Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Grunya Sukhareva: Πώς η ιστορία ξέχασε τις γυναίκες που όρισαν τον Αυτισμό

Grunya Sukhareva
Η Grunya Sukhareva περιέγραψε τον Αυτισμό περίπου δύο δεκαετίες πριν τον Αυστριακό γιατρό Leo Kanner και τον Hans Asperger. Γιατί όμως οι τελευταίοι ήταν αυτοί που έτυχαν όλης της αναγνώρισης;

Το 1924 ένα δωδεκάχρονο αγόρι πήγε σε κλινική της Μόσχας για αξιολόγηση. Από όλες τις απόψεις ήταν τελείως διαφορετικό από τους συνομηλίκους του. Οι άλλοι άνθρωποι δεν τον ενδιέφεραν ιδιαίτερα και προτιμούσε την παρέα ενηλίκων παρά την παρέα παιδιών της ηλικίας του. Ποτέ δεν έπαιξε με παιχνίδια. Έμαθε να διαβάζει μόνος του σε ηλικία πέντε ετών και από τότε διάβαζε ό,τι έβρισκε. Αδύνατο και σκυφτό, το αγόρι κινούνταν αργά και αδέξια. Υπέφερε επίσης συχνά από άγχος και είχε συχνά στομαχόπονο. Στην κλινική, μια ταλαντούχα νεαρή γιατρός, η Grunya Efimovna Sukhareva, είδε το αγόρι. Τρυφερή και προσεκτική, το παρατήρησε προσεκτικά, διαπιστώνοντας ότι ήταν ιδιαίτερα ευφυές και του άρεσε να συμμετέχει σε φιλοσοφικές συζητήσεις. Κατά τη διαδικασία της διάγνωσης, το είχε περιγράψει ως «ένα εσωστρεφές, με μια αυτιστική τάση προς στον εαυτό του, άτομο». 

Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα από ΟΠΕΚΑ – Οι οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης

Άνοιξε, από τις 11 το πρωί, η πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το επίδομα παιδιού όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΑ στην ιστοσελίδα του. Η πρώτη δόση του 2020 θα καταβληθεί την 31η Μαρτίου, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα (όπως έχει πλέον καθιερωθεί για την καταβολή των επιδομάτων), για όσους υποβάλλουν νέα αίτηση. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τα μέσα Μαρτίου. (Θα ανακοινωθεί η ημερομηνία που θα κλείσει η πλατφόρμα με νεώτερη ανακοίνωση). Το δικαιούμενο ποσό του επιδόματος παιδιού θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2020 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2018.

Παγκόσμια εκπαίδευση, το πιο μεγάλο θύμα του κορονοϊού

Μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης για κλείσιμο όλων των σχολείων, των πανεπιστημίων και των λοιπών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αποκαλύφθηκε πως μεταξύ των πολλών θυμάτων του νέου κορονοϊού συγκαταλέγεται αναμφίβολα και η εκπαίδευση, όχι μόνον η ιταλική, αλλά η παγκόσμια, δεδομένου ότι η επέλαση του Covid-19 έχει φέρει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα σχεδόν 300 εκατ. μαθητών και μαθητριών σε ολόκληρο τον κόσμο – και ο αριθμός θα μεγαλώσει. 

Κοροναϊός: Τα παιδιά μολύνονται όπως και οι ενήλικες αλλά χωρίς σοβαρά συμπτώματα

Τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό με τους ενήλικες να μολυνθούν από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, αλλά έχουν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα, όπως ανακοίνωσαν Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες. Η νέα μελέτη, μία από τις πιο λεπτομερείς που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα σχετικά με την εξάπλωση του ιού, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από την Κίνα, φωτίζει περισσότερο το ρόλο των παιδιών στη νέα επιδημία και στη μετάδοση του ιού.

Σε θέση άμισθου συμβούλου στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ο Γ. Μπαμπινιώτης

Την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να αναλάβει άμισθος σύμβουλος για θέματα που αφορούν την ελληνική γλώσσα αποδέχθηκε ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Όπως ανέφερε το ΙΕΠ, το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα «εν όψει του μεγάλου έργου εκπόνησης των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και της συγγραφής νέων βιβλίων», που έχει αναλάβει το Ινστιτούτο.

Διορισμοί στην εκπαίδευση: 35.007 αιτήσεις για 1.700 θέσεις

119.899 αιτήσεις διορισμού κατατέθηκαν από 116.251 διαφορετικούς υποψηφίους για περίπου 5.200 θέσεις καθηγητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο αριθμός των αιτήσεων έγινε προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας να κρατηθεί χαμηλός, απαιτώντας από τους υποψηφίους την επίσκεψη στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης για να πάρουν το χαρτί της προϋπηρεσίας τους. Ταλαιπωρήθηκαν πολύ οι άνθρωποι και οι υπάλληλοι, που εισέπρατταν και τη δυσαρέσκεια των ταλαιπωρούμενων.

Oδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες

Με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα.

Κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης.

COVID-19:Μαθήματα εξ αποστάσεως για τους Ιταλούς μαθητές


Εναλλακτική λύση για τα σχολεία σε περιοχές της Ιταλίας που έχουν πληγεί από την έξαρση του κορωνοϊού

Μαθήματα γραφής Braille στην Αλεξανδρούπολη

Ο νέος κύκλος των μαθημάτων της γραφής και ανάγνωσης Braille της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης θα ξεκινήσει στην Αλεξανδρούπολη την 30η Μαρτίου 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 25410-62551 και 6981510678 Ράλλη Αγγελική ή στο pst.thrakis@gmail.com και να δώσουν τα στοιχεία τους, όπως και στην διαδικτυακή σελίδα στο Facebook “Μαθήματα Γραφής & ανάγνωσης Braille στην Αλεξανδρούπολη.