Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Κυκλοφόρησε το πρώτο e-book με βίντεο

Το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλίο με ενσωματωμένο βίντεο κυκλοφόρησε χθες από τον βρετανικό εκδοτικό οίκο «Penguin».

«Η αρπαγή της Περσεφόνης»

Οταν ο «δάσκαλος» υπερβαίνει εαυτόν...
Ιδίως στις μηχανιστικές εποχές που ζούμε, ο δάσκαλος οφείλει να είναι οδηγός, πνευματικός καθοδηγητής, που θ' ανοίξει διάπλατα τις πύλες της γνώσης για το παιδί, διδάσκοντας ήθος, ωθώντας το να γίνει συνδημιουργός και όχι απλός θεατής. «Η αρπαγή της Περσεφόνης» (ένθετο το θέμα σε γλυπτό του G. Bernini στην Galleria Borghese, στη Ρώμη), που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στη μικρή κωμόπολη του Καστελλίου Πεδιάδος Ηρακλείου Κρήτης, θα μπορούσε να είναι ακόμη μια ερασιτεχνική παράσταση, ανάμεσα σε τόσες άλλες. Μόνο που «ηθοποιοί» ήταν τα είκοσι μαθητόπουλα του Ολοήμερου Τμήματος του διθέσιου Νηπιαγωγείου Καστελλίου Πεδιάδας Ηρακλείου Κρήτης. Ο Αδης - Κωστής Παπαδαντωνάκης, η Δήμητρα - Εμμανουέλα Κοντογιαννάκη, η Περσεφόνη - Μαρία Γραμματικού...

Εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης με επίκεντρο αναπηρικά αυτοκίνητα

Σε άρθρο της στο tovima.gr, η Μαρία Σφακιωτάκη, γιατρός από την Κρήτη με κινητική αναπηρία και χρήστης αναπηρικού καθίσματος, αναλύει την προοπτική εφαρμογής ενός ελληνικού αναπτυξιακού κοινωνικού μοντέλου με αφορμή το βρετανικό πρότυπο σχετικά με τα αναπηρικά αυτοκίνητα και το επίδομα κίνησης.

"Αν"

Σύστημα ανιχνεύει τον αυτισμό στα μικρά παιδιά

Ενα πρωτοποριακό σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης του αυτισμού στα μικρά παιδιά δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές. Η συσκευή με την ονομασία LENA (Language Environment Analysis) αποτελεί ένα αυτόματο σύστημα φωνητικής ανάλυσης, που μπορεί να διαγνώσει όλο το φάσμα των αναπτυξιακών διαταραχών του αυτισμού.

Εφαρμογή των Κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία

Στις 6 Ιουλίου 2010 εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δύο ιδιαίτερα σημαντικές προτάσεις Κανονισμών, που αφορούν στα δικαιώματα αφενός των επιβατών πλοίων και αφετέρου των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών με αναπηρία. Όσον αφορά στον Κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών πλοίων η εφαρμογή του αρχίζει σε 2 χρόνια από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ όσον αφορά στον Κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν εκκρεμεί μια διαδικασία διαιτησίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Ο ενθουσιασμός κάνει τον καλό δάσκαλο»

Μια καλοκαιρινή ημέρα, πριν από τέσσερα χρόνια, ο 55χρονος Δημοσθένης Κ., καθηγητής Φυσικής σε δημόσιο λύκειο, συνειδητοποίησε ότι είχε φτάσει σε αδιέξοδο. Επειτα από πολυετή καριέρα στον χώρο της Εκπαίδευσης σταμάτησε να αισθάνεται ότι προσφέρει. Εψαχνε για κάτι καινούργιο. Την ίδια περίοδο κοινωνικές αναταραχές, εντάσεις, διεκδικήσεις είχαν τοποθετήσει τον μαθητή στο περιθώριο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Δωρεάν πρόσβαση στα ΦΕΚ

Δωρεάν θα είναι εφ΄εξής η πρόσβαση σε όλα τα φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), στα πλαίσια του άρθρου 7 του Νόμου 3861 για την ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο.
Κατόπιν τούτου, όλα τα Φ.Ε.Κ. σε ηλεκτρονική μορφή είναι πλέον διαθέσιμα δωρεάν από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου.

Πηγή: Καλά Νέα

Διεθνής Διαγωνισμός Εικονογραφημένης Ιστορίας: Οι περιπέτειες του Patrimonito και η Παγκόσμια Κληρονομιά

Διεθνής Διαγωνισμός Εικονογραφημένης Ιστορίας, για νέους 12 έως 18 ετών, από το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (2010-2011)