Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Βρεφικά παιχνίδια: ένας ανεκτίμητος θησαυρός.

 Απαραίτητα, εντυπωσιακά, ανθεκτικά και … πανάκριβα. Δεν λείπουν (ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να λείπουν) από κανένα μωράκι. Παιχνίδια πολύχρωμα που αντέχουν σε όλες τις ταλαιπωρίες που μπορεί να φανταστεί κανείς, χωρίς να χάνουν την αρχική τους λάμψη. Παιχνίδια που στοχεύουν στη γνωστική, κινητική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και ...ξεχνιούνται πολύ γρήγορα σε κάποια γωνια. Όχι γιατί δεν είναι ενδιαφέροντα ή πολύτιμα, αλλά γιατί «έδωσαν ό,τι ήταν να δώσουν», βοήθησαν το παιδί να περάσει στο επόμενο στάδιο και πλέον του είναι πολύ εύκολα. 

Παιδιά στην εφηβεία: Μέχρι πόσο αργά να τα αφήνουμε έξω;

Τα παιδιά στην εφηβεία απαιτούν όλο και περισσότερη ανεξαρτησία ως προς τις εξόδους τους και όχι μόνο. Επομένως, είναι φυσιολογικό να προκύπτουν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των… διαπραγματεύσεων μαζί τους και η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή αφού ούτε εμείς ως γονείς είμαστε απόλυτα βέβαιοι για το πώς πρέπει να ενεργήσουμε και το πόσο αργά είναι πολύ αργά για εκείνα.

Μουσείο Παιδικού Παιχνιδιού & Βιβλίου στη Λήμνο: Συλλογή με 1.000 παιχνίδια που συγκινεί

Σε ένα εντυπωσιακό κτίριο του 1906, στον γιαλό Νέας Μαδύτου στη Μύρινα της Λήμνου, στεγάζεται η μόνιμη έκθεση από τη συλλογή του Λήμνιου αρχαιολόγου, ερευνητή και συγγραφέα Χρήστου Μπουλώτη, με περισσότερα από 1.000 παιχνίδια, ενώ άλλα 7.500 βρίσκονται στα… κουτιά, λόγω έλλειψης χώρου.

Άλλαξε η Διοικούσα των Σχολείων Πρότυπων και Πειραματικών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.)

Απόφαση αλλαγών προσώπων στη Διοικούσα Επιτροπής Σχολείων Πρότυπων και Πειραματικών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.), , υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας Δ. Μιχαηλίδου.

Συγκεκριμένα , πρόκειται για τις ακόλουθες αλλαγές:

Σχολεία: Εκπαιδεύουμε τα παιδιά σαν να έχουν μόνο αριστερό ημισφαίριο εγκεφάλου

Είναι το σχολείο ο κατάλληλος χώρος για να καλλιεργηθούν τα συναισθήματα των παιδιών;

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες που μελετούν την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου αυτός χωρίζεται σε δύο ημισφαίρια τα οποία όμως επικοινωνούν διαρκώς μεταξύ τους: το αριστερό ημισφαίριο των γνώσεων και της λογικής και το δεξιό ημισφαίριο των συναισθημάτων, της φαντασίας και της δημιουργικότητας.

Έναρξη εγγραφών για μαθήματα Κοινωνικού Φροντιστηρίου της Iεράς Μητρoπολεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, θα λειτουργήσει και τη φετινή σχολική χρονιά (2023–2024) Κοινωνικό Φροντιστήριο για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου.

Βιβλία Ιστορίας γραμμένα από τον Πούτιν

«Η δεκαετής αναμονή δεν άξιζε τον κόπο. Ηταν αναπόφευκτο ότι τα νέα επίσημα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας της Ρωσίας απλώς θα προωθούσαν τις θλιβερές θέσεις του Κρεμλίνου, ότι θα ενίσχυαν τον έλεγχό του στους μαθητές του. Ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε». Τα παραπάνω έγραψε στο POLITICO Europe ο αγγλοαμερικανός συντάκτης άρθρων γνώμης Τζέιμι Ντέτμερ κατακεραυνώνοντας και τον Πούτιν και τους συγγραφείς των βιβλίων αυτών. 

Παράλυτη γυναίκα μίλησε μέσω ψηφιακού άβαταρ

Μια γυναίκα που είχε πάθει παράλυση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο κατάφερε να μιλήσει ξανά μέσω ενός ψηφιακού άβαταρ, χρησιμοποιώντας μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) που μετέφραζε τα εγκεφαλικά της σήματα σε ομιλία και εκφράσεις προσώπου. Αυτό το επίτευγμα που κατάφεραν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, δίνει ελπίδες ότι οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή θα αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων που έχουν χάσει την ικανότητα ομιλίας λόγω παθήσεων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).

Φοιτητική Στέγη: Τι πρέπει να προσέξουν γονείς και φοιτητές - Συμβουλές από το ΚΕΠΚΑ

Συγχαρητήρια στους νέους σπουδαστές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα εύχεται το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και προσθέτει, με σημερινή ανακοίνωσή του, ορισμένες συμβουλές για όσους αναζητούν στέγη στο νέο τόπο διαμονής τους.

Σοκ στην Ινδία: Δασκάλα βάζει τους μαθητές της να χαστουκίζουν μουσουλμάνο συμμαθητή τους

Οι αρχές στην Ινδία δεσμεύθηκαν να λάβουν μέτρα μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει δασκάλα να ζητά από τους μαθητές της να χαστουκίσουν έναν μουσουλμάνο συμμαθητή τους.