Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Καλή σχολική χρονιά!

 

Η φωτογραφία αυτή ήταν για πολλά χρόνια φυλαγμένη 
μαζί με τις υπόλοιπες οικογενειακές μας. 
Η δασκάλα που βλέπετε 
είναι η γιαγιά μας, Ευλαμπία Φράγκου. 


Μὲ νέα χαρὰ ξαναγυρίζω
στὸ ἀγαπημένο μου σχολειό.
Σὲ ξαναβρίσκω μὲ λαχτάρα.
μικρὸ θρανίο μου παλιό.

Άδεια σχολικής παρακολούθησης: Ποιοι τη δικαιούνται, πότε χορηγείται – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι γονείς

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση από τον εργοδότη άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών μέχρι 18 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, δίνει η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων (www.kepea.gr) εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Panic Button ανηλίκων: H εφαρμογή Safe Youth απευθύνεται σε γονείς και παιδιά - Πώς λειτουργεί

«Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια τόσο των γονέων όσο και των παιδιών», δήλωσε στο EΡΤΝews η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου μιλώντας για το «Safe Youth». Μια ψηφιακή εφαρμογή σε κινητό που στοχεύει στην προστασία των ανηλίκων από κακοποιητικές συμπεριφορές που θα υλοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η εφαρμογή, στα πρότυπα του Panic Button θα είναι διαθέσιμη προς το τέλος του τρέχοντος μήνα με στόχο να συνδυαστεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και θα παρέχει στα παιδιά και στους γονείς τους τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τις αρχές σε περιπτώσεις βίας ή κακοποίησης.

Παίζει τους υπολογιστές στα δάχτυλα αλλά δεν… δακτυλογραφεί

Γιατί η γενιά Ζ, τα παιδιά της ψηφιακής εποχής, δυσκολεύεται να πληκτρολογήσει ακόμη και 15 λέξεις σε ένα λεπτό.

Οταν η Λόλα Ράινχαρντ άνοιξε τον φορητό υπολογιστή της και άρχισε να επεξεργάζεται την ιστοσελίδα της επιχείρησής της, είδε τη μητριά της να γουρλώνει τα μάτια της. Η 24χρονη Ράινχαρντ, που δουλεύει ως freelance φωτογράφος και barista μερικής απασχόλησης στο Σιάτλ, κοιτούσε επίμονα τον υπολογιστή της ψάχνοντας το επόμενο γράμμα στο πληκτρολόγιο, καθώς δεν ξέρει τυφλό σύστημα.

Επιζώντες έφηβοι (συζητούν Νίκη Κωνσταντίνου Σγουρού και Μαρία Τοπάλη)

Η Νίκη Κωνσταντίνου Σγουρού και η Μαρία Τοπάλη συζητούν για τα “Αμφίβια” του Γιώργου Παναγιωτάκη. (Πατάκης)

Η Μαρία στη Νίκη:

Ένα πράγμα που συχνά με διώχνει από την ελληνική πεζογραφία, για παιδιά, για εφήβους, για ενήλικες, είναι το ίδιο που με διώχνει – επίσης συχνά- από το ελληνικό σινεμά: μια αίσθηση του αφύσικου στη γλώσσα. Διάλογοι ξύλινοι, που μοιάζουν να υπάρχουν μονάχα μέσα στα βιβλία και στο σινεμά. Και μια αφήγηση που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα στερεότυπα αυτής της άτιμης της «έκθεσης ιδεών», που λέγαμε παλιά, εσείς θα το λέτε κάπως αλλιώς. Μια αφήγηση που στερείται τα βασικά ζητούμενα της λογοτεχνίας: ιδιοσυγκρασιακό ύφος και δυνατό ρυθμό.

Εργαζόμενοι αυτοκινητοβιομηχανίας μαθαίνουν νοηματική γλώσσα για επικοινωνία με κωφούς συναδέλφους

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς τη νοηματική γλώσσα για να καταλάβει τι αισθάνεται ο Μάικλ Κόνολι για τις προσπάθειες των συναδέλφων του να καταρρίψουν τα εμπόδια που θέτει η κώφωσή του.

Όταν ρωτήθηκε τι γνώμη έχει για την απόφαση των συναδέλφων του να μάθουν τη βρετανική νοηματική γλώσσα, ο 45χρονος εργάτης αυτοκινήτων στο εργοστάσιο της Nissan στο Σάντερλαντ της Αγγλίας, χαμογέλασε και έδειξε ένα παγκόσμιο σύμβολο: Δύο αντίχειρες προς τα πάνω.

Έκθεση - κόλαφος για την έμφυλη ισότητα: Ένα δισ. γυναίκες και κορίτσια στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα

Πάνω από 850 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε χώρες που έχουν χαρακτηριστεί «πολύ φτωχές» όσον αφορά στην ισότητα των φύλων, σύμφωνα με νέα έκθεση. Εκεί, γυναίκες και κορίτσια υποβάλλονται σε αριθμό περιορισμών και καταχρήσεων, όπως αναγκαστικές κυήσεις, γάμους σε παιδική ηλικία και αποκλεισμό από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ποδηλασία Δρόμου: «Χρυσός» ο Χιώνης στην 5η θέση ο Αγγελίδης στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Πολωνία

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Παναγιώτης Χιώνης, στο αγώνισμα του σπριντ, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Κωφών 2024, που διεξάγεται από προχθες (9/9) έως την Κυριακή (15/9), στην πόλη Swietokrzyskie της Πολωνίας.

Παιδιά: Το απλό τρικ που μπορεί να τα απαλλάξει από την ίωση 2 μέρες νωρίτερα

Ένα απλό τρικ, που συνιστούν εδώ και δεκαετίες οι γιατροί, μπορεί να μειώνει κατά δύο ημέρες τη διάρκεια της ίωσης στα παιδιά. Το τρικ είναι οι ρινικές πλύσεις που όλοι οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν στο σπίτι.

Ένα δίκτυο του εγκεφάλου είναι σημαντικά μεγαλύτερο στα άτομα με κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο εγκεφαλικό δίκτυο είναι σημαντικά μεγαλύτερο στα άτομα με κατάθλιψη, σε σχέση τους ανθρώπους που δεν έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια. Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης.