Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Επίκαιρα

Θέματα υγείας

Καλλιεργώντας το θέατρο για παιδιά

Η κηποτεχνική, στην Ιαπωνία, εκτός από μορφή της αρχιτεκτονικής, αποτελεί από μόνη της και ένα είδος αφήγησης. Δέντρα μπονσάι, πέτρες, λίμνες, μικροί καταρράκτες και κήποι του ζεν, όλα, μέσα από ένα κώδικα συμβόλων και μεταφορών, διηγούνται, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, μια δική τους ιστορία.

Με έναν τέτοιο τρόπο επιλέγει να αφηγηθεί τη δική του ιστορία, τις εντυπώσεις του από ένα μεγάλο ταξίδι, ο μικρός Σίρο, ο πρωταγωνιστής των Γιαπωνέζικων κήπων, της παράστασης του σκηνοθέτη Δημήτρη Σεϊτάνη και του Θεάτρου Νέων.

Προσλήψεις νηπιαγωγών και δασκάλων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε τις προσλήψεις 40 Δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και 57 Νηπιαγωγών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2010-2011, στο πλαίσιο των Πράξεων Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή /και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2 & 3 του Ε.Π. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010.Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://www.minedu.gov.gr/
Πηγή: diorismos

«Μας γυρνάνε στην εποχή τού ελεήστε τον αόμματο»

Πίσω από τα κάγκελα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Ελευθερίου Βενιζέλου στην Καλλιθέα, εκεί όπου είναι αναρτημένο το πανό «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», εργαζόμενοι, μαθητές, γονείς και το αγωνιστικό τμήμα των αναπήρων βρίσκονται χρόνια σε κινητοποιήσεις.

71ος Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός στα μαθηματικά, «Ο ΘΑΛΗΣ»

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε. Μ. Ε.) ανακοίνωσε την διοργάνωση του 71oυ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού (Π. Μ. Δ.), «Ο ΘΑΛΗΣ», στα μαθηματικά, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 9.00 π.μ.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές των Β΄ και Γ΄ τάξεων των Γυμνασίων, όλων των τάξεων των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων. Οι δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων θα υποβληθούν στο σχολείο που φοιτούν, μέχρι και την 22α Οκτωβρίου 2010

Πρόσκληση υποβολής διδακτικών σεναρίων και σχεδίων διδασκαλίας

Το τμήμα Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ανακοίνωσε πρόσκληση υποβολής καλών διδακτικών πρακτικών (Διδακτικών Σεναρίων, Σχεδίων Διδασκαλίας κτλ.) προς όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), καλεί τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικούς, σχολικούς συμβούλους, στελέχη της διοίκησης) όλων των βαθμίδων είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες να αποστείλουν σχέδια Καλών Διδακτικών Πρακτικών, τα οποία ενδεχομένως χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούν στη σχολική μονάδα όπου εργάζονται (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΤΕΕ κτλ.)

Ομοφυλοφιλία και εφηβεία


Για παιδιά: Disney

Η χαρά μικρών και μεγάλων είναι η  επίσημη ιστοσελίδα της Disney που φιλοδοξεί να ταξιδέψει ολόκληρη την οικογένεια σε κόσμους παραμυθιών και να σας κάνει να γνωρίσετε από κοντά τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών και των παιδικών σας χρόνων. Παίξτε παιχνίδια, δείτε τρέιλερ, γνωρίστε από κοντά χαρακτήρες που σας έκαναν να γελάσετε μέχρι δακρύων, απολαύστε εύκολες συνταγές για παιδιά παρέα με τα απίθανα μάπετ, ταξιδέψτε στο νησί των θησαυρών, ζωγραφίστε, φτιάξτε κάρτες και ημερολόγια, φιλοτεχνήστε τα δικά σας κόμικς, δείτε επεισόδια κινουμένων σχεδίων, μάθετε τα νεότερα για ταινίες που άφησαν εποχή αλλά και γι' αυτές που αναμένεται να έρθουν στη μεγάλη οθόνη και πολλά πολλά, ακόμη.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δωρεάν ποδήλατα σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου, διοργανώνει σειρά κληρώσεων για τη διανομή 210 δωρεάν ποδηλάτων στα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης. Η πρώτη φάση των κληρώσεων θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 27 έως και τη Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με όλα ανεξαιρέτως τα Γυμνάσια και Λύκεια της Αλεξανδρούπολης. Στο διάστημα αυτό, κάθε σχολείο θα κληρώνει ένα συγκεκριμένο αριθμό ποδηλάτων…»

O Σουγκάτα Μίτρα μας δείχνει πώς τα παιδιά αυτοδιδάσκονται


Μιλώντας στο LIFT 2007, ο Σουγκάτα Μίτρα, παρουσίασε το πείραμά του με τίτλο: Τρύπα στον Τοίχο. Μικρά παιδιά σε αυτό το πείραμα, έμαθαν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή από μόνα τους και δίδαξαν ταυτόχρονα και άλλα παιδιά. Ο Σουγκάτα αναρωτιέται: Τι άλλο μπορούν άραγε να αυτοδιδαχθούν;

Επιπλέον υποτροφίες για άτομα με αναπηρία που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ERASMUS

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ενημερώνει ότι σύμφωνα με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), εφόσον επιλεγούν ένας φοιτητής με αναπηρίες για περίοδο σπουδών ERASMUS ή περίοδο πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό, ή καθηγητής ή υπάλληλος του Ιδρύματος με αναπηρίες για μετακίνηση στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Εrasmus και εφόσον κατά τα λοιπά πληρούνται οι προϋποθέσεις και οι όροι συμμετοχής στο πρόγραμμα (όπως αυτοί ορίζονται από το Ίδρυμα στο οποίο φοιτά ή εργάζεται ο ενδιαφερόμενος), χορηγείται (μετά τη συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων, όπως για όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα) αυξημένο ποσό υποτροφίας σε σχέση με τους υπόλοιπους εξερχόμενους.