Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Βιβλιοπαρουσίαση: Έχω νεύρα!

Γιατί δεν πρέπει να σε πιάσουν τα νεύρα σου άμα κάποιος πυροβολήσει το μικρό δάχτυλο του δεξιού ποδιού σου; Ή του αριστερού; Πώς μπορείς να περάσεις την ώρα σου στον πάτο ενός πηγαδιού χωρίς ίντερνετ; Τι σημαίνουν οι φράσεις «Κουκουρίμπα τσίσα! Τσιρλιπιπί κεμπάπ!» Όταν τελειώσετε το διάβασμα, ίσως να τραγουδήσετε κι εσείς μαζί με τους ήρωες της ιστορίας: 

Μη βιάζεσαι να λυπηθείς 
ούτε να νευριάσεις, 
κάτι καλό μπορεί να βγει 
στις παλιοκαταστάσεις. 

Τα παιδιά που περνάνε πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες γίνονται... τεμπέλικα

Tα παιδιά ηλικίας δύο έως τριών ετών που περνάνε περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα μπροστά σε μία οθόνη (τηλεόρασης, υπολογιστή-ταμπλέτας, παιγνιδομηχανής ή κινητού τηλεφώνου), γίνονται λιγότερο δραστήρια σωματικά όταν φθάσουν στην ηλικία των πέντε έως έξι ετών, σε σχέση με τα παιδάκια που δεν περνούσαν πάνω από μία ώρα ημερησίως με μία οθόνη, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Η Ουαλία απαγορεύει δια νόμου τα χαστούκια σε παιδιά

Από τον νόμο θα τιμωρείται πλέον όποιος γονιός τολμήσει να χτυπήσει το παιδί του στην Ουαλία, αφού το τοπικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την απαγόρευση του χαστουκιού από γονείς σε παιδιά και η εφαρμογή του πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2022.

Η Barbie κι ο Ken δίνουν μαθήματα... διαφορετικότητας

Η κούκλα με τη μεγαλύτερη διαφορετικότητα στην αγορά ανακοινώνει τη νέα της σειρά Barbie Fashionistas που προάγει το σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα.

Η νέα σειρά περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα σε κούκλες, με πολλές αποχρώσεις δέρματος, χρώματα ματιών και μαλλιών, διαφορετικούς σωματότυπους και μοδάτα σύνολα και αξεσουάρ για να επιλέξουν τα παιδιά. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η σειρά έχει εξελιχθεί εισάγοντας 170+ νέα looks:

Γρίπη: Δεκάδες κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα

Λουκέτο σε δεκάδες σχολεία σε διάφορα μέρη της χώρας, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί, έβαλε και σήμερα η εποχική γρίπη, τόσο διότι λείπουν αρκετοί μαθητές από τις τάξεις λόγω ασθένειας, όσο και για να μην εξαπλωθούν οι ιοί. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, ωστόσο, σχολεία κλειστά υπάρχουν και στην Αττική, καθώς και στην Πελοπόννησο. 

Τα παιδιά με χρόνια νοσήματα και οι κλειστές πόρτες των ελληνικών νοσοκομείων

Η Sana Birzada, πέντε ετών, από το Αφγανιστάν, έχει σύνδρομο Down και ιστορικό χειρουργείου για πιθανή κολποκοιλιακή επικοινωνία.

Ο Mustafa Rajabi, ενός έτους από το Ιράν πάσχει από συγγενή υδροκέφαλο. Οι γονείς αναφέρουν ιστορικό σπασμών από ηλικία 4 μηνών ,και αγωγή με Phenitoin και Acetazolamide,με καλή ανταπόκριση . Η αγωγή όμως διακόπηκε λόγω μετακίνησης της οικογένειας ,εδώ και μήνες.

Γιατί η σεξουαλική αγωγή δεν διδάσκεται στα σχολεία και κάποιοι εξακολουθούν να κοκκινίζουν

Είναι εδώ και κάποιους μήνες που η συζήτηση για το θέμα των αμβλώσεων επανέρχεται ξανά και ξανά στο προσκήνιο και οι λόγοι γι’ αυτό δεν είναι λίγοι. Η καθιέρωση της «ημέρας του αγέννητου παιδιού», η εικόνα ενός εμβρύου που ζητά να ζήσει στους τοίχους στο μετρό και η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις εκτρώσεις σε αρκετά -κατά τα άλλα- σύγχρονα κράτη αποτελούν μερικές από τις πλέον παρεμβατικές δράσεις μιας μεσαιωνικής λογικής.

Τι μπορεί να προσφέρει ο παραδοσιακός χορός στο παιδί;

Τσάμικος, Καλαματιανός, Ικαριώτικος, πεντοζάλι, μπάλος. Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί είναι πολλοί, όπως και τα οφέλη τους στην ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών.

Τι μπορεί να προσφέρει ο παραδοσιακός χορός στο παιδί;

“Το πιο γλυκό Ψωμί” στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Η πρωτότυπη παράσταση “Το πιο γλυκό Ψωμί” έρχεται στο Μελίνα Μερκούρη! Τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους ψωμάκι στη σκηνή! Μία νέα παράσταση από τον Μικρό Βορρά, βασισμένη σε ένα Κεφαλλονίτικο παραμύθι.

Περιγράφοντας την υπόθεση του έργου, οι συντελεστές αναφέρουν: Ένας βασιλιάς που δεν γνωρίζει την αξία της εργασίας και για αυτό δεν εκτιμά τίποτα, με τη βοήθεια του γέρου σοφού θα λυτρωθεί, από το ψωμί που θα ζυμώσει με τα ίδια του τα χέρια. Ο ιδρώτας και ο μόχθος του θα φτιάξουν το πιο γλυκό ψωμί του κόσμου.

Άποψη: Λ. Φουτσιτζή "Σεξισμός από κούνια: το μεγάλο, άλυτο πρόβλημα των σχολικών βιβλίων"

Αφορμή για το ποστ αυτό ήταν ο εξής κάζουαλ σεξισμός της ημέρας, όπου έκπληκτη διάβασα ότι στο βιβλίο Νεοελληνικής Γλώσσας Β’ Γυμνασίου (Ερώτησης Κατανόησης 2, Κείμενο 2, Σελίδα 30) η ερώτηση είναι:

Γιατί η επαγγελματική δραστηριότητα της μητέρας δεν είναι απειλητική για την ισορροπία της οικογένειας; • Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για το θέμα αυτό;

Οι ερωτήσεις, ως γνωστόν, δείχνουν πώς σκέφτεται αυτός που τις κάνει.

Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος σκηνοθέτησε ληστεία, γιατί «έφαγε» τα χρήματα μαθητών

«Έφαγε» τα χρήματα των μαθητών, τα οποία με κόπο μάζευαν ευρώ – ευρώ οι ίδιοι και οι γονείς τους, για να πραγματοποιήσουν μία σχολική εκδρομή και σκηνοθέτησε ληστεία, ώστε να το παίξει ο ίδιος θύμα.

Τα παραπάνω έκανε ο υποδιευθυντής δημοτικού σχολείου στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, ενώ δε δίστασε να αυτοτραυματιστεί ελαφρά, ώστε το σενάριό του να γίνει πιστευτό.

Ερείκουσα: Ήχησε ξανά το κουδούνι του δημοτικού σχολείου- Στα θρανία 2 μαθητές

Χθες (27.010.2020), οι δύο μοναδικοί μαθητές του νησιού πέρασαν το κατώφλι του σχολείου μαζί με τη δασκάλα του η οποία τοποθετήθηκε στη θέση αυτή πρόσφατα. 

Τα δύο αδελφάκια, το κοριτσάκι της Α' τάξης και το αγόρι της Γ΄ τάξης, είχαν μετακομίσει με τη μητέρα τους στους Βελονάδες της Κέρκυρας για πηγαίνουν σχολείο, ενώ ο πατέρας τους έμενε στην Ερείκουσα.