Η συμβίωση με ένα σκύλο είναι μια συναρπαστική εμπειρία για τις οικογένειες που επιθυμούν ένα τετράποδο μέλος σαν προσθήκη στη ζωή τους. Μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2016 αναφέρει ότι τα σκυλιά μπορούν να μειώσουν πραγματικά το στρες/ άγχος για τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αυτισμό. Είναι η πρώτη έρευνα που συσχετίζει την κατοχή ενός σκύλου με την άμβλυνση των δυσκολιών των οικογενειών που έχουν ένα παιδί που σκέφτεται διαφορετικά από τους άλλους.
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016
Χρυσός Αλέξανδρος στα συγκινητικά «Δολοφονικά Αμαξίδια» από την Ουγγαρία
Σε μία χρονιά που η προσβασιμότητα απετέλεσε μεγάλο στοίχημα για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι απόλυτα ταιριαστό που μια τρυφερή ταινία από την Ουγγαρία, τα Δολοφονικά Αμαξίδια, κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία τριών ανθρώπων που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Μαφία. Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία είναι θολά στην ταινία του Ατίλα Τιλ, στην οποία πρωταγωνιστούν όχι επαγγελματίες ηθοποιοί, αλλά άνθρωποι καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι. Μάλιστα, οι πρωταγωνιστές της ταινίας απέσπασαν και βραβείο ανδρικής ερμηνείας.
Κίνδυνος για τα νεογέννητα στο καθισματάκι του αυτοκινήτου
Τα βρέφη ηλικίας κάτω των 4 εβδομάδων δεν πρέπει να ταξιδεύουν στο παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου επί περισσότερο από 30 λεπτά, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.
Σε έρευνα που πραγματοποίησαν με 40 μωρά ηλικίας κάτω των 2 μηνών ανακάλυψαν ότι η παρατεταμένη τοποθέτηση των νεογέννητων σε καθιστή θέση μπορεί να τους προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασφυξίας.
Μεσήλικες και παιδιά αντιμετωπίζουν πλέον την απειλή της φτώχειας
Η φτώχεια στην Ελλάδα αλλάζει «στρατόπεδο», καθώς, χρόνο με τον χρόνο, μειώνεται ο σχετικός δείκτης για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και αυξάνεται ταχύτατα για τους υπόλοιπους, ειδικά για τους νέους και τα παιδιά κάτω των 17 ετών. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η φτώχεια των ηλικιωμένων –μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις που πραγματοποιεί το κράτος– έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με τα προ κρίσεως επίπεδα, ενώ το πρόβλημα για νέους και μεσήλικες έχει αυξηθεί πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.
Τα παιδιά που έχουν υποστεί bullying κινδυνεύουν με παχυσαρκία
Το bullying στο σχολείο, δηλαδή ο σχολικός εκφοβισμός, είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε όλο τον κόσμο κι έχει αγγίξει και τη χώρα μας. Τώρα, νέα Βρετανική έρευνα δείχνει πως τα παιδιά που υφίσταται bullying στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα στην ηλικία των 18 ετών.
Πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά από μαθήτρια στο Ηράκλειο
Μια πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablets, που δίνει τη δυνατότητα να συνδέονται οι μαθητές του σχολείου με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους, δημιούργησε η μαθήτρια της Β΄τάξης του Γυμνασίου Γαζίου του Δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου Δανάη Σαββίδη.
Πώς μιλάμε σε παιδιά που πενθούν
Αυτό που αρχικά, χρειάζονται τα παιδιά που πενθούν, πέρα από την κατανόηση των αναγκών τους και τη στήριξη που μπορούν να βρουν στους ενήλικες, είναι και απαντήσεις στις πολλές απορίες που έχουν για τη ζωή, την αρρώστια, το θάνατο. Στη συνέχεια, λοιπόν, θα αναφέρουμε επιγραμματικά κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να μιλάμε και να απαντάμε στα παιδιά που αντιμετωπίζουν το θάνατο ενός δικού τους αγαπημένου προσώπου.
Μείωση των γεννήσεων από έφηβες παγκοσμίως
Μείωση 40% εμφάνισαν μεταξύ 1990-2012 οι γεννήσεις παιδιών από έφηβες παγκοσμίως, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Η αύξηση του εισοδήματος και η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου θεωρούνται οι δύο κυριότεροι παράγοντες γι' αυτή τη μείωση.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, του University College του Λονδίνου και του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Σαντέλι του πρώτου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα υγείας των εφήβων "Journal of Adolescent Health".
Βραβεύτηκαν παιδιά των Πρεσπών για το σενάριο ταινίας μικρού μήκους
Τα παιδιά των Πρεσπών Φλώρινας, κέρδισαν το πρώτο βραβείο στηνκατηγορία Σεναρίου, στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Παιδί και κινηματογράφος». Οι μαθητές δημιούργησαν τη δική τους ταινία, μικρού μήκους, εμπνευσμένη από το βιβλίο του Φρανκ Βίβα: Η Μικρή Σάρλοτ Σκηνοθέτης».
Η εκπαίδευση του εγκεφάλου στη μάχη κατά της άνοιας
Ερευνητές του University of Sydney ανακάλυψαν ότι η εκπαίδευση του εγκεφάλου με βάση υπολογιστές μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη διάθεση σε ηλικιωμένους με ελαφριά νοητική εξασθένηση. Ωστόσο, η εκπαίδευση δεν είναι πια αποτελεσματική όταν η διάγνωση άνοιας έχει γίνει.
UNICEF: Το ένα τρίτο των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν πάει σχολείο
Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες αναγκάζονται να μην πηγαίνουν σχολείο διότι πρέπει να εργάζονται, ενώ ίσο ποσοστό παιδιών σημειώνει πως δεν είναι ασφαλές να πηγαίνει σχολείο, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Το υψηλότερο ποσοστό απουσιών μεταξύ των 41 χωρών που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα καταγράφηκε στο Αφγανιστάν, όπου εννέα στα δέκα παιδιά ανέφεραν ότι πρέπει να δουλεύουν και δεν μπορούν να πηγαίνουν σχολείο, σύμφωνα με την οργάνωση ChildFund Alliance, ένα διεθνές δίκτυο οργανώσεων που προασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών.
8ος Πανελλήνιος Mαθητικός Ποιητικός Διαγωνισμός
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας ανακοίνωσε ότι προκηρύσσει τον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Ποιητικό Διαγωνισμό για το σχολικό έτος 2016-2017 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 27ου Πνευματικού Μαΐου 2017 Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης.
Στον ανωτέρω Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας με ένα (1) ή δύο(2) ποιήματα ο καθένας, τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνουν (το κάθε ένα) τις δύο σελίδες.
Το θέμα είναι ελεύθερο και τα ποιήματα μπορούν να έχουν δακτυλογραφηθεί σε Υ/Η ή να είναι χειρόγραφα.
Επικοινωνία μέσω εγκεφαλικού «τσιπ»
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια παράλυτη 58χρονη γυναίκα που πάσχει από προχωρημένη πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), τη νόσο του Στίβεν Χόκινγκ, μπορεί πλέον να επικοινωνεί με τη σκέψη της χάρη σε εγκεφαλικό εμφύτευμα. Το «τσιπάκι» συλλαμβάνει τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου και τα μεταδίδει σε έναν υπολογιστή-ταμπλέτα, όπου ειδικό λογισμικό αναλαμβάνει να τα μετατρέψει σε λέξεις, οι οποίες αναπαράγονται στην οθόνη. Η ασθενής μπορεί, με αυτό τον έμμεσο τρόπο, να «πληκτρολογεί» αργά δύο έως τρία γράμματα το λεπτό. Είναι η πρώτη φορά που τέτοια διεπαφή εγκεφάλου - υπολογιστή χρησιμοποιείται στο σπίτι ενός ασθενούς, χωρίς να χρειάζεται η καθημερινή παρουσία γιατρών και μηχανικών.
Πρόγραμμα «Ψυχολόγοι στα Σχολεία» στον δήμο Δήμο Αγίου Βασιλείου
Τη συνέχιση του προγράμματος «Ψυχολόγοι στα Σχολεία» αποφάσισε ο δήμος Αγίου Βασιλείου, καθώς το πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρυσι, έτυχε μεγάλης αποδοχής από την τοπική κοινωνία, ενώ φάνηκε ότι υπάρχει η αναγκαιότητα ψυχολόγων στα σχολεία.
Πτολεμαΐδα: Ενημέρωση για τον διαβήτη σε σχολεία
Σχεδόν σε κάθε σπίτι, υπάρχει και ένας διαβητικός τύπου 2 και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζουν όλοι την πρόληψη και την σωστή διατροφή», δήλωσε στην ΕΡΤ Κοζάνης, η Γραμματέας του Συλλόγου Διαβητικών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Ουρανία Βασσάκη, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια ημέρα για το σακχαρώδη διαβήτη.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)