Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Υποστηρίζοντας μαθητές με Σύνδρομο Prader – Willi (PWS): Πληροφορίες και συμβουλές για εκπαιδευτικούς.

Τι πρέπει να γνωρίζει το σχολείο:
- Τα προγράμματα Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής είναι πολύ σημαντικά για τους μαθητές με Σύνδρομο Prader Willi (PWS). Τους βοηθούν να ελέγχουν το σωματικό τους βάρος και βελτιώνει το χαμηλό μυϊκό τους τόνο.
- Τι μπορείτε να κάνετε όταν λαμβάνουν χώρα συμπεριφορικά ξεσπάσματα: α) Δώστε στο μαθητή χρόνο για να ηρεμήσει, β) Περιορίστε τη γλωσσική αλληλεπίδραση σε απλές οδηγίες, γ) Δώστε το χώρο, δ) Αποφύγετε τον περιορισμό και την απομόνωση, δ) Ποτέ μην κοροϊδεύετε ή μιλάτε με υποτιμητικό τρόπο για τον μαθητή που είναι σε κατάσταση έντονης ανησυχίας/θυμού/δυσφορίας.

Δεκαπέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για επαναλειτουργία των λυκείων και self-testing

Μία λίστα με δεκαπέντε χρήσιμες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους σχετικά με την επαναλειτουργία των λυκείων δια ζώσης και το self-testing, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, τα λύκεια της επικράτειας θα λειτουργούν δια ζώσης, με υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ κορωνοϊού δύο φορές την εβδομάδα.

Παραμυθόφωνο: «Ένας άντρας νοικοκύρης» Παραμύθι από τη Νορβηγία

Παντού και πάντοτε οι ιστορίες μοιράζονται τον αέρα μας και φωτίζουν τον δρόμο μας.Υπάρχουν για να διαδίδονται και όσο οι άνθρωποι υπάρχουν θα υπάρχουν και οι ιστορίες τους. Μύθοι, παραμύθια, θρύλοι, παραδόσεις του λαού μας και διαφορετικών λαών από κάθε γωνιά της γης, συναντώνται στο Παραμυθόφωνο και περιμένουν να ακουστούν, να μοιραστούν, να διαδοθούν.

«Ένας άντρας νοικοκύρης» Παραμύθι από τη Νορβηγία (4+) - [ακούστε το εδώ]

Σε σχολεία της Ουαλίας η ιστορία των μειονοτήτων θα καταστεί υποχρεωτικό μάθημα

Όλα τα παιδιά στην Ουαλία θα διδαχθούν υποχρεωτικά για τον ρατσισμό και τις συνεισφορές των Μαύρων, Ασιατικών και μειονοτικών κοινοτήτων στη χώρα τους, για να ενταχθεί το αποικιακό παρελθόν της Βρετανίας στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων.

Σύμφωνα με τις αλλαγές στο νέο πρόγραμμα σπουδών, η διδασκαλία της μαύρης και ασιατικής ιστορίας αλλά και ιστορίας των μειονοτήτων θα είναι υποχρεωτική και θα βοηθήσει τους μαθητές να γίνουν «ενημερωμένοι πολίτες του κόσμου».

Ελβετία : Τρεις μαθητές παραποίησαν covid τεστ για να γλιτώσουν το σχολείο

Μαθητές στην ελβετική πόλη της Βασιλείας παραποίησαν αποτελέσματα τεστ COVID-19 ώστε να φαίνονται θετικά σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν το σχολείο, με αποτέλεσμα, ωστόσο, ολόκληρη η τάξη να μπει σε καραντίνα και οι ίδιοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με πειθαρχικά μέτρα τώρα που αποκαλύφθηκε η φάρσα τους.

Αναζήτηση των Χαμένων Ενυδρίδων – Μια ιστορία Οικολογικών Ντετέκτιβ

Δραστηριότητα που στηρίζεται στη διερευνητική προσέγγιση, κατά την οποία οι μαθητές συλλέγοντας δεδομένα προσπαθούν να επιβεβαιώσουν ή να απορρίψουν μία επιστημονική υπόθεση.

Η δραστηριότητα σχετίζεται με την απότομη μείωση του πληθυσμού των Ενυδρίδων και τους λόγους για τους οποίους μία τέτοια αναζήτηση θα είχε ενδιαφέρον για τα οικοσυστήματα.

Υπουργείο Εργασίας: Ερχονται κάρτα αναπηρίας και προσωπικός βοηθός

Την καθιέρωση κάρτας αναπηρίας και προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης σε επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Ο υπουργός είπε παράλληλα πως τα κονδύλια για την κοινωνική προστασία αυξήθηκαν κατά 22% το 2021, ενώ παράλληλα πως τους τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως το επίδομα γέννησης, μέτρα στήριξης των πολυτέκνων και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας. Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με τα διευθυντικά στελέχη και τους υπαλλήλους μαζί με την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Σταμάτη.

Η εκπαίδευση των Ρομά ως προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη

Η 8η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Ρομά». Μισός αιώνας συμπληρώνεται σήμερα από το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, που διεξήχθη στις 8 Απριλίου 1971 στο Λονδίνο, το οποίο έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Τα ζητήματα της προώθησης της ισότητας, της κοινωνικοοικονομικής ένταξης και της συμμετοχής των Ρομά στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή έχουν τεθεί υψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής.

Διαδικτυακός Διαγωνισμός Συγγραφής: «Η Ιστορία Μιας Μέλισσας»

Το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα», στο πλαίσιο της καμπάνιας για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την επίσημη ίδρυση του, προσκαλεί τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να συμμετάσχουν στο διαδικτυακό διαγωνισμό συγγραφής που διοργανώνει. Το θέμα του διαδικτυακού διαγωνισμού «Η ιστορία μιας Μέλισσας» καλεί τους νεαρούς συγγράφεις να γράψουν, με το προσωπικό τους ύφος, μια ιστορία που θα αναφέρεται στο έργο ή/και στο ίδρυμα της «Μέλισσας».

Εκδήλωση: Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών είναι ένα φλέγον ζήτημα, που απασχολεί και την ελληνική κοινωνία. Το θέμα αυτό πρόκειται να συζητηθεί στην διαδικτυακή εκδήλωση «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης», που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημ. Υγείας & Ισότητας των δύο φύλων του Δήμου Καλαμαριάς την Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 και ώρα 18:00.

Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Πρόταση διδασκαλίας και προσέγγισης της λογοτεχνίας στοχεύει να αποτελέσει η 1η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας, την οποία διοργανώνουν διαδικτυακά στις 15 και 16 Απριλίου το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στη διήμερη εκδήλωση υπό τον τίτλο «Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΛΛΙΩΣ» θα λάβουν μέρος 170 μαθητές από 22 σχολεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Λευκωσίας, της Νέας Υόρκης και του Γιοχάνεσμπουργκ, 46 εκπαιδευτικοί και 50 εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών η σκληρή συμπεριφορά;

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η σκληρότητα και οι σκληρές πρακτικές γονικής μέριμνας στην παιδική ηλικία έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

Τα επανειλημμένα ξεσπάσματα θυμού, το χτύπημα, το τράνταγμα και οι φωνές συνδέονται με μικρότερες εγκεφαλικές δομές των παιδιών στην εφηβεία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Development and Psychology.

Μαθαίνοντας στο παιδί να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του

Όταν μαθαίνετε στο παιδί σας ότι τα συναισθήματά του είναι φυσιολογικά και ότι μπορεί να βρει κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους για να τα αντιμετωπίσει, πιθανότατα θα δείτε μια μεγάλη βελτίωση στη συμπεριφορά του. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και κατ’ επέκταση να ελέγξει τη συμπεριφορά του.

Προβολή εκδήλωσης: Η οικονομική εκπαίδευση στην Ελλάδα σήμερα και πώς να την ενισχύσουμε


Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, το ΚΕΦίΜ διοργάνωσε με αφορμή τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας συζήτηση για την οικονομική εκπαίδευση στη χώρα μας, το ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα οικονομικού περιεχομένου και τη σύγκρισή του με τα αντίστοιχα διεθνή, σε μία προσπάθεια να δούμε εάν και πώς μπορεί να ενισχυθεί η οικονομική εκπαίδευση των νέων στη χώρα μας. 

1ος Διεθνής Διαγωνισμός Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού

Ο 1ος Διεθνής Διαγωνισμός Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού είναι σε εξέλιξη.
Δηλώστε συμμετοχή και κάντε το μάθημα…παιχνίδι!

Πώς μπορεί ο σχεδιασμός ενός παιχνιδιού να κινητοποιήσει δημιουργικές δεξιότητες; Πώς κινητοποιούνται τα παιδιά ώστε να δουν το μάθημά τους ως πηγή έμπνευσης και να κάνουν την αφομοίωσή του παιχνίδι; Αν η δημιουργία ενός ψηφιακού παιχνιδιού αναπτύσσει την υπολογιστική σκέψη, το ίδιο συμβαίνει και με τη δημιουργία ενός επιτραπέζιου;

Οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης εμπνέουν μαθητές να δημιουργήσουν μια εικονική μαθητική επιχείρηση

Οι αγαπημένοι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης αποτέλεσαν την έμπνευση για τους μαθητές της Α' τάξης του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, προκειμένου να δημιουργήσουν μια εικονική επιχειρηματική πρωτοβουλία, που στόχο έχει να πληροφορήσει τα παιδιά για τον αγώνα της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, μέσα από μια δημιουργική και άκρως διασκεδαστική διαδικασία, όπως είναι η ζωγραφική.

Ο άγνωστος κόσμος του αυτισμού

«Ο αδελφός μου είναι μη λεκτικός, αλλά έχει καταφέρει να μου δείξει ότι με αγαπάει, χωρίς να μου το έχει πει ποτέ, είναι κάτι το μοναδικό», διηγείται η 19χρονη Δέσποινα αναφερόμενη στον 16χρονο αυτιστικό αδελφό της. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού η ΑΜΚΕ «Αβάλη» γύρισε μια σειρά βίντεο, στα οποία πρωταγωνιστούν τα αδέλφια αυτιστικών. «Ηταν η επιθυμία της 9χρονης κόρης μου, της Φιλιώς», εξηγεί στην «Κ» η κ. Μαρίνα Μοσχόβου, μητέρα 14χρονου αυτιστικού και ιδρυτικό μέλος της ΑΜΚΕ, «γυρίζοντας μια μέρα από πίστα για πατίνια, μου εκμυστηρεύτηκε ότι ήθελε να μιλήσει για τον αδελφό της, με αφορμή ορισμένα παιδιά που τον κορόιδευαν, “δεν τους έλεγε κάτι άσχημο, απλώς δεν τον καταλαβαίνανε, μαμά”». Η μητέρα της Φιλιώς, έχοντας αντιμετωπίσει πολλάκις το στίγμα, διαπιστώνει ότι «τα αδέλφια των αυτιστικών επωμίζονται δυσανάλογα μεγάλο βάρος και βιώνουν συχνά απόρριψη λόγω των αδελφών τους».

Μετά το Πάσχα οι αποφάσεις για το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών

Δεν θα ξεκινήσει η διά ζώσης εκπαίδευσης για τους μαθητές των Γυμνασίων και Δημοτικών πριν το Πάσχα, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Κεραμέως είπε ότι η αρχή έγινε με το άνοιγμα των Λυκείων, στόχος είναι η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες και η διαδικασία προχωρά βήμα - βήμα.

Self tests: Ανοίγει η πλατφόρμα για την χορήγηση σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς

Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 και ξεκινάει η διάθεση τους αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Παιχνίδι: Μέσα από το άγριο δάσος του Ιστού

Την τελευταία δεκαπενταετία, το Διαδίκτυο έχει επηρεάσει την κοινωνία και τον τρόπο ζωής μας. Μαζί με τα πολλά πλεονεκτήματά του, το Διαδίκτυο έχει και πιθανούς κινδύνους για τα παιδιά. Μεγάλο μέρος του περιεχομένου του είναι παράνομο ή μεροληπτικό και επιτίθεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια.

Παιχνίδια για το 1821 για παιδιά ομογενών από το Πολεμικό Μουσείο και το υπουργείο Εξωτερικών

Τετρακόσια επιτραπέζια παιχνίδια για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 δώρισε σήμερα το Πολεμικό Μουσείο στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία με τη σειρά της θα τα στείλει σε παιδιά ομογενών σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η δωρεά, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Πολεμικού Μουσείου με ελληνική εταιρεία παιχνιδιών, έχει ως στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις των ομογενών με την Ελλάδα και να δώσει τη δυνατότητα στα ελληνόπουλα του εξωτερικού να γνωρίσουν σε βάθος την ιστορία της, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Ομιλία: Η αναστοχαζόμενη και αμφίβια σχολική μονάδα

Το 12th Conference on Informatics in Education – Η Πληροφορική στην εκπαίδευση (12th CIE2020), διοργανώθηκε από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την ΕΠΥ, τελώντας υπό την Αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά (έδρα εργασιών Πανεπιστήμιο Πειραιώς) στις 17-18 Οκτωβρίου 2020.

Εστιάστηκε στην Πληροφορική και Εκπαίδευση, αλλά και στις ΤΠΕ, την Καινοτομία και τις Διεπιστημονικές προσεγγίσεις, όπως STEM, Physical Computing & Ρομποτική, κ.ά. με ύπαρξη κώδικα.