores

Από μια σπάνια ασθένεια που το εμποδίζει να αποκοιμηθεί γιατί θα πεθάνει, πάσχει η Paula Τores, ένα κοριτσάκι δύο ετών που ζεί με τους γονείς του σε ένα χωριό κοντά στη Ζαμόρα, της Ισπανίας. Η ασθένεια ονομάζεται «Σύνδρομο του Οντίν» και έχει ως σύμπτωμα τη διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, ως συνέπεια της μείωσης του οξυγόνου στο αίμα. 

Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων: Προετοιμάζοντας μαθητικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Προετοιμάζοντας μαθητικές εκθέσεις 
σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
«Ζωγραφίζουμε για την ειρήνη των λαών και τις ανθρώπινες αξίες»
Οι μαθητές σχολιάζουν το σήμερα, το αύριο και το μέλλον
στην Ελλάδα και στον κόσμο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Έκθεση μαθητών Β. Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Διάρκεια: από 7-24 Απριλίου 2016.

ΑΘΗΝΑ: Έκθεση μαθητών Αττικής θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (στο ισόγειο). Διάρκεια: από 9-20 Μαΐου 2016.