Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Παιδιά ενός κατώτερου θεού

Ορισμένες αποφάσεις λαμβάνονται στις σύγχρονες δημοκρατίες, που (θεωρείται ότι) εμφορούνται από τις αρχές της νεωτερικότητας, με γνώμονα την κοινωνική ωφελιμότητα ή το δημόσιο συμφέρον. Κάποιες άλλες θεμελιώνονται κατά βάση σε ανθρωπιστικές αξίες, σε κριτήρια αποτελεσματικότητας ή σε ηθικοπολιτικές επιταγές, που συχνά βρίσκουν έρεισμα σε κανόνες συνταγματικής περιωπής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στις (αυτο)αποκαλούμενες πολιτισμένες κοινωνίες αναγνωρίζεται η υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά για εκείνους που τελούν σε δυσμενέστερη θέση ή, λόγω ειδικών συνθηκών, χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Παιδιά και χοληστερίνη...

 
Αν σας απασχολεί το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας και της παιδικής χοληστερίνης, διαβάστε δύο ενδιαφέροντα άρθρα από το health.in.gr  και την Ελευθεροτυπία:

Η διατροφική επιλεκτικότητα των παιδιών με αυτισμό δεν αναστέλλει την ανάπτυξή τους

Νέα Υόρκη: Τα παιδιά με αυτισμό τείνουν να είναι επιλεκτικά με την διατροφή τους αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η ανάπτυξή τους δεν εξασθενεί εξαιτίας της διαφοροποίησης αυτής.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπριστολ στην Μ.Βρετανία με επικεφαλής την Δρ Πολιν Εμμεττ μελέτησαν στοιχεία από μακροχρόνια έρευνα που είχε θέσει υπό παρακολούθηση σχεδόν 14.000 παιδιά από τη γέννησή τους το 1991 μέχρι που έγιναν επτά ετών.

Η μητρική αγάπη «φτιάχνει» ήρεμους και δυναμικούς ενήλικες

Όσα παιδιά μεγαλώνουν μέσα στις εκδηλώσεις αγάπης και τρυφερότητας της μητέρας τους, απολαμβάνοντας συχνές αγκαλιές, φιλιά και ζεστά λόγια, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν άγχος και έλλειψη αυτοπεποίθησης αργότερα στην ενήλικη ζωή τους και πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν μια αποτελεσματική κοινωνική ζωή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ες ευθύ, το ορθό σύστημα γραφής

Τρεις είναι οι εναλλακτικοί τρόποι, με τους οποίους εφαρμόστηκε η αλφαβητική γραφή στις πρώιμες ελληνικές επιγραφές. Ανάλογα δε με τη φορά των γραμμάτων οι τρόποι αυτοί έχουν αποκληθεί «ες ευθύ» ο προς τα δεξιά και «επί τα λαιά» ο προς τα αριστερά (λαιός = αριστερός), ενώ ο συνδυασμός και των δύο λέγεται «βουστροφηδόν», από τις παλινδρομικές κινήσεις των βοδιών που σέρνουν το αλέτρι κατά την άροση. Αυτοί οι τρόποι γραφής ήσαν ήδη σε χρήση κατά το τελευταίο στάδιο εξέλιξης της Πρωτοχανααναϊκής γραφής, στα τέλη του 12ου αιώνα π.Χ.

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή: "Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση"

Το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικονωνιών στην Εκπαίδευση διοργανώνουν το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση". Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κόρινθο από 23 έως 26 Σεπτεμβρίου 2010.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών 2011


Στις 11 Μαΐου η Διεθνής Επιτροπή Αθλητισμού Κωφών ανακοίνωσε την ακύρωση των 17ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών που θα λάμβαναν χώρα στη Σλοβακία. Πριν από λίγες ημέρες, με καινούρια ανακοίνωσή της η Επιτροπή γνωστοποίησε ότι τελικά οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν στη Σλοβακία. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι προσδοκίες για τη διοργάνωση δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές.