Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Περισσότερα παιδιά, πιο δύσκολη τήρηση των κανόνων χρόνου στις οθόνες (screen time).

Οι Αυστραλοί γονείς με πολλά παιδιά, συχνά, δυσκολεύονται να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους ακολουθούν τις οδηγίες για τον χρόνο οθόνης. Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία σε ελαφρώς περισσότερες από τις μισές οικογένειες τηρήθηκαν οι οδηγίες, όταν τα παιδιά τους ήταν στην ίδια ηλικιακή κατηγορία.

Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία: Υπογράφουμε για τον τερματισμό της αναγκαστικής στείρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία για τον άμεσο τερματισμό της αναγκαστικής στείρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

Φαντάζεσαι να ξυπνήσεις μια μέρα και να έχεις υποβληθεί σε στείρωση δίχως τη δική σου συγκατάθεση ή να προσπαθείς να αποκτήσεις παιδία και να ανακαλύψεις ότι όταν ήσουν έφηβος ή έφηβη είχες υποβληθεί σε αναγκαστική στείρωση; Αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη.

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία διαβιούν στην Ευρώπη. Οι πολίτες αυτοί, ιδίως οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία, εξακολουθούν να υποβάλλονται σε πρακτικές στείρωσης παρά τη θέληση τους.

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμία στα παιδιά, προειδοποιεί νέα μελέτη

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες σε παιδιά με αδιάγνωστα καρδιολογικά προβλήματα, προειδοποίει μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες στην Αυστραλία ανακάλυψαν μια ασυνήθιστη διαταραχή σε παιδιά που έχασαν τις αισθήσεις τους ενώ έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια. Η αυστραλιανή ομάδα απέδωσε το φαινόμενο στη νευρική ένταση που προκαλείται από τον ενθουσιασμό. Πρόσθεσαν δε, ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα με τα ανταγωνιστικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι. Η προδιάθεση αυτή συχνά δεν εντοπίζεται, θέτοντας τους κατά τα άλλα υγιείς εφήβους σε κίνδυνο για επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες.

«Διαβάζοντας» τα σημάδια της κακοποίησης

Η συνεχής προσκόλληση της 12χρονης στο κινητό της κίνησε τις υποψίες των συγγενών. Κάποια στιγμή το πήραν στα χέρια τους, το άνοιξαν και τότε ανακάλυψαν τον εφιάλτη… Με αυτόν τον τρόπο άρχισε να γίνεται γνωστή η εγκληματική δράση του 53χρονου ιδιοκτήτη παντοπωλείου στον Κολωνό, που κατηγορείται ότι βίαζε τη 12χρονη συστηματικά από τον Απρίλιο έως και τον Αύγουστο. Εντός του μαγαζιού του, στο οποίο απασχολούνταν η μητέρα και περιστασιακά και το παιδί, την κακοποιούσε, τη φωτογράφιζε, τη βιντεοσκοπούσε. Εν συνεχεία ανέβαζε υλικό στο Διαδίκτυο μέσω ψεύτικων προφίλ που είχε δημιουργήσει σε ανάλογους ιστοτόπους.

Το σύνδρομο της υπερκόπωσης στα παιδιά

Η παιδική ηλικία κατά γενική ομολογία είναι συνώνυμη της χαράς, της ανεμελιάς, της ξεγνοιασιάς και του ξέφρενου παιχνιδιού. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό δεν υφίσταται και όταν τα παιδικά πρόσωπα εμφανίζονται μελαγχολικά και προβληματισμένα;

Οδηγίες στα σχολεία διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου

Το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου σε Σχολική Μονάδα»,του ΟΑΣΠ, διαβίβασε το υπουργείο Παιδείας προς όλα τα σχολεία της χώρας.

Σύμφωνα με την οδηγία του ΟΑΣΠ π σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τις ενέργειες που αφορούν στη βελτίωση της ετοιμότητάς της για την αποτελεσματική διαχείριση του σεισμικού κινδύνου και των συνοδών του σεισμού φαινομένων.

Η 17χρονη Ελληνίδα αθλήτρια που «τα σπάει» στο breakdance

Συγκαταλέγεται στις 8 καλύτερες αθλήτριες breakdance στον κόσμο, είναι μόλις 17 χρονών, ζει στη Θεσσαλονίκη και έχει βάλει στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024!

Το λεπτοκαμωμένο κορίτσι, με τα μακριά μαλλιά δεμένα σε πλεξίδα, η Ελλη Αναστασίου με το ψευδώνυμο «Bgirl Elli», καταφέρνει εδώ και χρόνια να βρίσκεται στην κορυφή του breakdance και να ατενίζει με προσδοκίες ακόμη και τους Ολυμπιακούς, στους οποίους πρόσφατα εντάχθηκε το συγκεκριμένο άθλημα. Το απίστευτο, ωστόσο, για τη 17χρονη, που καταφέρνει να στριφογυρίζει με χάρη πάνω στο κεφάλι της και να έχει απαράμιλλη ευελιξία, είναι ότι από τα 7 έως τα 11 της χρόνια είχε αναγκαστεί να μετακινείται με πατερίτσες και καροτσάκι εξαιτίας ενός προβλήματος στο ισχίο της!

Η παιδική φτώχεια ξανά προ των πυλών

1.922 διευθυντές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων στα οποία φοιτούν περίπου 175.000 μαθητές έχουν κάνει εφέτος αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis. Η πρωτοφανής αύξηση (πέρυσι εντάχθηκαν 708 σχολεία) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα. Με αυτό το δεδομένο, παράλληλα με τις συνεχείς ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και στις υπηρεσίες μεταφοράς που έχουν εκτοξεύσει το κόστος του γεύματος που προσφέρεται στους μαθητές μέσω του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, το Ινστιτούτο Prolepsis απευθύνει έκκληση για βοήθεια για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί σύντομα να διαγνώσει ασθένειες με βάση τον ήχο της φωνής

Η ανθρώπινη φωνή μπορεί να αποκαλύψει πολλές πληροφορίες, ακόμη και να βοηθήσει στη διάγνωση μιας ασθένειας. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδοτούν ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για τη συλλογή φωνητικών δεδομένων και την ανάπτυξη ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να διαγνώσει τους ανθρώπους με βάση την ομιλία τους.

Free webinar από το ΕΚΠΑ: «Σεξουαλική Εκπαίδευση και Αγωγή: Γιατί και πώς στην οικογένεια και το σχολείο»

To Learn Inn Ε.Κ.Π.Α., στα πλαίσια της έναρξης του νέου e-learning μοριοδοτούμενου προγράμματος «Σεξουαλική Εκπαίδευση και Αγωγή», διοργανώνει ανοιχτό webinar για εκπαιδευτικούς και γονείς, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, 18:30-20:00 (online) με καλεσμένους τη Λήδα Αναγνωστάκη και τον Γιώργο Γκόγκο* και θέμα το γιατί και πώς της Σεξουαλικής Εκπαίδευσης στο σχολείο και στην οικογένεια.Γιατί τον 21ο αιώνα στην Ελλάδα η σεξουαλική αγωγή στην οικογένεια και η εκπαίδευση στο σχολείο αποτελεί ακόμη θέμα ταμπού;
Γιατί η σεξουαλικότητα και η διαχείρισή της είναι θέμα αγωγής και εκπαίδευσης;
Πώς θα εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στην οικογένεια και στο σχολείο;
Διαφέρει η σεξουαλική εκπαίδευση και αγωγή παιδιών ΑΜΕΑ;