Αυτές τις μέρες που όλοι επισκεπτόμαστε πολυσύχναστα μέρη (εμπορικά κέντρα, χριστουγεννιάτικα χωριά κλπ), ο μεγαλύτερος φόβος κάθε γονιού είναι μήπως χαθεί το παιδί του. Και πραγματικά ο φόβος αυτός δεν είναι καθόλου αβάσιμος, αφού αρκεί μόνο μια στιγμή να στρέψετε αλλού το βλέμμα σας και το μικρό σας να εξαφανιστεί.
Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015
Η ενδοοικογενειακή βία «κληροδοτείται» στις επόμενες γενιές
Σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά έχει η ενδοοικογενειακή βία καθώς, ακόμη και αν δεν τη βιώνουν άμεσα, δέχονται έμμεσα τις επιδράσεις τέτοιων περιστατικών μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.
Όπως προκύπτει από την επιστημονική ψυχολογική έρευνα, το φαινόμενο αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που «κληροδοτείται» στις επόμενες γενιές, καθώς στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν, τα παιδιά αναπτύσσουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα, τα οποία αναπαράγουν στην υπόλοιπη ζωή τους.
Ίδρυση Τάξεων Υποδοχής σε Δημοτικά Σχολεία των Κυκλάδων
Πέντε Τάξεις Υποδοχής Ζ.Ε.Π. για την υποστήριξη της ένταξης μαθητών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες ίδρυσε στις Κυκλάδες η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων.
Ρομποτική made in Greece
Μπορεί ο Μανωλάς και ο Μήτρογλου να μη βοήθησαν φέτος την εθνική μας ομάδα να διακριθεί, αντίθετα, ο επιθετικός Robuero και ο τερματοφύλακας Robuerto μάς χάρισαν ένα μετάλλιο σε Ολυμπιάδα. Για να είμαστε πιο ακριβείς, η διάκριση οφείλεται στους μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης Αλέξανδρο Πανταζίδη και Χάρη Παπαδάκη και στον -φοιτητή πλέον και μέλλοντα πολιτικό μηχανικό- Βασίλη Κόκκινο. Είναι αυτοί που δημιούργησαν τα δύο ρομποτάκια-ποδοσφαιριστές και χάρισαν στην ομάδα τους (Robospecialists), αλλά και στη χώρα μας, το αργυρό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ντόχα του Κατάρ, στις 6-8 Νοεμβρίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως, πίσω από τις μαθητικές επιτυχίες κρύβεται ένας εκπαιδευτικός που με το μεράκι του εμπνέει τα «παιδιά» του. Και στη συγκεκριμένη ιστορία μιλάμε για τον καθηγητή Πληροφορικής -και coach των Robospecialists- Θανάση Μπαλαφούτη, που πριν από τρία χρόνια θέλησε να δοκιμάσει αν το δικό του χόμπι -η Ρομποτική- άρεσε στους μαθητές του. Με τη συμπαράσταση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων βρήκαν χορηγούς ανάμεσα στους επιχειρηματίες της Ξάνθης και εξασφάλισαν τα περίπου 400 ευρώ που κόστιζε ο εξοπλισμός (ένα κιτ της Lego). «Στην αρχή ήρθαν περίπου 9 μαθητές», λέει ο Κ. Μπαλαφούτης. «Και μόνο το γεγονός ότι παιδιά λυκείου, που είναι πολύ στριμωγμένα χρονικά λόγω αυστηρού προγράμματος και εξετάσεων, έρχονταν τις Κυριακές στην ομάδα είναι μεγάλη επιτυχία. Κι όταν βλέπεις ότι υπάρχει ανταπόκριση, και εσύ προσπαθείς περισσότερο».
Το προβληματικό Λύκειο των τεσσάρων μαθημάτων
Πτώση βάσεων η οποία μπορεί να φτάσει ως και 4.000 μόρια φέρνει για το 2016 το νέο εξεταστικό σύστημα, που μετατρέπει τα σχολεία σε ένα τεράστιο εξεταστικό κέντρο και αποδομεί την εκπαιδευτική αποστολή του Λυκείου. Το νέο σύστημα, που εφαρμόζεται από το καλοκαίρι του 2016, φτιάχνει μαθητές που θα τρέχουν πίσω από τα τέσσερα μαθήματα των νέων «Δεσμών» τα οποία θα εξασφαλίζουν την εισαγωγή τους στη σχολή της επιλογής τους ενώ θα αδιαφορούν για οποιοδήποτε άλλο μάθημα γενικής παιδείας το οποίο δεν θα μετράει για τα ΑΕΙ.
Η Ευρώπη περιορίζει τους 16χρονους στα Social
Ναι ακριβώς όπως το αναφέρει ο τίτλος, η Ευρώπη καθιστά δυσκολότερη την εγγραφή εφήβων στα Social. Μια τροποποίηση του κανονισμού για την προστασία των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ψηφίστηκε πρόσφατα, απαγορεύει στις εταιρείες να επεξεργάζονται δεδομένα παιδιών κάτω των 16 ετών.
Τι πρέπει να ξέρουν οπωσδήποτε τα παιδιά με smartphone
Μερικές στοιχειώδεις συμβουλές ασφαλείας απευθύνει η Vodafone στα παιδιά που χρησιμοποιούν «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο. Με ήρωα τον Άρη, το δίκτυο μαθαίνει στα παιδιά να διακρίνουν τις ασφαλείς διαδικτυακές συνδέσεις από το https στην γραμμή διευθύνσεων, συνιστά ενημερώσεις λογισμικού και εγκατάσταση antivirus, διαφορετικό και δύσκολα προβλέψιμο κωδικό ασφαλείας ανά υπηρεσία, και άλλα, με έναν ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο. Δείτε το βίντεο:
Παρακαταθήκη φωτογραφιών των παιδιών από τους γονείς στο Facebook
H μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης στο Διαδίκτυο ανακοίνωσε την δυνατότητα δημιουργίας συλλογών φωτογραφιών των παιδιών των μελών του, με την προσθήκη ετικετών.
Δωρεάν εκπαιδευτική εφαρμογή εκμαθησης Braille απο το ΠΑΜΑΚ
«Μάθε Braille», είναι ο τίτλος μιας καινοτόμου σε διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα εξαιρετικά χρήσιμης εκπαιδευτικής εφαρμογής που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για την εκμάθηση του κώδικα Braille δωρεάν, με τη χρήση έξυπνων συσκευών που χρησιμοποιούν το σύστημα Android.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)