Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Παλιές κάλτσες: τι μπορούμε να τις κάνουμε αντί να τις πετάξουμε

Πολλές φορές στα συρτάρια του παιδικού δωματίου μαζεύονται πολύχρωμες καλτσούλες με υπέροχα σχέδια που δυστυχώς δεν μπορούν να φορεθούν από τα παιδιά, είτε επειδή δεν τους κάνουν, είτε επειδή έχουν φθαρεί πολύ, είτε επειδή είναι μόνες και έρημες (ιδίως στις οικογένειες με σκυλάκια, πολλές κάλτσες πέφτουν θύματα παιχνιδιάρικων επιθέσεων και καταστρέφονται). Τι μπορούμε να τις κάνουμε;

Δείτε μερικές ιδέες:

- Βρες τις ίδιες: Διαλέξτε κάλτσες που είναι ζευγάρια και βάλτε τις μπερδεμένες μέσα σε μια λεκάνη. Αν θέλετε, βάλτε για αντιπερισπασμό και μονές κάλτσες. Ζητήστε από το παιδί να βρει τις ίδιες για να τις κάνει ζευγάρι. Πρόκειται για ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι παρατηρητικότητας και λεπτής κινητικότητας.

Πειθαρχήστε το παιδί χωρίς το «όχι»

Δεν υπάρχει γονιός που να έχει καταφέρει απευθείας να πειθαρχήσει το παιδί του, κάνοντάς το να ακούει πάντα τις συμβουλές ή τις προτροπές του. Αυτή η διαδικασία ενδέχεται να εξελιχθεί σε μία καθημερινή πρόκληση, ειδικά όταν το παιδί βρίσκεται ακόμα στην νηπιακή ηλικία, που δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει και επομένως να συζητήσει με τον γονιό.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μιας και οι παρακάτω τρόποι θα ομαλοποιήσουν την κατάσταση κατά πολύ, αφήνοντας το παιδάκι σας αλλά και εσάς ευχαριστημένους.

Διαγωνισμός στιχουργικής για παιδιά

Έναν διαφορετικό διαγωνισμό στιχουργικής παρουσίασε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που συντόνισε ο δημιουργός ντοκιμαντέρ Γιώργος Αυγερόπουλος.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό δημιουργίας στίχων εμπνευσμένων από τα δικαιώματα του παιδιού, στον οποίο το Δίκτυο καλεί όλα τα παιδιά να λάβουν μέρος. Όπως σημείωσε η Πρόεδρος του Δικτύου, Μιράντα Παπαδοπούλου, «κάθε παιδί, οποιασδήποτε ηλικίας ως 18 χρονών, μπορεί να αντλήσει έμπνευση από κάθε ένα διαφορετικό δικαίωμα που περιλαμβάνεται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, να συνθέσει στίχους και να τους στείλει στο Δίκτυο, το οποίο θα αναλάβει τη μελοποίησή τους με τη βοήθεια πολλών και εκλεκτών φίλων».

Smartwatch για άτομα με προβλήματα ακοής από μαθήτριες και μαθητές της Γεωργικής Σχολής

Πρόκειται για ερευνητικό και εκπαιδευτικό project 15 μαθητών του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Ονομάζεται Viband, είναι ένα καινοτόμο smartwatch και φιλοδοξεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακοής.

Παράλληλα, είναι το ερευνητικό και εκπαιδευτικό project 15 μαθητών του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, μέλη του ομίλου επιχειρηματικότητας του ιδρύματος και αποτελεί τη συμμετοχή τους στην εμπορική έκθεση και διαγωνισμό για την ανάδειξη των τριών καλύτερων «εικονικών επιχειρήσεων» που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Αντ΄ αυτών στις εξετάσεις με 150 ευρώ

«Οι καθηγητές γνωρίζουν ότι γίνονται αντιγραφές και πως έχει συμβεί κάποιοι να δίνουν στη θέση των φοιτητών. Μόλις σήμερα είχα τρία τηλεφωνήματα για να “εξεταστώ” στη θέση κάποιου φοιτητή», δηλώνει στην «Κ» 28χρονος, νέος φυσικός. Η «ταρίφα» για να αναλάβει να δώσει ένα μάθημα αντί κάποιου φοιτητή φτάνει στα 100 με 150 ευρώ και το δίκτυο των αντιγραφών επεκτείνεται σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Οι νέοι πτυχιούχοι είναι πολλοί, η ανεργία μεγάλη… Πανεπιστημιακοί δηλώνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι με το φαινόμενο, κάνουν ακόμη πιο περίπλοκες τις εξετάσεις ώστε να μην είναι εύκολη η αντιγραφή, ενώ στέλνουν μήνυμα για δραστικά μέτρα.

Πανελλήνιες 2021: Στα κάγκελα μαθητές Γ' Λυκείου, πανεπιστήμια για βάση εισαγωγής

Τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και των πανεπιστημίων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, για το οποίο θα αρχίσει αύριο Τρίτη 2 Φεβρουαρίου η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Μαθητές, γονείς, φοιτητές και πανεπιστήμια αντιδρούν σε πλήθος διατάξεων του νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί άμεσα προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Η θεσμοθέτηση ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ, προκαλεί σοβαρές «παρενέργειες» κυρίως στα περιφερειακά πανεπιστήμια και ταυτόχρονα αφήνει το περιθώριο να μείνουν κενές θέσεις και φυσικά χιλιάδες νέους εκτός των πανεπιστημίων.

ΗΠΑ : Οργή για αστυνομικούς που τους δείχνει βίντεο να φορούν χειροπέδες και να ρίχνουν σπρέι πιπεριού σε 9χρονη αφροαμερικανή

Βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να βάζουν χειροπέδες και να χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού εναντίον ενός μαύρου κοριτσιού 9 ετών στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης έχει προκαλέσει νέο κύμα αγανάκτησης για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η αστυνομία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή της αστυνομίας Αντρέ Άντερσον, το κορίτσι, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν αποκαλυφθεί, είχε πάθει κρίση και απειλούσε να αυτοκτονήσει και να σκοτώσει τη μητέρα του.

Γιατί η Disney μπλοκάρει τα παιδιά από τα φιλμ Peter Pan, Lady and the Tramp, Dumbo

Τέλος εποχής, τέλος αθωότητας, ή μήπως αφετηρία για υπερβολική πολιτική ορθότητα; Η υπηρεσία streaming Disney Plus, η οποία ανήκει στην εταιρεία Walt Disney, με νεότερη κίνηση της τον αποκλεισμό της πρόσβασης για τα παιδία σε μερικές από τις παλαιότερες, κλασικές, ταινίες κινουμένων σχεδίων - προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα από την απλή προσθήκη προειδοποιητικών μηνυμάτων 12 δευτερολέπτων.

Λόγω ρατσιστικών στερεοτύπων, κλασικές ταινίες κινουμένων σχεδίων, όπως Peter Pan, Aristocats, Lady and the Tramp, Dumbo και The Jungle Book, δεν είναι πλέον προσβάσιμες σε παιδικούς λογαριασμούς και θα απαιτείται έγκριση ενηλίκων για την προβολή τους.

Εξηγώντας στα παιδιά τη σημασία της υγιεινής των χεριών μέσα από την ιστορία του Lifebuoy

Σύμφωνα με μία λαϊκή ρήση «τα παιδιά αποτελούν τον καθρέφτη των γονιών» και συνεπώς, οι δικές μας πράξεις είναι που καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των μικρών μας.

Γιατί όμως, ενώ έχουμε κάνει τόσες προσπάθειες να τους μεταδώσουμε τη σημασία της προσωπικής υγιεινής και δη, του τακτικού πλυσίματος των χεριών, εκείνα επιμένουν να την παραβλέπουν συστηματικά;

Ιδρύεται Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κιλκίς και στη Σαμοθράκη

Σε ΦΕΚ (Τεύχος Β, Αρ. Φύλλου 6125) δημοσιεύεται κοινή υπουργική απόφαση για την ίδρυση Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

Συγκεκριμένα, με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων αποφασίζεται η ίδρυση:

Στο Νομό Κιλκίς α) Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Κιλκίς.
Στο Νομό Έβρου β) Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Σαμοθράκης.

Μαραθώνιος λημματογράφησης ζωτικών λημμάτων στην Ελληνική Wikipedia (1-28 Φεβρουαρίου 2021)

Εκατοντάδες λήμματα ζωτικής σημασίας για μία εγκυκλοπαίδεια απουσιάζουν από την Ελληνική Βικιπαίδεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν λήμματα, όπως η φούστα, το στιλό, η κούκλα, το υπνοδωμάτιο, η τσάπα, το φωτοτυπικό μηχάνημα, το κουμπί, ο βάλτος, οι Μεγάλες Αφρικανικές Λίμνες, η πολιτική φιλοσοφία, η ντροπή, η οφθαλμολογία, ο διανυσματικός λογισμός, η μεσαιωνική φιλοσοφία και η συμβίωση.

Guardian: Οι Έλληνες είχαν μία λέξη για όλα μέχρι που η γλώσσα κατακλύστηκε από αγγλικούς όρους

Yπό άλλες, συνθήκες, o καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης θα υπερηφανευόταν για το γεγονός ότι η ελληνική λέξη «πανδημία» - που σπάνια μέχρι πρότινος είχε χρησιμοποιηθεί - είναι η λέξη, που βγαίνει από τα χείλη όλων σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρει ο Guardian.

Εξάλλου, ο όρος που εξηγεί την μάστιγα της εποχής μας προσφέρει απόδειξη της ισχυρής κληρονομιάς, της παλαιότερης γλώσσας της Ευρώπης. Παραθέτοντας την ετυμολογική εξήγηση της σύνθετης λέξης «πανδημία», ο Guardian συμπληρώνει ότι η χρήση της, αυξήθηκε περισσότερο από 57.000% πέρυσι, σύμφωνα με τους λεξικογράφους του Oxford English Dictionary.

Περιφέρεια Αττικής: Αναπληρωτές – Ειδική Αγωγή: Κονδύλι για τη στήριξη μαθητών με αναπηρία

Προσλήψεις αναπληρωτών: Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί προσλήψεις Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού για την υποστήριξη των αναγκών των μαθητών σε δομές εκπαίδευσης, μέσω της δράσης «Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική υποστήριξη για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».