Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Μπορεί ένα απλό επιτραπέζιο παιχνίδι να γίνει μαθηματική πρόκληση;

Μπορεί ένα απλό επιτραπέζιο παιχνίδι να γίνει μαθηματική πρόκληση; Η απάντηση είναι προφανής: Φυσικά και ΝΑΙ! Αφού πρώτα έπαιξαν γιαγιά και εγγονός (που θα πάει στη Β΄ Δημοτικού) το παιχνίδι με τον παραδοσιακό τρόπο (πχ κουνιέται προς τα μπροστά τόσα κουτάκια όσα λέει το ζάρι), αποφάσισαν να ανεβάσουν το επίπεδο δυσκολίας. 

Ένα πρωτότυπο παιδικό βιβλίο για το περιβάλλον

To εξώφυλλο του βιβλίου

Μπορεί ένα επιστημονικό project να γίνει παιδικό βιβλίο και μάλιστα τόσο καλό ώστε να μην μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου ακόμη και αν είσαι ενήλικας. Ναι μπορεί. Χάρη σε έξι καταπληκτικούς επιστήμονες.

Ψάχνετε ιστορίες που μεταδίδουν αισιοδοξία. Που μιλούν στα παιδιά για ζητήματα που αφορούν την διάσωση του πλανήτη με ευχάριστο και κατανοητό τρόπο; Ιστορίες που θα εμπνεύσουν παιδιά ( αλλά και ενήλικες) να κάνουν την διαφορά στο σχολείο τους, στην γειτονιά τους, στις κοινότητες τους σε θέματα που αφορούν την βιωσιμότητα και το περιβάλλον. Το παιδικό βιβλίο «Once UponThe Future» ήρθε να κάνει αυτό ακριβώς. 

Βιβλίο για τον Αλέξανδρο Παναγούλη θα ψηφιοποιηθεί σε κώδικα Braille στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης

Οι Εκδόσεις Νίκας ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη και βρέθηκαν στο τοπικό παράρτημα του ΚΕΑΤ, στην ιστορική Σχολή Τυφλών.

Ο Νικόλαος Νίκας, συνοδευόμενος από τον κύριο Λολίδη (NKlabs, EXEDRAmark) και τον κύριο Φώτη Μπίμπαση, αντιπρόεδρο του Πράσινου Ινστιτούτου, συνάντησε τον διευθυντή Γεώργιο Καρβελά και στελέχη της σχολής. Συζήτησαν για τη φιλαναγνωσία και το δικαίωμα στην ανεμπόδιστη πρόσβαση στο βιβλίο και όσα αυτό προσφέρει.

JobsLink: Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα για εύρεση εργασίας από άτομα με αυτισμό

«JobsLink» λέγεται η πλατφόρμα που θα λειτουργήσει για να διευκολύνει τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού να βρουν δουλειά. Μέσω αυτής -και με τη σταθερή στήριξη ενός καθοδηγητή- ο υποψήφιος θα μπορεί πλέον να εισέρχεται στην αγορά εργασίας. Η πλατφόρμα είναι δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Η συγκίνηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΣΕΒ το απόγευμα της Παρασκευής ήταν έντονη. Ειδικά τη στιγμή που ο Στέφανος, ένας νέος με σύνδρομο Asperger, παρουσίασε το πώς λειτουργεί η πλατφόρμα JobsLink. Έβαλε τα στοιχεία του, κατέγραψε τα δυνατά του σημεία και καταχώρησε τα αντικείμενα στα οποία θα ήθελε να εργαστεί. Στο χώρο της υγείας με βάση το πτυχίο του φυσικοθεραπευτή που έχει πάρει.

SeaLiT (εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι)

Το παιχνίδι «SeaLiT – Μεσογειακά πλοία και εμπόριο στον μακρύ 19ο αιώνα» είναι ένα διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό ταξίδι στον κόσμο της ναυτικής ιστορίας της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, δηλαδή από τη Γαλλική Επανάσταση έως τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ορίστηκε από τον ιστορικό Eric Hobsbawm. Στο παιχνίδι οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο των πλοιοκτητών οι οποίοι θα πρέπει να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, να αναβαθμίσουν τα πλοία τους και να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Εκπαίδευση: Πώς θα μοιραστούν οι διορισμοί

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα πάρει τη μερίδα του λέοντος των περίπου 8.568 διορισμών που θα πραγματοποιηθούν για το επόμενο σχολικό έτος. Τα σενάρια δείχνουν ότι οι έξι στους δέκα διορισμούς θα είναι νηπιαγωγών και δασκάλων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρώτος σχεδιασμός που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εσωτερικών και Παιδείας) για την κατανομή των 8.568 διορισμών είναι ο εξής:

Διαδικτυακή ομιλία από το Παν/μιο Αθηνών: Ει. Σανουδάκη, Διγλωσσία και γλωσσική ανάπτυξη σε νευροαποκλίνοντα παιδιά (27/6/22)

Το Εργαστήριο Ψυχογλωσσολογίας & Νευρογλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας (ΕΚΠΑ) σας προσκαλεί στην τελευταία ομιλία που διοργανώνει κατά το εαρινό εξάμηνο 2021-2022 με θέμα: Διγλωσσία και γλωσσική ανάπτυξη σε νευροαποκλίνοντα παιδιά.

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022

Οι Βιβλιοθήκες της Καλαμαριάς μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών συμμετέχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Από την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου οι βιβλιοθήκες θα ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους για να υποδεχτούν μικρούς και μεγάλους φίλους τους, να διαβάσουν παλιές και καινούργιες ιστορίες, να εμπνευστούν, να εξερευνήσουν, να παίξουν με τη φύση, και μέσα από πρωτότυπες δράσεις να ανακαλύψουν νέες διαδρομές ανάγνωσης.

«… να σπάσουν το πόδι του ανάπηρου»: Οχετός μίσους προς αθλητή ΑμεΑ στη Χαλκίδα

Ο διακεκριμένος αθλητής Taekwondo και Para Taekwondo Βασίλης Αβραμίκας, σοκάρει περιγράφοντας την χυδαία επίθεση που δέχτηκε από την εξέδρα, στο Πανελλήνιο Κύπελλο “Κωνσταντίνος Θωμαϊδης”.

Ο αθλητής έπεσε θύμα μισαναπηρισμού και ρητορικής μίσους, σε ένα πρωτοφανές περιστατικό στο Κλειστό Στάδιο Κανήθου Χαλκίδας, που παραπέμπει στις σκοτεινότερες εποχές της ανθρωπότητας.

Κορονοϊός: Και τα παιδιά έως 14 ετών παθαίνουν μακρά Covid-19 σύμφωνα με έρευνα

Τα παιδιά έως 14 ετών που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό μπορούν επίσης -όπως οι ενήλικες- να εμφανίσουν μακρά Covid-19 με συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον για δύο μήνες, όπως επιβεβαιώνει μία νέα δανική επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της διεθνώς γι' αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Να μπει τέλος στη δυσμενή μεταχείριση των πολιτών με αναπηρία της χώρας

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διάταξη νόμου με την οποία θα απαγορεύονται εκδηλώσεις δημοσίων αρχών και φορέων, καθώς και οποιουδήποτε χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, που δεν πληρούν προδιαγραφές προσβασιμότητας, φυσικής και ψηφιακής.