Όλοι λένε ότι το διάβασμα στα παιδιά μας είναι σημαντικό, αλλά τι συμβαίνει όταν σε εμάς δεν αρέσει το διάβασμα; Ή όταν εμείς δεν μπορούμε να σταθούμε ακίνητοι και να διαβάσουμε για παραπάνω από λίγα λεπτά; Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τις αναγνωστικές του δεξιότητες. Δεν χρειάζεται να είστε λάτρεις των βιβλίων για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει θετικά συναισθήματα για το διάβασμα. Εξερευνήστε αυτές τις στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να υποστηρίξετε το διάβασμα του παιδιού σας – ακόμα και αν το διάβασμα δεν είναι ο τομέας σας.
Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021
Μάρτης είναι… Φυτευτής και πεντάγνωμος!
Κι όπως πολύ σοφά λέει ο λαός μας :Τον Μάρτη ξύλα φύλαγε μην κάψεις τα παλούκια…
Της Ελένης Μπετεινάκη στο cretalive
Δυο κουβάρια μεταξένια κλωστή, κόκκινη και λευκή, αυτά είναι τα χρώματα που συμβολίζουν τον πιο ζωντανό μήνα της Άνοιξης. Της Άνοιξης που προσπαθεί να προσπεράσει το κρύο, τη βροχή, τον θυμό του χειμώνα, την καταχνιά και την θλίψη του. Θλίψη για όλα εκείνα που τον φοβούνται και κρύβονται. Τη γη που προστατεύει τα παιδιά της βαθιά μέσα στο χώμα ίσαμε τον ερχομό της όμορφης θυγατέρας,της μονάκριβης του χρόνου. Αστροφωτίστηκαν τα κουβάρια, έτοιμα να πλεχτούν σε χέρια παιδικά, σε κάτασπρα δέρματα που είναι ευάλωτα στις πρώτες δυνατές ακτίνες του ήλιου. Στις κλωστές που θα αφεθούν στα κλήματα σαν περάσουν οι μέρες να τις βρουν οι μικροί προάγγελοι της χαράς και της ζέστης, τα χελιδόνια, σαν επιστρέψουν.
VerifyInfoED – Πληροφοριακός και Κριτικός Γραμματισμός στα ΜΜΕ για Εκπαιδευτικούς και Εφήβους
ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ προς εκπαιδευτικούς Αγγλικής και εφήβους για συμμετοχή σε διαδικτυακά εργαστήρια.
Το Veria Tech Lab της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας και το Xanthi Tech Lab του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης συνδιοργανώνουν με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας τα διαδικτυακά εργαστήρια VerifyInfoED. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε μικρές ομάδες εκπαιδευτικών και εφήβων οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία με την υποστήριξη εξειδικευμένων εκπαιδευτών να αναπτύξουν δεξιότητες πληροφοριακού και κριτικού γραμματισμού στην ψηφιακή εποχή. Η γλώσσα των σεμιναρίων θα είναι η Αγγλική, διευρύνοντας τις ευκαιρίες αναζήτησης και διασταύρωσης της εγκυρότητας της πληροφορίας στο συνεχόμενα εξελισσόμενο διεθνές πλαίσιο καταιγισμού παραγωγής και πρόσληψης ειδήσεων.
Η Δέσπω Μιχαηλίδου δεν παίζει με τα παιδιά (για την ακρίβεια με τα δικαιώματά τους)
Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου είναι αυτό που λέμε “αγκάθι στο πλευρό” της εξουσίας, αφού δεν το έχει σε τίποτα να συγκρουστεί άγρια με οτιδήποτε θεωρεί ότι παραβιάζει ή έστω δεν προστατεύει αρκετά τους μικρούς πολίτες της Δημοκρατίας. Βετεράνος νομικός (πέρασε κι από το Ανώτατο) και διάσημη για τους όχι και τόσο λεπτούς τρόπους της, η Επίτροπος δίνει καθημερινά αγώνες για ένα πιο kids-friendly κράτος και κοινωνία που δυστυχώς δείχνουν να ξεχνούν ότι και τα παιδιά είναι πολίτες με τα δικά τους δικαιώματα που δεν ταυτίζονται πάντα με εκείνα των γονιών τους.
Μέχρι 16 Μαρτίου 2021 οι αιτήσεις συμμετοχής των ομάδων στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση
Η Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, ανακοινώνει ότι η τελική προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής στον 3ο Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (https://openedtech.ellak.gr) παρατείνεται έως τις 16 Μαρτίου 2021, και καλεί όσες ομάδες ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στον Διαγωνισμό.
Οι σκύλοι συγχρονίζονται με τα παιδιά
Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι σκύλοι δίνουν μεγάλη προσοχή στα παιδιά με τα οποία συμβιώνουν, ανέφερε η Monique Udell, Καθηγήτρια στο Oregon State University. Πρόσθεσε ότι ανταποκρίνονται σε αυτά και σε πολλές περιπτώσεις συμπεριφέρονται σε συγχρονισμού, κάτι που δείχνει θετικό δέσιμο και βάση για χτίσιμο ισχυρών δεσμών.
Πράγματι, οι σκύλοι μπορούν ενδεχομένως ακόμα και να βοηθούν παιδιά στην κοινωνική τους ανάπτυξη αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα, ρυθμίζοντας το άγχος και παρέχοντας προσκόλληση, καθώς οι οικογενειακές δομές αλλάζουν.
Μεγαλώνοντας παιδιά με χιούμορ
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το να μεγαλώνεις ένα παιδί με χιούμορ και να το ακούς να γελάει.
Ο ήχος αυτός είναι, ειδικά για τους γονείς, το κίνητρο για να αντέξουν σε όλες τις δυσκολίες και η τονωτική «ένεση» της ημέρας.
Όσο και αν νομίζουμε ότι η αίσθηση του χιούμορ είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε, στην πραγματικότητα καλλιεργείτε από τις πρώτες μέρες της ζωής μας.
Σχολεία: Ενδεικτικοί εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας για κάθε βαθμίδα
Ενδεικτικούς εσωτερικούς κανονισμούς για Νηπιαγωγεία, δημοτικά και Γυμνάσια-Λύκεια, δημοσιοποίησε το ΙΕΠ, μετά από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ απόφασης της υφυπουργού Παιδείας για τους βασικούς άξονες και το περιεχόμενο του εσωτερικού κανονισμού που είναι υποχρεωμένες να έχουν οι σχολικές μονάδες από το σχ. έτος 2020-2021
Δείτε τους ενδεικτικούς εσωτερικούς κανονισμούς
«Πρόταση Ζωής»: Εκπαίδευση στην ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη στις μικρές ηλικίες
Πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2021 η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση, του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής»-ΟΚΑΝΑ με Πρόεδρο τον κ. Ευθύμιο Ζιγγιρίδη, με τις νηπιαγωγούς του νομού που εκπαιδεύτηκαν και υλοποιούν το πρόγραμμα Ψυχοσεξουαλικής διαπαιδαγώγησης «Ο Ρούλης Κουβαρούλης και η Ρίτσα Κουβαρίτσα». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΑΜΑ» του Ν. Πέλλας σε συνεργασία με νηπιαγωγούς του νομού και έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Πανελλαδικές Εξετάσεις: Αλλαγές στη μετάδοση θεμάτων υπό τον φόβο χάκερ
Με ένα νέο «σύστημα ασφαλούς μετάδοσης θεμάτων» αναμένεται να γίνουν φέτος οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους, που θα διεκδικήσουν μια θέση στα ΑΕΙ.
Το νέο σύστημα δίνει τη δυνατότητα τα θέματα να μεταδίδονται ακόμη και κρυπτογραφημένα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος υποκλοπής από χάκερ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα θα εγκατασταθεί στην ειδική αίθουσα ασφαλείας του υπουργείου Παιδείας, στο Μαρούσι, καθώς και στα περίπου 800-900 εξεταστικά κέντρα και στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Εξετάζεται η παράταση του σχολικού έτους- Πότε ανοίγουν τα σχολεία
Την παράταση του σχολικού έτους εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή μιλώντας στο MEGA.
«Έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο για παράταση της σχολικής χρονιάς. Εξετάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι θα είναι μικρότερη από ένα μήνα. «Και αν γίνει δεν θα γίνει γιατί δεν έχει καλυφθεί η ύλη, αλλά γιατί πρέπει τα παιδιά για κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους να ξαναέρθουν στα σχολεία», πρόσθεσε.
Εξωδερμική δυσπλασία: Μια σπάνια νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί
Η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων γιορτάζεται στις 28 Φεβρουαρίου και το κεντρικό μήνυμα της φετινής εκστρατείας του EURORDIS, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Σπάνιες Ασθένειες, είναι “Rare is many. Rare is strong. Rare is pride” (“Το σπάνιο είναι πλήθος. Το σπάνιο είναι ισχυρό. Το σπάνιο είναι υπερήφανο»). Το φετινό σύνθημα επαναλαμβάνει σκόπιμα τη λέξη “σπάνια” που αντιπροσωπεύει τις σπάνιες νόσους, καθώς και τις διαφορετικές πτυχές της ζωής και τις εμπειρίες των ατόμων με μια σπάνια ασθένεια, επιδιώκοντας να μας υπενθυμίσει ότι τα άτομα με σπάνιες νόσους είναι κάτι πολύ περισσότερο από την ασθένειά τους.
Σεξουαλική κακοποίηση: Τι να ξέρουμε και τι να λέμε στα παιδιά
Μέσα στον οχετό των ημερών, σκέφτηκα ότι αυτό που θα είχε αληθινό νόημα θα ήταν να στρέψει κανείς το φως πάνω στους ίδιους τους εφήβους και τη σεξουαλικότητά τους. Σε θέματα «τζιζ» για την ελληνική κοινωνία της ψευδοσεμνοτυφίας και της ανύπαρκτης σεξουαλικής αγωγής. Απευθύνθηκα στον Κρις Νιούλιν, εξέχοντα ειδικό στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση, εκτελεστικό διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για τα Παιδιά (National Child Advocacy Center), με έδρα το Χάντσβιλ της Αλαμπάμα.
Δημήτρης Β. Προύσαλης: Οι αλήθειες ενός παραμυθά
Ο αφηγητής Δημήτρης Β. Προύσαλης μιλά για την αξία των λαϊκών παραμυθιών και την ικανότητά τους να παραμένουν επίκαιρα στα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου
Άραγε μπορούν τα λαϊκά παραμύθια να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης των ενηλίκων; Να ξεμπλοκάρουν το μυαλό σε μια δύσκολη συγκυρία ή ακόμα να δώσουν δύναμη και έμπνευση σε μια κρίσιμη στιγμή; Κι όμως, σύμφωνα με τον αφηγητή κ. Δημήτρη Β. Προύσαλη, τα λαϊκά παραμύθια πολύ συχνά έχουν σαν αποδέκτες ενήλικο κοινό. Παραμύθια που δείχνουν τον δρόμο όταν γύρω μας τα πράγματα δυσκολεύουν. Και ίσως είναι ακόμα πιο χρήσιμα και αποτελεσματικά σε αντίξοους καιρούς και περιόδους κρίσης. Αξιακά συστήματα και φιλοσοφίες ζωής, νοήματα δοσμένα με τόσο απλές λέξεις που εντυπώνονται αμέσως στο μυαλό χωρίς επιτηδευμένες ορολογίες ή μακροσκελείς αναλύσεις. Απλά και ουσιαστικά καταφέρνουν το στόχο τους. Χτυπούν την πόρτα της καρδιάς και τότε ένας ολόκληρος κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά μας έτοιμος να οδηγήσει σε ένα προσωπικό ταξίδι σκέψης, περισυλλογής και ανάπτυξης.
Συνάντηση Γενικών Γραμματέων με 20 ΜΚΟ με θέμα:«Προκλήσεις στην Εκπαίδευση παιδιών Προσφύγων/μεταναστών»
Το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2021, στην οποία συμμετείχαν 20 Οργανώσεις (ΜΚΟ) Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδικής Προστασίας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)